Norge

Dark Room-tiltalt (24) dømt til fengsel

Dom har falt i saken som startet politiets store Dark Room-opprulling.

Etterforskningslederne Hilde Reikrås (t.h) og Janne Ringset Heltne utviklet Dark Rooom-saken ved å grave i beslag gjort hos en 24 år gammel mann fra Bergen. Nå er han dømt.
  • Christian Nicolaisen
  • Per Lindberg
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

En 24 år gammel mann er i Bergen tingrett dømt til fengsel i tre år og åtte måneder mandag, for blant annet å ha forgrepet seg mot flere mindreårige.

Bergenseren er en av de 51 personene politiet mener å ha avslørt gjennom operasjon Dark Room, skriver Bergens Tidende.

Startskudd for storsak

Dommen er to måneder mildere enn aktors påstand.

Etterforskningen av 24-åringen ledet politiet til det som kan være norgeshistoriens største pedofilinettverk.

Les også

Flere Dark Room-siktede er tidligere overgrepsdømt

Da politiet gjennomgikk beslagene i saken mot 24-åringen kom de over store mengder materiale som viser overgrep mot barn. De fant også en rekke chattelogger som viste at han hadde hatt kontakt med andre i det samme nettverket.

Mannen skal blant annet ha diskutert med en 29 år gammel ingeniør hvordan de i fellesskap kunne misbruke barn seksuelt. En annen mann har fortalt om hvordan han har misbrukt egne barn.

  • 24-åringen var i besittelse av over 2300 overgrepsbilder og 191 filmer da han ble tatt. Fra ingeniøren skal han blant annet ha fått det avsenderen hevdet var direktesendt misbruk av en liten jente. En annen film var fra guttegarderoben i badelandet Vannkanten.
  • Mannen var også tiltalt for å ha utnyttet 20 jenter og gutter under 16 år. De fleste overgrepene skal ha skjedd via chat og webkamera, der han fikk barna til å onanere og utføre seksuelle handlinger.
  • I tillegg sto han tiltalt for å ha hatt samleie med tre jenter under 16 år, blant annet i leiligheten i Bergen. Han opprettet kontakt via nettet og lovet alkohol og undertøy i bytte mot sex.

Fikk kraftig strafferabatt

Retten mener det er flere særdeles skjerpende omstendigheter.

De har særlig lagt vekt på at tiltalte har fått et barn på 14 år til å sende en video der hun onanerer, og at han delt overgrepsmateriale med andre. Han har også deltatt i til dels svært grov kommunikasjon med andre «likesinnede».

«Retten viser også til at tiltalte ved minst én anledning har forhandlet om å gi fra seg barnepornografisk materiale mot at samtalepartneren skaffer nakenbilder av mindreårige slektninger», heter det i dommen.

Tiltalte forklarte i retten at han hadde rundt 1000 bilder. De groveste skal ha vist voldtekt av små barn, ned mot to års alder.

Bergen tingrett mener i utgangspunktet at fem år er passende straff for de forhold mannen nå er dømt for. Han er imidlertid gitt en nokså kraftig strafferabatt – opp mot 25 prosent – for at han på et tidlig stadium i saken tilsto det han var anklaget for. Samt, at han har samarbeidet med politiet.

«Tiltalte fremstår som reelt angrende, og synes å ha innsett alvoret i de forbrytelser han har begått», skriver dommerne om den nå domfelte 24-åringen.

Frikjent på enkelte punkter

Tingretten har frikjent mannen på flere av de mindre alvorlige punktene i tiltalen, blant annet enkelte forhold som omhandler seksualisert chat med barn.

I retten anslo han selv å ha hatt seksualisert chat med cirka 800 personer totalt, hvorav 20–30 var under 16 år. Retten mener det er knyttet usikkerhet til alderen for de mange personene som ikke er identifisert, og har dermed kommet til at han må frifinnes for å ha forledet uidentifiserte brukere.

Da moren til en av jentene fikk høre hva datteren var blitt utsatt for, anmeldte hun mannen til politiet. Dette ble altså startskuddet for opprullingen av overgrepssakene.