Norge

Tollere har beslaglagt 21 sexdukker fremstilt som barn

I vinter har Tollvesenet avdekket flere tilfeller hvor norske menn bestilt sexdukker fremstilt som svært naturtro barn.

Dukkene er rundt en meter lange. Noen av dukkene har vært pakket inn i barnetepper og hatt barneklær på.
  • Thomas Olsen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Beslagene har opprørt erfarne tollere, opplyser NRK. En rekke menn i flere deler av landet har bestilt sexdukkene, som er rundt en meter lange og svært naturtro. Noen av dukkene har hatt barneklær på.

– Jeg kjenner at jeg reagerer voldsomt, når jeg ser dette. Den første ble beslaglagt i oktober, siden da har vi beslaglagt 21. Vi er bekymret og sjokkert, uttaler fungerende avdelingsdirektør i Tolletatens etterretningssenter, Jørn Ferner Bergersen til NRK.

Dukkene er rundt en meter lange. Noen av dukkene har vært pakket inn i barnetepper og hatt barneklær på.
  • Han har forgrepet seg på gutter i 30 år: Nå er en av Norges mest notoriske overgripere siktet igjen. Omfanget denne gang er minst 20 barn.

Bestilt av tidligere overgrepsdømte

Tolletaten har sammen med Kripos valgt å informere om beslagene fordi de er bekymret for utviklingen.

Kripos ser med bekymring på dette, og vurderer at personer som bestiller slike dukker kan ha begått overgrep mot barn tidligere, eller at de kan utgjøre en risiko for å begå overgrep mot barn i fremtiden. Det er derfor svært viktig at disse personene oppdages, skriver Kripos i en pressemelding fredag.

Sexdukkene har kommet i pakker med barnetepper og barneklær.

Det at dukkene er så virkelighetsnære og at det er mulig å ha seksuell omgang med dem, mener Kripos sexdukkene kan bryte ned barrièrer mot å begå overgrep mot barn.

– Tolletaten har gjennom systematisk arbeid oppdaget en ny trend som Kripos ser svært alvorlig på. Politiet er helt avhengige av et godt samarbeid med offentlige og private aktører for å hindre at barn blir utsatt for overgrep. Her har tolletaten gått foran som et svært godt eksempel, sier leder ved Voldtektsseksjonen hos Kripos, Ann Kristin Grosberghaugen til NRK.

Siden i høst har Tollvesenet oppdaget 21 sexdukker fremstilt som barn. Her er en dukke beslaglagt på Gardermoen.

Fire siktet

Flere av mottagerne av de beslaglagte dukkene er tidligere dømt for seksuallovbrudd, mens andre mottagere ikke vært i politiets søkelys for overgrepssaker.

I forbindelse med beslagene har Sør-Vest politidistrikt siktet fire menn for befatning med overgrepsmateriale. En av mennene er varetektsfengslet i to uker.

Les mer om

  1. Sør-Vest politidistrikt
  2. Tollvesenet
  3. Kripos
  4. Seksualforbrytelser