Slik sikrer du mobilen din

Vi viser deg hvordan du sikrer innholdet på mobilen din og stopper tyven.

Mobiltelefonen din kan inneholde informasjon uvedkommende kan bruke til å stjele din ID. Derfor er det viktig å sikre telefonen mot inntrengere ved å bruke apparatlås, PIN-kode, og kryptering av enhetsminne der dette er mulig.Du er selv ansvarlig for å sperre abonnementet ditt når mobilen blir stjålet eller forsvinner.
  • Mobili.no
  • Marius Valle

Mobiltelefonene våre er ikke lenger bare apparater vi bruker til å ringe med. Man har gjerne en omfattende kontaktliste, bruker mobilen som kamera, og har lagret en god del personlig informasjon på den.

Derfor er det få ting som oppleves som like umistelige. Er du virkelig uheldig kan du risikere at månedsvis, og kanskje til og med åresvis, med bilder fra små og store begivenheter forsvinner. Det som er enda verre er at informasjon på telefonen kan brukes til ID-tyveri.

Å sikre telefonen sin er derfor ikke bare lurt, men egentlig også en nødvendighet.

Du trenger imidlertid ikke være sikkerhetsekspert for å sikre telefonen din.

Her er noen få og smarte grep du kan ta.

Lås telefonen din

Det minste du bør gjøre er å aktivere telefonlåsen. Dette hindrer uvedkommende i å få tilgang til innholdet på telefonen din. Dersom en tyv skal bruke mobilen må den resettes fullstendig, og da forsvinner også innholdet.

Slik gjør du det på iPhone: Gå til Innstillinger, og deretter "Generelt". Velg så "Kodelås" og "Slå på kode". Herfra kan du også velge å automatisk slette alt på telefonen dersom koden trykkes feil 10 ganger. Dette kan være lurt om du har sensitivt innhold på mobilen din.

Windows Phone 7: Gå til Innstillinger, og deretter "Lås og bakgrunn". Aktiver bryteren ved "Passord", og tast deretter inn en ny kode.

Android: Gå til Innstillinger, og deretter "Plassering og sikkerhet". Velg "Angi skjermlås", og velg hva slags passord du ønsker å bruke. (Plasseringen kan variere fra telefon til telefon) Husk på at mønsteropplåsinger den minst sikre metoden.

Sikkerhetskopier

Selv om tyven ikke får tilgang til innholdet ditt er det like fullt forsvunnet dersom du ikke har en sikkerhetskopi. Dette er noe man tidligere måtte huske å utføre selv med jevne mellomrom, men på moderne telefoner er dette en smal sak å automatisere slik at du slipper å planlegge dette.

Det er selvsagt mye å sikkerhetskopiere på telefoner, men noe av det viktigste for mange av oss er kontaktlisten og bildene vi har tatt.

Slik gjør du med iPhone

Har du iPhone anbefaler vi at du tar i bruk iCloud. Dette er en Apple-tjeneste som tar sikkerhetskopi av det meste på telefonen din, og lagrer den på Apples internettjeneste. Dette inkluderer bildene du tar, men ikke videoene.

Videoene kan du enkelt sikkerhetskopiere trådløst til iTunes på PC-en din.

Dersom du vil sikkerhetskopiere kontaktlisten din til bruk med andre telefoner fra andre produsenter senere kan det være en idé å benytte Exchange-synkronisering av kontaktene dine via Googles tjenester.

LES MER: Slik setter du opp Exchange mot Google

Slik gjør du med Windows Phone 7

Har du en mobil med Windows Phone 7 er det enkelt å sikkerhetskopiere kontaktene dine mot Google via Exchange. Dette sørger for at endringer du gjør i listen og nye numre du legger til automatisk lastes opp til Googles tjenere, slik at du senere kan hente dem ned igjen om det trengs.

Microsoft tilbyr videre automatisk opplasting av bilder til sin skytjeneste SkyDrive, men det er mange begrensninger her som gjør dette til en lite praktisk løsning. Bildene dine vil skaleres kraftig ned når de er lastet opp, og videoer kan ikke lastes opp automatisk.

En bedre løsning kan derfor være å synkronisere innhold trådløst mot en PC med Zune. Da vil telefonen kopiere over nye videoer og bilder til PC-en din når du kommer hjem.

LES MER: Slik setter du opp automatisk synkronisering med Windows Phone 7

Slik gjør du med Android

Siden Android er åpent av natur finnes det mange gode metoder for å sikkerhetskopiere. Så lenge du har satt opp en Google-konto er det ikke verre enn at du synkroniserer kontaktene dine med denne for å ha sikkerhetskopi tilgjengelig. Du kan selvsagt også bruke Exchange dersom du heller ønsker det.

LES OGSÅ: Slik setter du opp en Google-konto på Android-mobilen

Bilder og video kan du laste opp direkte til Googles tjenere via Google Plus-appen fra Google. Denne vil imidlertid skalere ned bildene dine, så om du ønsker å beholde originalene finnes det andre metoder.

Vi anbefaler å bruke skytjenesten DropBox sammen med en app som automatisk synkroniserer filene dine med DropBox-kontoen din.

Les hvordan du går frem på Mobili.no.

Slik gjør du mobilen ubrukelig for tyven

Selv om du har sikkerhetskopi av innholdet på telefonen din er det like surt hver gang en telefon forsvinner. Enten det er snakk om at du har mistet telefonen eller en tjuvradd har stjålet den, er det veldig smart å sørge for at ingen andre kan bruke den.

Dette er noe du må tenke på før telefonen din blir borte, men det er heldigvis en ganske smal sak å gjøre.

Sporing av iPhone

FS00012902.jpg

Har du en iPhone er det én metode som gjelder: iCloud. Så sant telefonen din er koblet opp mot denne tjenesten får du muligheten til å spore telefonen din, låse den eksternt eller slette innholdet.Når telefonen din er borte kan du ved å gå tilicloud.comog logge deg inn med Apple-ID-en din. Herfra kan du se hvor telefonen din befinner seg. Du kan få den til å spille av en lyd, slik at du finner igjen telefonen din dersom du har lagt den på et lurt sted.

Du kan også låse telefonen, og skulle uhellet virkelig være ute kan du fjernslette innholdet ditt. Dette krever at telefonen er koblet til internett.

Det er for øvrig slik at tyven vil kunne tilbakestille telefonen og bruke den selv om du låser den. Da er imidlertid alt innholdet på den slettet.

Les mer om hvordan du går frem for å spore din iPhone(hos Mobili.no)

Sporing av Windows Phone 7

FS00012903.jpg

Sporing er innebygget i Windows Phone 7, og gir deg tilsvarende funksjonalitet som Apples iCloud-tjeneste.Så snart du har aktivert sporing på telefonen din kan du via Microsofts nettsider spore telefonen din, låse den, ringe den eller slette den.

Dette krever at telefonen er koblet til internett, men det spiller ingen rolle om tyven bytter SIM-kortet. Så snart telefonen har koblet seg til nett vil Microsofts tjeneste finne ut hvor den befinner seg, og telefonen vil låses.

Som på iPhone vil tyven kunne bruke telefonen din etter at du har slettet den, eller ved å tilbakestille den. Innholdet ditt blir likevel ikke tilgjengelig for tyven.

Les mer om hvordan du går frem for å spore din Windows Phone (hos Mobili.no)

Sporing av Android-mobiler

FS00012901.jpg

På Android-telefoner er sporing løst forskjellig. Her er det hver enkelt produsent som avgjør om de vil tilby en slik løsning, og hvordan den eventuelt skal fungere.Samsung tilbyr sporingstjenesten Samsung Dive, som lar deg spore, ringe, låse og slette mobilen dersom den skulle bli borte. HTC sin tjeneste heter HTCsense.com og lar deg gjøre det samme.

Tjenestene er nyttige, men krever at telefonen din er koblet til internett for å kunne spore den.

Vi har derfor falt for en tredjepartsløsning som heter Avast Mobile Security. Denne lar deg spore, låse, slette og mye annet ved å sende SMS til telefonen din.

Dersom tyven skifter SIM-kort vil du motta en SMS fra telefonen din som informerer deg om det nye nummeret. Dermed kan du sende meldinger for å låse telefonen, og i verste fall slette innholdet ditt. Ulempen med denne løsningen er at det ikke er noen internettjeneste koblet til.

Les mer om sporingsløsningen Avast til Android-telefoner(hos Mobili.no)

Hvis alt håp er ute

Dersom du innser at telefonen din er borte for alltid er det noen siste steg du bør gå gjennom. Det første og viktigste er selvsagt å sperre abonnementet ditt. Dette gjør du ved å ringe operatøren din.

Deretter foreslår vi at du endrer passord på de tjenestene du har installert. Spesielt om du har betalings— eller kredittkort tilknyttet noen av kontoene dine er dette viktig. En tjuv kan for eksempel potensielt stikke innom Android Market og handle dyre apper til det tyter ut av ørene hans dersom du har Visa-kortet ditt tilknyttet Google-kontoen din.

Har du fulgt rådene kan du imidlertid være trygg på at du får med deg viktig informasjon fra den gamle telefonen din over på den nye du kjøper. Da trenger du bare å sette opp synkroniseringen du hadde på den gamle telefonen, så er dataene dine tilbake.

Og har du vært smart har du sørget for å samle inn dokumentasjon som kan føre til at tyven fakkes, eller i det minste ikke har noen glede av mobilen din.

LES OGSÅ (hos Mobili.no):

Slik kommer du i gang med Windows Phone 7

Slik får du mer ut av Android-telefonen din

Fem tips for bedre batterilevetid

Dyr eller billig smarttelefon – hva trenger du?

Disse smarttelefonene tåler en støyt