Norge

Synne får familien til å spare strøm

Synne ble ikke så populær i familien da hun skulle finne ut hvor mye strøm familien kan spare. Hun mener likevel at flere barn bør gjøre det samme.

Synne deltok på utstillingen «Hvorfor det?» med strømforskningen sin. Der vant hun en pris for beste prosjekt for 5. og 6. klasse.
  • Mari Lund Wictorsen
    Mari Lund Wictorsen
    Journalist

- Jeg ble ikke veldig populær i familien. En dag satt pappa inne med boblejakke, sier Synne og ler.

I høst startet Synne et forskningsprosjekt hjemme i Oslo, etter å ha meldt seg på forskningsutstillingen «Hvorfor det?» (se fakta).

- Bra for miljøet

Hun ville finne ut hvor mye strøm familien hennes kan spare.
- Jeg er opptatt av miljøet. Det er mye snakk om det nå og jeg har lest «Grønne greier» i Aftenposten Junior. Å spare strøm er bra for miljøet, sier Synne.

I Norge kommer mesteparten av strømmen fra vann- og vindkraft som ikke
forurenser.

- Men dersom vi sløser med strøm, må Norge kjøpe for eksempel kullkraft fra utlandet og det er skadelig for miljøet, sier Trond Paasche i Enova til Aftenposten Junior.

Lekser med lommelykt

I to uker fikk Synne familien til å teste hvordan det er å bruke mindre strøm, men også hvordan det er å bruke veldig mye strøm.

I de fire dagene familien sparte strøm, bestemte Synne at alle bare fikk dusje i 30 sekunder hver. De fikk bare ha på varme i ett rom, de måtte bruke lite lys og bruke tidsur.

– Litt slitsomt

– Storesøstrene mine likte ikke at de måtte være med på dette. De pleier å dusje i over 10 minutter til vanlig! Men etter hvert tok de det alvorlig. En gang så jeg at søsteren min satt i et mørkt rom og gjorde lekser med lommelykt, forteller Synne.

Hun syntes det var litt slitsomt å spare så mye, fordi det ble ganske kaldt.

– Men man behøver ikke å gjøre det så drøyt som vi gjorde, det hjelper også å spare litt, sier Synne.

Sparer fortsatt

– Hvis alle familier i Norge skrur ned temperaturen der de bor med bare to grader, vil det være veldig bra for miljøet. Da kan Norge sende strøm som ikke er skadelig for miljøet til land som lager strøm på en forurensende måte. Dette vil føre til mye færre klimagasser, sier Trond Paasche i Enova.

Familien til Synne har fortsatt å spare strøm, men ikke så mye som under forskningsprosjektet.

– Flere barn bør få med familien på å spare strøm, sier Synne.

Les mer om

  1. Aftenposten Junior
  2. Miljø
  3. Barn og unge