Norge

Store tannhull hos barna

Over 30 prosent av treåringene har hull i tennene, viser nye undersøkelser fra Oslo og Bergen. Blant femåringer i Hedmark hadde 45 prosent så store hull at fyllinger måtte til. Tannlegeforeningen er redd dette kan skade barna for livet.

  • <forf>simen Slette Sunde <

Karius og Baktus holder daglig fest i norske barnemunner. Tannstellet har blitt dårligere siden slutten av 1990-tallet. I 1997 hadde kun 28 prosent av Hedmarks femåringer hull i tennene. I dag har tallet steget til 66 prosent. Den største delen av disse hadde så store hull at tannleger måtte sette inn fyllinger. I Bergen og Oslo er det ikke stort bedre stilt med treåringene. Hver tredje har hatt, eller har, hull i tennene.— Vi er bekymret over tallene. Når så små barn må behandles, frykter vi at det kan skape tannlegeskrekk for livet. De skjønner ikke helt hva som skjer. Dermed blir dette ren tortur. Det kan ikke kalles annet, mener president i Tannlegeforeningen, Carl Christian Blich.Han påpeker at også de fysiske skadene kan bli livsvarige når de kommer i barnas permanente tenner.

Innvandrerbarn utsatt

Undersøkelsene bekrefter tidligere trender. Foreldrenes utdanningsnivå og nasjonalitet er faktorene som spiller inn. Blant barn av innvandrere er forekomstene av karies, hull i tennene, langt høyere enn i befolkningen ellers.I Oslo har hele 60 prosent av disse treåringene karies. Tilsvarende tall for barn av norske foreldre er 24 prosent. - Forståelsen for forebygging og riktig kosthold er nok ikke så god blant innvandrere, sier Blich. Han er bekymret for tannhelsen generelt blant barn i Norge.- Foreldrenes tidsklemme kan være en forklaring. Ikke alle rekker å pusse barnas tenner to ganger daglig. Samtidig er vi på brustoppen i Europa, sier Blich.Flere tannleger mener at myndighetene har noe av skylden. Etter at myndughetene endret flouranbefalingenei 1996, oppstod det mye forvirring blant tannpersonell og helsesøstre. - Nå er det en allmenn enighet om at fluor skal gis til barn, sier Ivar Espelid.

Tips til foreldre:Puss to ganger daglig, morgen og kveld, fra barnet får sin første tann.Puss tennene for barna. I hvert fall til de er syv-åtte år. Bruk rolige bevegelser og en børste som ikke er hard.Bruk små mengder fluorkrem:

— Knapt synlig til de minste.

— På størrelse med barnets lillefingernegl ved ett års alder.

— Økes gradvis til størrelsen av en ert ved seks års alder. Rekker ikke foreldre å pusse to ganger daglig: bruk fluortabletter.Gi barnet tabletter hvis barnet får hull til tross for to daglige tannpuss.(Kilde: Professor i barnetannpleie, Ivar Espelid)

Les også

Men Daniel Andreas var flink

Les mer om

  1. Helse