Norge

Men hvorfor akkurat Mons?

Hvem finner på navnene til ekstremværet? Og hvorfor Mons?

Stormen Berit, november 2011: Stormen Berit slo til langs norskekysten -og skapte mildt sagt vanskelige kjøreforhold langs Atlanterhavsveien i Møre og Romsdal.
  • Lene Skogstrøm
    Lene Skogstrøm
    Journalist
Eksremværet Mons, desember 2014: Mye nedbør og varmegrader gjør forholdene vanskelig nordpå nå i romjulen.
Stormen Ivar, desember 2013: En person går ut på moloen i småbåthavnen i Trondheim midt under stormen Ivar sine herjinger.
Stormen Dagmar, julen 2011: Årdal i Sogn og Fjordane ble isolert etter Dagmars herjinger.
Stormen Gudrun, januar 2005: Slo inn over svenskekysten, men rammet også deler av Østfold. I Fredrikstad var det oversvømmelser, springflo og flom.

Ekstremværet med vind og regn som herjer i Trøndelag og Nordland er gitt det koselige og nokså udramatiske navnet Mons. Et guttenavn som bæres av bare 350 nordmenn, som første eller eneste fornavn.

Det fikk oss i redaksjonen til å lure: Hvem finner på ekstremværnavnene, og hva er egentlig sjansen for å få årets verste uvær oppkalt etter seg?

— Det var Jørgen – altså meteorolog Jørgen Saltbones – som var ansvarlig for å sette opp listen med ekstremværnavn som gjelder nå, sammen med klimadirektøren. Jeg vet ikke om de var flere om utvelgelsen. Nå har han gått av med pensjon, forteller Heidi Lippestad, direktør for strategi og samfunnskontakt ved Meteorologisk institutt.

- Var det katten sin han tenkte på her, kanskje?

— Jeg vet ikke om han hadde en katt som het Mons. Men vi har noen kriterier for navnene, utarbeidet av Verdens Meteorologiorganisasjon (WMO). De skal være vanlige, lette å uttale, enkle å stave og helst ikke inneholde æ, ø, å. Vi finner navn i norsk navneleksikon. Og så er det manns- og kvinnenavn annenhver gang.

«Nyttårsorkanen» er navnet som ofte blir benyttet for å beskrive lavtrykket som traff Norge tidlig på morgenen 1. januar 1992, som var tidenes sterkeste målte storm på det norske fastlandet. Det var før ekstremvær fikk navn.

- Vanlige navn, ja – men hva med Olrun fra november 1999? Full storm i Hordaland og Sogn og Fjordane. Ikke et helt vanlig navn, dette?

— Nei, ha ha. Kanskje det var vanskelig å finne et kvinnenavn på O?

Får dere av og til klager på navnevalget til storm og uvær?

— Nei, det kan jeg ikke huske. Men det er noen som har henvendt seg og mener det er ekskluderende med bare norske navn. Etter hvert vil nok navn som Aisha og Ali dukke opp. Men vi vil kanskje ikke bruke akkurat Mohammed.

- Hva kan vi vente oss når Monshar rast fra seg? Et kvinnenavn på N, og det blir …?

— Det kan jeg ikke si. Det holdes hemmelig til neste ekstremværvarsel blir utstedt. Vi vil ikke at for eksempel en overivrig journalist skal bruke neste navn på listen bare fordi det blåser ned et juletre et sted.

- hemmelig behøver det vel ikke være?

— Det er faktisk noen jusstudenter som har prøvd å bruke offentlighetsloven for å få ut resten av listen, men det har de ikke lykkes med. Andre vil gjerne vite navnene for å lodde dem ut – det er mange smarte ideer. Men det er faktisk en annen grunn til at Verdens meteorologiorganisasjon vil ha ferdige lister utarbeidet også.

Ekstremværet Lena slo til i august i år.

— Å?

— Det var en lei tendens til at ekstremværet ble oppkalt etter svigermødre, eller kjente personer man ville hevne seg på … Nå unngår man i hvert fall å bruke navn på kjente offentlige personer.

– Noen eksempler her?

– Vi hadde uflaks med ekstremværet Kristin den gangen Kristin Halvorsen var finansminister.

- Så det blir ingen orkan ved navn Erna eller Siv med det første?

– Nei.

  • Les også: