Siv Jensen nekter å uttrykke «tillit» til Meyer
Finansminister Siv Jensen unnlot å svare på om hun har «tillit» til SSB-sjef Christine Meyer i Stortinget i formiddag. Jensen har flere spørsmål og innkaller til nytt skjebnemøte fredag.
Bråket og konflikten rundt omorganiseringen er ikke over. Det kan ende med at Meyer føler presset mot seg så sterkt og tilliten fra finansministerem så svak, at hun velger å trekke seg. Det er lite sannsynlig at Jensen vil regelrett gi henne sparken.
Det var Sigbjørn Gjelsvik (Sp) som i Stortingets spørretime onsdag formiddag spurte om finansministeren har tillit Meyer.
– Jeg er enig at det er konflikt, og at det må bringes til opphør så snart som mulig. Jeg går inn i dette så grundig som jeg kan, svarer Jensen, og unnlot å kommentere om hun har tillit til Meyer.
«Teselskap»
– Det er uheldig om ikke tillitskrisen i byrået løses snarest mulig. Hvor lenge skal statsråden ha teselskap med SSB-sjefen, spurte Gjelsvik, og viste til at viktige samfunnsaktører frykter for SSBs rolle fremover.
– Omorganiseringen har skapt uro i og utenfor SSB. Å forsikre meg om at SSB er i stand til å ivareta samfunnsoppdraget, er svært viktig for meg. Vi har i dag igjen diskutert situasjonen. Jeg skal bruke litt tid til å sette meg inn i situasjonen før neste møte fredag, svarer Jensen.
Hun tar avstand fra at diskusjonen stemples som «teselskap», og understreket at hun er svært opptatt av å bevare SSBs samfunnsrolle og uavhengighet.
Nekter å svare på spørsmål om tillit
Dermed er det duket for nok et oppvaskmøte mellom Jensen og Meyer om den betente striden som berører en rekke faglige og politiske spørsmål.
«Jeg har hatt et godt møte med finansminister Siv Jensen i dag. Vi har diskutert tiltak for å skape ro rundt omorganisasjonsprosessen i SSB», skriver SSB-sjef Christine Meyer i en pressemelding.
«Situasjonen er fortsatt komplisert og vi trenger noe mer tid. Jeg ser frem til å diskutere dette videre i et nytt møte med finansministeren på fredag», heter det videre. Meyer vil ikke svare på spørsmål fra mediene.
I Stortingets vandrehall etterpå fikk hun gjentatte spørsmål om hun har tillit til Meyer, men nektet å svare hverken ja eller nei, før hun avbrøt seansen og forlot Stortinget.
– Jeg ber om forståelse for at jeg ikke kan svare nærmere å dette nå. Det må vente til vi er ferdig med prosessen. Jeg håper å bli ferdig med diskusjonen snarest mulig, sier hun.
– I stedet for å avklare situasjonen og peke ut en retning, sparker bare Siv Jensen SSB inn i en enda dypere krise, sier Gjelsvik.
Forsvant ut bakveien
Christine Meyer vil omorganisere byrået for å satse mer på internasjonale publiseringer, noe som vil omfatte å flytte ansatte mellom Oslo og Kongsvinger. Det har ført til mye bråk.
Klokken 08.15 i dag kom Meyer til sitt møte nummer to med finansministeren for å diskutere omorganiseringen i Statistisk sentralbyrå (SSB). Hun har tidligere sagt at hun ikke har vurdert sin egen stilling.
Meyer dukket opp i god tid til møtet. Allerede noen minutter før klokken 08.00 kom hun til Finansdepartementet, hvor hun ble møtt av et samlet pressekorps. Men SSB-sjefen ville ikke gi noen kommentar til de ventende journalistene idet hun hastet inn dørene.
Meyer forlot møtet i 10-tiden via en annen utgang for å unngå å snakke med pressen.
– Vi har mange utganger, opplyste kommunikasjonsrådgiver i Finansdepartementet, Eva Karin Dahle Rabben, til Aftenposten.
- LES OGSÅ: Syv momenter som forklarer SSB-striden
Krever at Jensen rydder opp
Liv Signe Navarsete (Sp) og Sveinung Rotevatn (V) møttes i dag tidlig til debatt i Politisk kvarter i NRK. Der rettet Navarsete kritikk mot Siv Jensen, og krever nå at hun rydder opp.
– Det har foregått en offentlig skittentøyvask i flere uker nå. Det må finansministeren rydde opp i, slik at vi kan ha tillit til SSB, sa Navarsete.
Forsker Roger Hammersland sier til VG at ansatte allerede har begynt å forlate arbeidsplassen.
– Mye vil i fortsettelsen avhenge av hva som blir utfallet av møtet i dag. Om møtet blir negativt, er det klart at mange vil søke seg vekk, sier han.
Advarte mot omorganisering
Fagforeningene i SSB advarte direktør Christine Meyer mot endringsplanene i september.
Det var 19. september de ansattes fagforeninger NTL, Akademikerne, UNIO og Parat møtte ledelsen i SSB for å drøfte de kontroversielle forslagene om omorganisering av byrået.
Møtet endte med en sjelden skarp protokolltilførsel fra de ansatte:
– Vi vil påpeke at SSB ved å gjennomføre så mange omfattende endringer samtidig, påtar seg en meget stor risiko med hensyn til leveringsevne, produktivitetstap, omdømmetap og arbeidsmiljø, heter det.
- Meninger: Endringene må forankres bedre