Mange andre mistet også takten

Det var en gang at kongelige skilsmisser var oppsiktsvekkende. Nå er det nesten uvanlig at prinser og prinsesser lever lykkelig alle sine dager.

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn skiller seg. Her fra bryllupet 24.mai 20012.

Skilsmissen mellom prinsesse Märtha Louise (44) og Ari Behn (43) kom som en stor overraskelse for mange. Det var Slottet som fredag kveld sendte ut en pressemelding der bruddet ble bekreftet.

Nyheten skaper overskrifter i hele Europa, men mest sannsynlig glemmes hendelsen relativt kjapt.Den får ingen konstitusjonell betydning, men for paret og familien er skilsmissen naturlig nok en stor sorg.

Europas monarkier utvikler seg i takt med samfunnet, og selv om skilsmissen mellom Ari og Märtha er den første norske kongelige i moderne tid, har mange andre europeiske prinser og prinsesser tidligere skilt seg.

Én av de som var først ute, var prinsesse Margaret , søster til Storbritannias nåværende dronning Elizabeth.Midt under forberedelsene til hennes kroning i 1953 kunngjorde fire år yngre Margaret at hun ønsket å gifte seg med Peter Townsend, en 16 år eldre britisk fraskilt mann med to barn fra første ekteskap. Statsminister Churchill sa nei, og Margaret sa isteden ja til fotografen Anthony Armstrong-Jones syv år senere. Hun skal aldri ha kommet over Townsend, og skilte seg fra sin ektemann i 1978.

Prinsesse Margaret og Tony Armstrong -Jones

Dette ble den første av en lang rekke skilsmisser i det britiske kongehuset. Alv dronnig Elizabeths fire barn, bortsett fra yngstemann Edward er skilt.

Prinsesse Anne og ektemannen Mark Phillips valgte å gå hver sin vei i 1992 etter 19 års samliv. Annes lillebror Andrew som i 1986 gikk til alters med Sarah Ferguson valgte å avslutte forholdet til Fergie etter bare ti år.

Britene skulle ikke bare håndtere én skilsmisse det året. Prinsesse Diana og tronarvingen prins Charles, ble separert allerede i 1992,men skilsmissen var ikke et aktum før i 1996. Året etter omkom Diana i en trafikkulykke,mens Charles,prinsen av Wales nå er gift med Camilla, hertuginnen av Cornwall.

Prinsesse Anne og Mark Phillips.

Fyrstestaten Monaco har også fått mange overskrifter på grunn av ekteskapsbrudd. I 1978 trumfer smellvakre prinsesse Caroline igjennom sin vilje og motstand fra foreldrene, fyrsteparet Rainier og Grace og gifter seg med den 17 år eldre Philippe Junot. Ekteskapet holder i to år.

Kort lykke mellom prinsesse Caroline av Monaco og Philippe Junot.

Samme prinsesse giftet seg i 1983 med Stefano Cashiragi, og fikk tre barn med ham.Cashiragi omkom i en båtulykke i 1990, og ni år senere gikk Caroline gikk til alters for tredje gang, med August av Hannover. De to lever ikke sammen i dag, men få vet om paret formelt er skilt. Carolines yngre søster prinsesse Stepanie har to ekteskap bak seg. I 1995 giftet hun seg med Daniel Ducruet, de gikk fra hverandre året etter.Like kort ble hennes ekteskap med Adans Lopez Peres.

Også Thailand har opplevd kongelig skilsmisse.Kronprins Maha ble smydd i hymens lenker med sin kusine Srirasmi i 1977, et ekteskap som var over i 1977. Prinsen prøvde lykken igjen året etter,men også det andre ekteskapet tok slutt, allerede etter to år.

Danmark har heller ikke sluppet unna . Lykken var stor da prins Joachim danset bryllupsvals med Alexandra Manley i 1995. Ti år og to sønner senere mistet også de takten.

Prins Joachim og hans daværende kone Alexandra.

Alle skilsmisser har ulik årsak, men én setning er ofte felles for de kongelige, såvel som for vanlige folk. Den som Märtha og Ari også nevnte i pressemeldingen fra Slottet:

Vi har som så mange andre vokst fra hverandre....

– Hva betyr egentlig den setningen, psykolog og fast samlivsekspert i Amagasinet, Frode Thuen?

– Når man går fra hverandre etter et mangeårig samliv, er
det nesten alltid et element av at man har vokst fra hverandre. Det innebærer
at man  ikke lenger opplever den
samhørigheten og det fellesskapet som var der i starten. Det kan være i forhold til verdier, interesser, humor, drømmer, etc. Man utvikler seg jo i løpet av livet, og hvis samhørigheten forsvinner, vil denne utviklingen skape stadig
større avstand. Ofte er det imidlertid spesielle hendelser eller tildragelser
som utløser selve bruddet.

Ari Behn har foreløpig ikke kommentert bruddet, men to dager før Slottet offentliggjorde nyheten, postet han dette på instagram:#aribehn#paradise#passage#letgo##Summer#flower#sun