Norge

Brende avventende til melding om benådning av Joshua French

Meldingen om at Joshua French blir benådet, vekker håp hos utenriksminister Børge Brende (H).

 • NTB

Meldingen om at Joshua French blir benådet, vekker håp hos utenriksminister Børge Brende (H). Men han sier saken ikke er løst før French er ute av Kongo.
I går sa justisminister Alexis Thambwe Mwamba, til NRK at Kongos president har gått med på å benåde Joshua French i løpet av 2017.

Mwamba sier det fortsatt er en del prosedyrer som må på plass før president Joseph Kabila kan skrive under en benådning. Ifølge NRK blir French benådet av hensyn til moren, Kari Hilde French, som i flere år har oppholdt seg i Kongo og jobbet iherdig for å få sønnen fri.

– Vi synes synd på henne, sier Mwamba, men legger til at en betingelse er at familien til den drepte sjåføren aksepterer det.
Det som kan ha påskyndet Kabilas beslutning om å benåde French, er at enken til sjåføren i fjor sa at hun hadde forsonet seg med at mannen var død og hadde tilgitt.

Det er ikke snakk om soningsoverføring til Norge.

Ikke løst før han er ute

På Twitter fastslår Brende at det er kommet "positive signaler" fra justisministeren, men at UD fortsetter arbeidet, og han tar ikke noe for gitt.
– Dette er en krevende sak som ikke er løst før Joshua French er ute av Kongo, skriver han.
Heller ikke Frenchs advokat, Hans Marius Graasvold, vil feire på forskudd.

Statsminister Erna Solberg (H) håper på en løsning, men sier til NTB de ikke tør være sikre før French sitter på et fly hjem til Norge.

French, som snart har sonet åtte år i kongolesisk fengsel, er dømt til døden og til fengsel på livstid. French og kameraten Tjostolv Moland var i Kongo da deres sjåfør Abedi Kasongo ble drept 5. mai 2009.

I august 2013 ble Moland funnet død på cellen de to delte i militærfengselet Ndolo i hovedstaden Kinshasa. I 2014 ble French dømt til livstid for overlagt drap på Moland.
Kari Hilde French sier på bloggen sin at hun ikke har fått noen bekreftelse hverken fra UD eller kongolesiske myndigheter om benådning.

(NTB)

Joshua French i retten i 2014 sammen med tolken (t.h.) og sin kongolesiske forsvarer Marie André Mwila Kayembe (t.v.). Foto: Foto: Torbjørn Katborg Grønning

Relevante artikler

 1. NORGE

  Dette er historien om Joshua French

 2. NORGE

  Riksadvokaten: - Ingen aktuell problemstilling å straffeforfølge French i Norge

 3. NORGE

  Joshua Frenchs søster kritisk til medienes oppslag om benådning

 4. POLITIKK

  Joshua French ankom Norge 17. mai

 5. NORGE

  Joshua Frenchs mor: – Gleden er ubeskrivelig

 6. NORGE

  Moren ga aldri opp – ville ha med sønnen hjem, død eller levende