Norge

85 døde på Utøya

Redningsmannskaper søker fortsatt etter skadede og omkomne. Anders Behring Breivik er siktet for skytingen på Utøya og bombeeksplosjonen i Oslo sentrum.

Lørdag fortsatte politi og redningsmannskaper letingen etter ofre i vannet. På bildet ligger to av ofrene på stedet hvor de ble skutt og drept.
  • Randi Randi Johannessen Buckley
  • Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist

På en pressekonferanse klokken 9 lørdag morgen opplyste visepolitimester Roger Andresen at tallet på omkomne på Utøya er 84. Klokken 15.30 ble tallet oppjustert til 85, og det letes fortsatt etter savnede i sjøen.

— Vi har ikke full oversikt over hvor mange som er savnet og såret på Utøya. De skadede ble fraktet til ulike sykehus, så den situasjonen har vi foreløpig ikke oversikt over, sier Andresen.

Ifølge Aftenposten.nos reporter på stedet ankom politiets identifiseringsteam området like etter klokken 09.

Mangler full oversikt

Kripos jobber nå med å identifisere de døde, men det er foreløpig usikkert hvor lang tid dette arbeidet vil ta.

Tallet på omkomne etter eksplosjonen i regjeringskvartalet er så langt syv. Men på grunn av de enorme ødeleggelsene over et stort område, er omfanget fortsatt ukjent. Politiet har ikke oversikt over antall skadede og savnede etter denne eksplosjonen.

Hendelsen har satt det norske samfunn og politi på store prøver, sier visepolitimester Morten Holm. FOTO: MORTEN HOLM / SCANPIX

Andresen understreker at etterforskningen av de to anslagene er svært omfattende og vil ta lang tid, og ber om forståelse for at politiet ikke kan gå ut med detaljer rundt hendelsene av hensyn til etterforskningen.

— Vi er nå i gang med en omfattende og langvarig etterforskning. Bare de tekniske undersøkelsene vil ta lang tid. Vi trenger tid til å få dette store puslespillet sammen, og vi ber om forståelse for at vi ikke kan svare på alt, uttalte visepolitmesteren.uttalte Andresen på pressekonferansen.

Siktet for begge anslagene

Det er Oslo politidistrikt som har ansvar for etterforskningen av de to forholdene, og politiet får bistand fra flere politidistrikt.

Politiet har siktet Anders Behring Breivik (32), som

Les også

Anders Behring Breivik (32) pågrepet etter angrepene i Oslo og på Utøya

for begge forholdene: Skytingen på AUFs sommerleir på Utøya og bombeeksplosjonen i Oslo sentrum. Handlingene anses som en terrorhandling, med 21 års strafferamme, opplyste politiet på pressekonferansen.

Breivik er ikke pågrepet av politiet tidligere. Han er siktet for brudd på paragraf 147a i straffeloven — terrorbestemmelse med 21 års strafferamme.

— Vi har funnet grunnlag for å sikte vedkommende for begge forholdene. Bestemmelsen har en strafferamme på inntil 21 år, og anses som en terrorhandling. Bestemmelsen rammer dem som bruker eksplosiver og forårsaker dødsfall og sammenraste hus, ifølge Andresen.

Tilhørte høyreekstremt miljø

Han bekrefter at Breivik skal tilhøre et kristent, fundamentalistisk, høyreekstremt miljø på Østlandet. Han ønsker imidlertid ikke kommentere om Breivik tilhører en gruppering.

På spørsmål ut fra tips til Aftenposten om at saken skal ha tilknytning til den russiske nynazisten Vjatsjeslav Datsik, som sitter fengslet i Oslo, sier Johan Fredriksen at han ikke kjenner til dette.

— Vi må nå rekostruere hva slags person vi har med å gjøre og lete etter motivet, sier han.

Politiet sier de foreløpig ikke ønsker å si noe om hva slags sinnsstemning, hva slags virkelighetsforståelse den antatte gjerningsmannen har hatt under handlingene han utførte i går.

— Vi vil ikke nå spekulere i hva slags virkelighet han har vært i, sier stabsjef Johan Fredriksen til Aftenposten.no.

Eide to våpen

Breivik hadde to registrerte våpen i sitt navn. Politiet ønsker ikke å si noe om funn på mannens to bopeler.

-Hva kan dere ut fra politierfaring si om hvilke sperrer en person må bryte for å beskyte andre mennesker, og fortsette å skyte etter å ha drept en eller flere? Kreves det for eksempel at man er vant med å bruke våpen?

— Dette er det vanskelig å si noe om. Men vi ser fra tidligere hendelser at folk har vært våpenkyndige, sier Fredriksen.

- Er det korrekt at mannen ikke tidligere er registrert av noen politiavdelinger?

-Jeg vet svaret på det spørsmålet, men ønsker ikke gi det nå. Men hadde vi hatt opplysninger om at noe som dette var på gang, hadde vi forhindret det, sier Fredriksen.

Les også:

Les også

Fryktet aksjoner fra høyreekstreme

Åpner Oslo sentrum

Politiet har nå lettet på sperringene i sentrum, og det er ingen restriksjoner for publikum lenger. Det er heller ingen restriksjoner for bruk av mobiltelefoner.

Det vil være spesialstyrker ved regjeringskvartalet, og

Les også

Soldater patruljerer sentrum

— Det er normal prosedyre ved større hendelser at soldater brukes for å sikre steder. Men livet i Oslo må normaliseres, og folk kan ferdes fritt, utenom ved de innerste sperringene ved regjeringskvartalet, opplyser Andresen.

Vil la seg avhøre

Politiet startet avhørene av 32-åringen startet lørdag morgen, og ifølge Andresen ønsker den siktede å forklare seg. Han har foreløpig ikke fått utnevnt noen forsvarer.

Politiet ønsker på dette tidspunktet ikke å si noe om de mener at mannen opererte på egenhånd, eller om andre var involvert.

— Vi holder alle muligheter åpne i denne saken, og vi etterforsker bredt. Vitnehavhør og videre etterforskning vil si om vi kan være sikre på at mannen opererte på egenhånd, sier Andresen.

Breivik ble pågrepet på Utøya av politiets beredskapstropp fredag kveld. Pågrepelsen skjedde under søk, men utover dette ønsker ikke Andresen kommentere hvorvidt gjerningsmannen overga seg frivillig eller om han ble pågrepet med makt, og om det ble løsnet skudd.

På spørsmål om gjerningsmannen forsøkte å ta sitt liv før han ble arrestert, svarer visepolitimester Roger Andresen at han ikke ønsker å svare på dette.

Politiet ber nå alle som har videomateriale og bilder fra publikum om å gi materialet til politiet.

Les også

  1. - Dette er et mareritt og ikke til å forstå

  2. Storberget: – Norge våkner til nasjonal katastrofe

  3. Holder jernring rundt gården til den antatte gjerningsmannen

  4. Terrorens makabre logikk

  5. Oslo sentrum rammet av bombeeksplosjon

84 personer er bekreftet døde på Utøya. I tillegg er syv bekreftet omkommet etter eksplosjonen i Oslo sentrum.