Norge

Robert Mood reagerer på politiets bevæpning

Generalløytnant Robert Mood i Forsvaret reagerer på politiets bevæpningspraksis og mener de har like høy beredskap som norske soldater har i kampoperasjoner i utlandet, sier han.

«Norsk politi har skarpe skudd i kammeret hele tiden. Håper våpentreningen står i forhold til denne voldsomme beredskapen! skriver Mood på Twitter . Jørgen Lohne

 • Ntb

«Norsk politi har skarpe skudd i kammeret hele tiden. Håper våpentreningen står i forhold til denne voldsomme beredskapen! skriver Mood på Twittermandag.

Politiets praksis er at våpen skal være ladd og usikret i hylsteret, bekreftet Politihøgskolen overfor VG forrige uke. Beredskapen er på høyde med den norske soldater har i utlandet, sier Mood til Nettavisen.

Krever mye trening

— Det å gå med skarpe patroner i kammeret til enhver tid er like høy beredskap som norske soldater har når de er i ferd med å gå inn i kampoperasjoner i utlandet. Man må ha mye våpentrening for at dette skal være forsvarlig, sier generalløytnanten.

Forrige uke klarte en 24 år gammel mann å fyre av et skudd med våpenet til en politimann på politihuset i Stavanger, etter å ha hoppet over skranken hos politivakten.

Mood sier han ikke har nok kunnskap om hvorvidt politiet har god nok våpentrening til å gå med ladde våpen til enhver tid.

— Jeg kan uttale meg ut fra min egen erfaring, og hvor krevende det er å holde en treningsstandard som gjør at man skal kunne opptre med en slik høy beredskap til enhver tid, sier han.

Forlenget bevæpning

I forrige uke ble det kjent at justisminister Anders Anundsen (Frp) forlenger den midlertidige bevæpningen av politiet frem til 20. august.

Siden november i fjor har politiet i Norge båret våpen. Bakgrunnen har vært en skjerpet trusselvurdering fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og råd fra Politidirektoratet (POD). Den forrige tillatelsen var for åtte uker, og ville gå ut til helgen.

— Basert på det trusselbildet PST formidler og den klare anbefalingen fra POD mener jeg det er viktig at den midlertidige bevæpningen fortsetter, sa Anundsen.

 1. Les også

  Politihøgskolen: Politiet har ladde pistoler i hylsteret

 2. Les også

  Politidirektoratet åpner for å vurdere våpeninstruksen

 3. Les også

  I London er ni av ti «bobbyer» ubevæpnet

 4. Les også

  Anundsen forlenger bevæpningen av politiet - men kun for tre uker

 5. Les også

  Avfyrte skudd inne på politihuset i Stavanger

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Robert Mood kritisk til Regjeringens forsvarsplan: - Vi må aldri signalisere at vi ikke er klare til å kjempe for hver kvadratmeter av Norge.

 2. VERDEN

  Trumps nye sikkerhetsrådgiver en het potet i den norske forsvarsdebatten

 3. NORGE

  Politiet skal fortsatt være ubevæpnet, mener utvalgsflertall

 4. DEBATT

  Vi tviler på at statsministeren har rett. Vi frykter at forsvarsministeren tar feil. Og beredskapsministeren – hvor er han?

 5. NORGE

  Politiets Fellesforbund håper på støtte til bevæpning

 6. NORGE

  Flertall mener politiet bør få bære våpen