Norge

Hvor gode er de gamle slagerne?

Vinspalten i Aftenposten feirer i dag 25-årsjubileum. Vet du at du kan takke Gro for at du drikker bedre vin i dag enn den gang? Hvem Gro? Hun Gro.

Et lite knippe av de gamle - og kanskje ikke fullt så gode - slagerne i 1990. Geir Salvesen

 • Geir Salvesen

1300 vinspalter, en hver uke i 25 år. Norgesrekord i lengste kontinuerlige vinspalte i norsk dagspresse. Oftest unnfanget i glede, en sjelden gang med spyet i halsen, eller nedsyltet i en eller annen influensa eller magesjau. Det var liv eller død. Nesten. En liten retro-tripp:

Den første vanlige vinspalten i Aftenposten sto på trykk rundt 5 desember 1990 og var bare en spalte. Poenget med den var å gruse bestselgeren, Polets Rødvin — som folk - merkelig nok - trodde var av god kvalitet, mens virkeligheten var at den var en miks av sammenraskede dråper fra mange land rundt Middelhavet. Chile var en bedre erstatning, påsto jeg da.

Den store mat- og vinrevolusjonen i Norge hadde ikke startet i 1990. Polets vintilbud var så ekstremt dårlig at jeg husker ennå en brite som utbrøt med dårlig skjult hån da han fikk se den: - Kaller de dette en vinliste? Han syntes synd på oss.

Hva som skjedde årene etter? Vanvittig mye.

Polet overlevde

Punkt 1. Polet overlevde. Såvidt. Jeg var faktisk i Luxembourg i EU-bygningen den historiske natten da EØS-avtalen ble banket inkludert unntak for de nordiske alkoholmonopolene. Men for at vi skulle få unntak, måtte EU-landene få en mekanisme for å presentere sine viner i Norge utenom Polets innkjøpere.

Punkt 2. Inn kommer test- og bestillingsutvalget som nå er blitt primærkilden for toppvinene i Furet Værbitt og som er en del av den norske vinrevolusjonen. .

Man kan mene hva man vil om EØS-avtalen i alle dens avskygninger, men det var EU-kommisjonens president Jacques Delors og Norges statsminister Gro Harlem Brundtland som snekret plattformen for den og sikkert uten å vite at den skulle snu opp ned på nordmenns vinkunnskap i og med at Polet selv ikke skulle bestemme alt lenger.

Selvbetjening var viktig

Punkt 3. Polet moderniserte seg selv. Innførte selvbetjening og kompetansehevning.

Ved 25-årsmarkeringen - hvorfor ikke kjøre en retro-smakning? Hvor gode er egentlig de gamle slagerne?

For å sette meg selv i retrostemning : Jeg lager toppmiddag a la 1990. Rekecocktail med Thousand Island Dressing. Servert sammen med Viña Esmeralda fra Torres. Og: Tournedos (indrefilet) med bakte poteter og pose-bearnaise servert med Faustino I Gran Reserva. Posesausen smaker som flytende, gul papp. Og dressingen knuser forretten... Var det så ille den gang? Ja.

Vinteologien i 1990 var enkel. På toppen var Bordeaux. Så kom Bordeaux. Og så kom Bourgogne. Noen gærne italienere holdt på med noe Brunello nedi Toscana, i Norge hadde chilenerne og bulgarerne gjort inntog.

Jeg har fått fatt i pollisten for 1991. og der er det bare to viner fra Piemonte, f.eks. Polet i dag og den gang er to verdener.

Men - hvordan holder vinene fra den gang koken i dag? Stort sett gjør de ikke det. Med noen unntak. Her er resultatene fra retro-testen.

Gran Feudo Reserva 2009

Sted: Chivite, Navarra, Spania.

Pris: Kr 119,90. Varenr. 684801.

Karakter: 3, 76 poeng.

Mørk, varm, barkaktig, krydret bærfrukt. Middels fyldig. Gammeldags stil som tiden nok har løpt fra.

BA. Drikk: Nå. Temp: 14-16. Alk: 12,5

Faustino I Gran Reserva 2001

Sted: Rioja, Spania.

Pris: Kr 224,90. Varenr. 67801.

Karakter: 4, 84 poeng.

Mye inntørkede smaker her. Har fått mye ros i britisk presse, men her er det ikke mye frukt igjen, nei. Faktisk ingen ting. Noe mørkt i aroma- og smaksbildet, pluss eikefat. Ørlite tobakk også, men mer i andre jeg har testet. Jeg prøvde alt jeg kunne å like den, men greide det ikke helt.

BA. Drikk: Nå. Temp: 15-17. Alk 13,5

Bourgeois Grande Reserve Sancerre 2014

Sted: Loire, Frankrike.

Pris: Kr 189,90. Varenr. 74301.

Karakter: 5, 84 poeng.

Absolutt fin vin, småaromatisk, frisk og urteaktig Sancerre som har en god del syre, et lett og elegant smaksbilde. Litt epler og stikkelsbær i aromabildet. Ørliten fedme i midtpartiet.

BA. Drikk: Nå. Temp: 4-6. Alk: 12,5.

La Chablisienne Chablis La Sereine 2013

Sted: Bourgogne, Frankrike

Pris: Kr 169,90. Varenr. 3084001

Karakter: 6, 85 poeng.

Denne var en nykommer i januarlisten 1991. Den er blitt god, den! Dette Chablis-kooperativet produserer noen virkelig flotte, terroirdrevne viner. Denne har lime, sjømineraler, epler i aroma og smaksbildet og er nok langt bedre i dag enn den gang.

BA. Drikk: Nå. Temp: 4-6. Alk: 12,5.

Brolio Chianti Classico 2012

Sted: Barone Ricasoli, Toscana, Italia.

Pris: 159,90. Varenr. 69901

Karakter: 2, 77 poeng

Ricasoli er en kvalitetsprodusent, men av og til stemmer ikke årganger. Denne er litt tynn, syrlig og metallisk. Og ingen fulltreffer her. Prøv heller Ricasolis øvrige viner.

BA. Drikk: Nå. Temp: 14-16. Alk: 13.

Blue Nun 2013

Sted: Rheinessen Tyskland.

Pris: 87,90. Varenr. 7901.

Karakter: 2, 73 poeng.

Det er faktisk mulig å drikke den. Uten at det skjer noe direkte galt i munnen. Det skjer heller ikke så veldig mye godt, men det er ingen direkte usmak over denne ultra-klassiske tyske hvitvinen som trolig er blitt litt friskere og renere i stilen på de 25 årene. Smak av druer, epler og pærer. Litt vandig fruktsødme i finish, men ikke så klissete som de var, nei.

BA. Drikk: Nå. Temp: 4. Alk: 8,5.

 1. Les også

  Spania avslører sine vinhemmeligheter

 2. Les også

  Polet satser på de utviklede, modne – og kloke

 3. Les også

  Grønne steinhunder og andre godsaker

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Vin

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Fem - eller var det seks? - gode vinstiler fra Toscana

 2. A-MAGASINET

  Er dette ett av Norges beste hvitvinskjøp akkurat nå?

 3. A-MAGASINET

  Det er ikke jålete å helle vinen over i en karaffel, det er smart.

 4. A-MAGASINET

  Ingvild Tennfjord: Vin som smaker sommer

 5. A-MAGASINET

  Synes du vin er vanskelig? Start vinklubb!

 6. A-MAGASINET

  Her får du årets beste tips til vin-julegaver i ulik prisklasse