Norge

Venstre raser mot manglende klimatiltak

Vestre-leder Trine Skei Grande er ikke fornøyd med Regjeringens tiltak for et grønt skifte. Hennes partifelle Tord Hustveit tror det kan gå mot regjeringskrise.

Venstre-leder Trine Skei Grande (t.h.) er skuffet over finansminister Siv Jensens (Frp) klimatiltak i statsbudsjettet for 2017. Her fra vandrehallen i Stortinget etter fremleggelsen av regjeringens forslag til statsbudsjett torsdag. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  • Øystein Aldridge

Venstre-leder Trine Skei Grande sier til VG at hun er skuffet over statsbudsjettet for 2017, som ble lagt frem torsdag morgen.

– Det grønne skiftet er bare én side i dette budsjettet. Det er ikke noe grønt skifte. Dette holder ikke, sier hun.

Grande sier videre at Erna Solberg og Siv Jensen ikke har holdt klima-løftene sine.

Venstre-lederen minner om at hun og KrF-leder Knut Arild Hareide skal forhandle om budsjettet med Høyre og Frp.

Skei Grande sier at dersom regjeringspartiene ikke vil forhandle om det grønne skiftet, har de heller ikke flertall for budsjettet.

Det grønne skifte er betegnelse på overgangen til et samfunn hvor veksten skjer innen naturens tålegrenser.

Produksjon av varer og tjenster må gi betydelig mindre negative konsekvenser for klima og miljø enn i dag. Det skal lønne seg økonomisk å velge miljøvennlige løsninger, og koste ekstra å forurense.

– Slik det ligger an nå, er det ikke mulig for Venstre å støtte dette budsjettet. Hvis regjeringen sier at dette ikke er noe å forhandle på, så har de et kjempestort problem, sier Skei Grande til NRK.

Dermed går det mot svært harde forhandlinger mellom regjeringspartiene Høyre og FrP og støttepartiene Venstre og KrF de kommende ukene.

  • Drivstoff og forurensende biler blir dyrere, men studentene får mer å rutte med: Slik vil budsjettet påvirke lommeboken din

Tror det kan bli regjeringskrise

Venstres sentralstyremedlem og leder av Unge Venstre, Tord Hustveit, tror Regjeringens budsjettforslag kan føre til regjeringskrise.

Tord Hustveit, Venstre. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Han krever at Høyre og Frp føyer seg etter Venstres krav til en reell nedgang i klimagassutslippene.

– Hvis vi ikke får til endringer som fører til at klimagassutslippene går ned i budsjettet, slik at Paris-avtalen oppfylles, så tror jeg det blir regjeringskrise. Dette kan ikke Venstre leve med, sier Hustveit til Aftenposten.

– Høyre og FrP vil ikke gå lenger

Regjeringen skriver i statsbudsjettet at de vil ha et grønt skatteskifte på 1,6 milliarder kroner. Det inkluderer å øke dieselprisen med 35 øre og bensinprisen med 15 øre.

Samtidig reduseres årsavgiften for bil. Under en pressekonferanse fredag i forrige uke, sa statsminister Erna Solberg at det skal bli billigere å eie bil, men dyrere å forurense.

På spørsmål om hun trodde de ville få gjennomslag for forslaget, svarte Solberg at «dette var så langt som Høyre og Frp er villig til å gå».

Høyre og FrP er avhengige av støtte fra Venstre og KrF for å få gjennomslag for budsjettet i Stortinget.

– Det har vært samtaler med de fire partiene, vi har lyttet til KrF og Venstre. Vi går lengre enn det KrF foreslo i sitt alternative budsjett i fjor, men ikke like langt som det Venstre ønsker. Vi mener økningen i prisnivået er ansvarlig, fordi det tar tid før folk endrer vaner, sa Solberg fredag.

– Må endres betydelig for å få Venstres støtte

Venstres nestleder Terje Breivik sier budsjettet må endres betydelig for å få Venstres støtte.

– Det er selvsagt ikke godt nok at statsbudsjettet ikke oppfyller de løftene Erna Solberg har gitt både Stortinget og FN. For Venstre finnes det ingen alternativer til et budsjett som kutter utslippene betydelig. Regjeringspartiene må ta klimautfordringene på alvor, og følge opp sine forpliktelser om å kutte utslippene, ellers har samarbeidet ingen fremtid, sier Breivik.

Terje Breivik, Venstre. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Breivik mener et grønt skatteskifte burde være en bærebjelke i årets budsjett.

I sitt innlegg i Stortinget torsdag pekte han på at det isteden er avgiftslette på fossile kjøretøy som prioriteres.

Breivik pekte også på at Paris-avtalen handler om å få ned utslippene, mens budsjettet ikke gjør nok for at dette skal kunne gjennomføres.

KrF: – Viktig at vi ikke går inn i dette med absolutter

I sin tale i Stortinget torsdag, understreket finanspolitisk talsperson Hans Olav Syversen i KrF at avtalen mellom Regjeringen, Venstre og KrF krever at politikken skal føre til en betydelig redusering av klimagassutslippene.

– Da er det sluttsummen som teller, summen av alle tiltak, både de positive og de som går på skatt og avgift, som skal gi resultater. Da er det viktig at vi ikke går inn i dette med absolutter, sa han.

Uttalelsen er et klart stikk til Siv Jensen, som har sagt hun ikke er villig til å strekke seg lenger enn den økningen i avgifter på bensin og diesel som ble presentert i forrige uke.

Støre: Regjeringen leverer ikke på avtalen med Venstre

Leder Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet uttaler i en pressemelding at tiltakene for å snu utviklingen med økte utslipp av klimagasser, er svake.

På spørsmål fra VGTV om hvorvidt Høyre/Frp-budsjettet holder sitt løfte til Venstre om et grønt skatteskifte, svarer Støre at han ikke kan se at statsministeren leverer som avtalt.

– De hadde inngått en avtale om at man på avgiftssiden skulle få til betydelige reduksjoner i klimautslipp. Jeg klarer ikke regne sammen dette til å se at de leverer der, sier Støre.

– Omstilling og grønt skifte går hånd i hånd

Finansminister Siv Jensen sa i sin tale i Stortinget torsdag at omstillingen av norsk økonomi og det grønne skiftet går hånd i hånd.

Hun la vekt på at næringsliv og folk flest må være med på laget om klimautslippene skal ned.

– Vi foreslår å redusere årsavgiften for biler med 12 prosent reelt. Det er et godt miljømessig grep for å redusere utslippene fra bilparken, sa Jensen.

Videre pekte hun på at regjeringens mål er å kutte klimautslippene med 40 prosent fram mot 2030, sammenlignet med nivået i 1990.

Les mer om

  1. Statsbudsjettet 2017
  2. Klimautslipp
  3. Miljø
  4. Trine Skei Grande
  5. Terje Breivik
  6. Hans Olav Syversen
  7. Kristelig Folkeparti (KrF)