Norge

Politiledelsen har ikke gratulert Schaefer med Fritt Ord-prisen

Monika-varsler Robin Schaefers kolleger reagerer sterkt på at Politidirektoratet ikke gratulerte ham med Fritt ord-prisen.

schaefer-WEGIr8shvX.jpg
  • Tonje Egedius
    Journalist

— Det er et særdeles dårlig signal fra Politidirektoratet. De har overordnet ansvar for norsk politi, og burde stått fremst i køen av gratulanter. Som arbeidsgiver bør POD gi klart uttrykk for at norsk politi trenger slike medarbeidere, sier Sogndal-lensmann Arne Johannessen til Bergens Tidende. Han er tidligere mangeårig leder av Politiets Fellesforbund (PF).

Riksadvokaten til stede

5. mai fikk Robin Schaefer og Jan Erik Skog Fritt Ords Pris for 2015 i Den norske Opera.

Schaefer fikk Fritt ord-prisen under en høytidelig seremoni i operahuset i Oslo i forrige uke. Begrunnelsen var hans store innsats for å avdekke manglene ved etterforskningen av Monika Sviglinskajas dødsfall i Sund i 2011. Schaefer delte prisen med Jan Erik Skog, som varslet om korrupsjon i kollektivselskapet Unibuss.POD var ikke invitert til seremonien, men riksadvokat Tor-Aksel Busch var til stede under tildelingen, skriver Bergens-avisen. Schaefer ble gratulert av fungerende politimester i Hordaland, John Reidar Nilsen, og av sine nærmeste ledere i politidistriktet. Men fra Politidirektoratet hørte han ingenting, ifølge bladet Politiforum, som omtalte saken først.

— Syltynt

POD ønsker ikke å kommentere saken, og viser til at Monika-saken ennå ikke er ferdigbehandlet. Advokat Jan Fougner gransker for tiden Hordaland-politiets håndtering av varslersakene. I tillegg er selve drapsetterforskningen fortsatt ikke avsluttet.

— Politidirektoratets begrunnelse om at saken ikke er avsluttet, er syltynn. Riksadvokaten er landets øverste ansvarlige for straffesaker, og han var til stede for å hedre Schaefer. Politiets kjerneverdier er mot og respekt, og da bør POD vise at de setter pris på det Schaefer har gjort, sier Johannessen til BT.

I boken sin skriver Schaefer om hvordan han opplevde at representanter for Politidirektoratet prøvde å snakke ham bort fra å kreve status som varsler.

- Første i politiet

Også nåværende PF-leder, Sigve Bolstad, reagerer på at POD ikke har sendt en hilsen.

— Schaefer er den første i politiet som får Fritt ord-prisen, og den henger veldig høyt. Prisen er gitt av en stiftelse utenfor etaten, og står på egne bein, uavhengig av utfallet i Monika-saken. Uansett hva POD mener om saken ville det vært helt på sin plass med en gratulasjon, sier Bolstad, som selv var til stede i operahuset.

Styreleder i Fritt ord, tidligere riksadvokat og høyesterettsdommer Georg Fr. Rieber-Mohn, beskrev Schaefer og Skog som klassiske varslere, som begge måtte tåle stor motstand internt da de kom med sine bekymringer.

Bergens Tidende har vært i kontakt med Robin Schaefer, men han ønsket ikke å uttale seg i saken.

Les også:

Les også

  1. Lojalitetens farlige pris

  2. Monikas mor klager til Riksadvokaten

  3. Politiet innrømmer grove feil

Les mer om

  1. Politiet