Norge

- Tabu å snakke om lange dager

Barnehagestyrere kvier seg ofte for å si fra til foreldre at barna har for lange dager i barnehagen. - Dette er den vanskelige samtalen, sier Arild Olsen i Private Barnehagers Landsforbund.(PBL)

 • Forf>
 • <forf>heidi Borud <

Sist i dag også? Karriereforeldre har lange arbeidsdager, og det har også barna. 8— 9 timer i en støyende barnehage er virkeligheten for mange små. I mange barnehager er det et problem at noen foreldre stadig kommer for sent. Stallen barnehage i Oslo hadde i flere år en ordning med å bøtelegge foreldre etter stengetid. - Fem minutter for sent betydde 300 kroner i bot, forteller påtroppende styrer Torbjørn Christensen.- Men for et drøyt år siden droppet vi ordningen. Vi synes vi var for strenge, men vi tok problemet opp med foreldrene. Etter dette har det nesten ikke skjedd at noen har kommet etter stengetid, sier han.Et annet tabubelagt tema er hjemsending av syke barn.- Det hender absolutt at vi sender hjem barn som ikke bør være her. Og vi har en klar regel om at barn som har vært syke skal ha en feberfri dag hjemme før de kommer i barnehagen.Christensen observerer foreldrenes tidsklemme på nært hold. Han merker at foreldre blir stresset av å være borte fra jobben, og at de gjerne vil plassere barna i barnehagen selv om de er "litt" syke.

- Er det meg nå?

Styrer Nolvia Dominguez Skjetne i Hvitveisen barnehage sier barna er veldig opptatt av når de blir hentet. - Når det ringer på er det mange som løper mot døren og lurer: "er det meg som er henta nå?".Hun sier det er få barn igjen etter klokken kvart over fire, og at de ansatte er veldig opptatt av å gjøre noe hyggelige for den ene eller de som er igjen.- Vi anbefaler at de minste barna ikke har full dag, og gjerne blir hentet en time før vi stenger. Vi er opptatt av å beskytte barna, sier styreren.Hun sier barnehagen har en streng praksis både når det gjelder foreldre som kommer for sent, og foreldre som sender småsyke barn i barnehagen.Daglig leder Arild Olsen i PBL sier det ofte er tema blant pedagoger hvordan man skal forholde seg til foreldre som tøyer barnehagens tilbud for langt. - Dette må ordnes i den enkelte barnehage. Vi ønsker dialog med foreldrene, men vi er helt klart på ungenes side. Vi forstår foreldrenes tidsklemme, men det er ikke gøy å være det barnet som alltid blir hentet sist, sier Arild Olsen.

 1. Les også

  Ettermiddag i stroppen

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  A-MAGASINET
  Publisert:

  – Jeg savner utenforskapet

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5