Norge

Mahad Abib Mahamud tapte saken om statsborgerskap i Oslo tingrett

Mahad Abib Mahamud tapte saken om statsborgerskap i Oslo tingrett. Han anker dommen, men ber om å bli sendt til Somalia.

Mahad Abib Mahamud under rettsaken i februar.
  • NTB
  • Petter Winther
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Retten slår fast at det er fremlagt gode nok beviser på at det er overveiende sannsynlig at Mahad er fra Djibouti, slik UNE og UDI har hevdet.

"Etter denne gjennomgangen må det konkluderes med at det er påvist klar sannsynlighetsovervekt for at Mahad har forklart seg uriktig om sin identitet og nasjonalitet", heter det i dommen.

Du kan lese hele dommen på lovdata.no.

Les også

Bakgrunn: Mahad Adib Mahamud (30) mister statsborgerskapet etter 17 år i Norge: – Takk for all den varme støtten

Vil be om å bli sendt til Somalia

Mahad er også idømt saksomkostninger.

– Jeg kommer til å anke, men jeg vil ikke befinne meg i denne galskapen lenger, og kommer til å be myndighetene om å transportere meg ut av landet til Somalia, sier Mahamud til TV 2.

Mahamud sier han føler seg urettferdig dømt og at han hadde håpet at tvilen skulle komme ham til gode.

– Det er veldig tungt å bli stemplet som en løgner, sier han i en kort kommentar før han sammen med sine advokater skal gå nærmere gjennom den 51 sider lange dommen.

Les også

Elden om Mahad-saken: – Ulovlig å gjøre noen statsløs

Saksøkte staten for å få tilbake statsborgerskapet

Den 30 år gamle bioingeniøren har saksøkt staten ved Utlendingsnemnda (UNE) for å få tilbake statsborgerskapet. Etter 16 år i Norge ble han i fjor fratatt sin status som nordmann fordi UNE mener han er fra Djibouti og ikke fra Somalia, slik han oppga da han kom hit som 14-åring.

Saken ble avsluttet i Oslo tingrett 24. februar med innlegg fra advokat Ellen Idun Lersbryggen Drolsum på vegne av UNE.

– Dette er en historie som ikke gir mening. Det er indre brister og motsetninger. Hvorfor er det slik? Det er ikke en selvopplevd historie, men en historie som er laget for å skaffe seg opphold i Norge, sa hun.

Les også

Statens advokat: Mahads historie gir ikke mening

Mente ID-kort var falskt

Advokaten trakk blant annet frem Mahad Abib Mahamud ID-kort og fødselsattest, som hun mener er falske. ID-kortet oppgis å være utstedt i 1990, da Mahamud bare skal ha vært fire år. Bildet viser en voksen mann.

– Saksøkersiden er enig i at bildet har kommet til i ettertid. Dette må være et falsk dokument, iallfall forfalsket, sa statens advokat.

Mahamuds advokat Arild Humlen mener staten har basert tilbakekallingen av statsborgerskapet på en rekke unøyaktigheter.

– Det er tragisk, særlig for Mahad, at de bruker denne saken til å statuere et eksempel, sa han til NTB tidligere under behandlingen av saken.

Viktig å reagere i slike saker

Dommeren i saken, Geir Grindhaug, slår også fast at det er viktig å reagere i slike saker, ikke minst av allmennpreventive hensyn.

– Det er viktig å kunne reagere med utvisning ettersom systemet i stor grad må baseres på tillit til at utlendingsloven følges av dem den gjelder for. Brudd med dette vanskeliggjør myndighetenes håndhevelse av norsk innvandringspolitikk og kan undergrave respekten for regelverket, heter det i dommen.

Granskingen av Mahamud startet på grunnlag av et tips i 2013, som UNE først hevdet var anonymt. Før helgen fikk Humlen rettens kjennelse til å vite hvem tipseren var. Ifølge advokaten er denne personen en politisk motstander.

Les også

Mahad Adib Mahamud (30) mister statsborgerskapet etter 17 år i Norge: – Takk for all den varme støtten