Norge

Snøvår – som biter fra seg også i dagene som kommer

Irrgrønne, våryre skudd strevde med å komme seg gjennom vinterdekket som fredag la seg over deler av Oslo.

Langfredag i Oslo. Danielle Morgan (26) fra USA på historisk skitur med kjæresten Sindre Ek (27) fra Oslo. Foto: Olav Olsen

  • Olga Stokke
    Journalist

Og det vinterlige været, det kommer ifølge Meteorologisk institutt til å vare, i Oslo og omegn.

Noe Sindre Ek (27) og kjæresten visste å benytte seg av, i Nordmarka.

Langfredag har han tatt på seg den klassiske lusekoftegenseren i svart og hvitt. Hun er i rød skijakke, lånt av hans mor.

De er i ferd med å spenne på henne skiene ved Øvresetertjern i Oslo.

For første gang i livet skal Danielle Morgan (26) fra USA gå på langrennsski.

I det hvite vintereventyret får hun omsorgsfull hjelp av kjæresten fra Ekeberg i Oslo, der det nå er vårlig grønt.

Vår! Foto: Olav Olsen

– Jeg er spent, litt nervøs, smiler hun til kjæresten som har en liten sekk på ryggen med vann og bamsemums.

– Du først, du må jo vise meg hvordan jeg gjør dette, sier hun.

Danielle Morgan var egentlig kjempeflink, selv om hun selvfølgelig måtte falle på sin aller første skitur. Kjæresten Sindre Ek var omsorgsfull støtte. Foto: Olav Olsen

Etter 30 meter nedover diplomatbakken kommer første fall, men så går det egentlig forbløffende bra med debutanten.

«Jeg velger meg april»

14. april. Langfredag ble en vårdag etter Bjørnstjerne Bjørnsons oppskrift, en aprildag som stormer, feier, smiler, smelter.

Jørgen Lindgaard syklet fra vår på Grünerløkka til vinter ved Tryvann og tilbake til våren igjen. Foto: Olav Olsen

I lavlandet ved Fornebulandet tråkket vi over grønne bakker og hørte fuglekvitter. I høyden ved Holmenkollen, Frognerseteren og Tryvann spaserte vi i snødryss og blendende, vinterhvitt landskap.

Noen gikk på ski, andre akte mens Jørgen Lindgaard (34) syklet fra det smått grønne lavlandet på Grünerløkka oppover bakkene til et snødekket vinterlandskap ved Tryvannstårnet og Holmenkollen i Oslo.

– Sprøtt, smilte han svett. Bakken er lang og bratt så han merket ikke så mye til sølvfnuggene som blinket i vårsolen som etter hvert tittet frem.

Fortsatt vinterlig på Østlandet – finest vær i Nord-Norge

I Oslo og omegn blir det, som langfredag, fortsatt skyet, delvis skyet og litt snø som innimellom kommer med østavinden. Det varsler vakthavende ved Meteorologisk institutt, Rafael Escobar Løvdahl.

Det litt hustrige været på Østlandet fortsetter ikke bare lørdag, men også i de påfølgende dagene.

I fjellet i Sør-Norge, derimot, er det ifølge Løvdahl strålende forhold langfredag, spesielt fra Jotunheimen og sørover.

Det har folk fått med seg. Fredag var det ifølge Oppland Arbeiderblad så mye folk over Valdresflya, Rv51, at det oppsto kilometervis med kø. Delvis fordi det var stor trafikk, delvis fordi snøglade skigåere hadde parkert i veibanen.

Snø ned til 300 meter over havet

Også lørdag ser det ifølge Løvdahl bra ut i fjellområdene, spesielt mellom øst og vest, og aller best på vestsiden av fjellområdene.

Det fineste været i Norge har ifølge statsmeteorologen Nord-Norge. Selv om finnmarkinger vil oppleve noen byger er det her, i Troms og i Nordland stort sett pent vær, og det fine været vil holde seg fremover.

Også folk i Trøndelag og Møre og Romsdal har noenlunde hyggelig påskevær, tross noen snøbyger innimellom. Langfredag er det rundt fem plussgrader i Trondheim, mens det er ventet kaldere vær til natten.

Også Vestlandet opplever ifølge Løvdahl fantastisk vær fredag, men her vil vindretning fra sør etter hvert føre til regn og snøbyger, allerede fra 300 meter over havet. Lørdag blir det grått på Vestlandet, mens det søndag igjen kan bli lettere.

Sykkelturen gikk fra Grünerløkka til Tryvannstårnet og tilbake igjen. Foto: Olav Olsen

Les mer om

  1. Olesklode
  2. Klima
  3. Nordmarka
  4. Meteorologisk institutt
  5. Påske