Norge

Sundtoft får refs for iskantprosess

Regjeringens prosess for å få på plass en ny grense for iskanten bryter med all etablert forvaltningspraksis, mener WWF Norge. Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) er dypt uenig.

afp000847591-6MaNJFkdwG.jpg Stein J. Bjørge

 • Ntb

— Prosessen viser at dette er et bestillingsverk for å få en politisk definisjon av iskanten som tilrettelegger for den økte aktiviteten i nord som regjeringen ønsker, sier WWF Norges generalsekretær Nina Jensen.

WWF Norge har fått innsyn i hva som skjedde da regjeringen bestilte et nytt kart for iskanten i Arktis fra Norsk Polarinstitutt i januar. Det ble gjort som en del av arbeidet med en oppdatert forvaltningsplan for Barentshavet.

— Faktagrunnlaget bygger ikke på oppdatert kunnskap, og prosessen er hinsides all god forvaltningspraksis, sier Jensen til NTB.

Innstilling på vei

Torsdag skal energi- og miljøkomiteen på Stortinget avgi sin innstilling om stortingsmeldingen om den oppdaterte forvaltningsplanen for Barentshavet. En oppdatert beregning av iskanten inngår i meldingen.

Den nye beskrivelsen av iskanten innebærer at det kan åpnes for leteboring lenger nord enn tidligere.

Høyre/Frp-regjeringen har trolig flertall i Stortinget for sitt syn, siden Arbeiderpartiets landsmøte sluttet opp om regjeringens beregning av iskanten. Da hjelper det ikke at regjeringens samarbeidspartier Venstre og KrF ønsker at iskanten skal defineres på nytt.

WWF Norge mener den nye forvaltningsplanen innebærer at grensene for hva som defineres som et særlig sårbart og verdifullt område, hvor det ikke skal foregå oljeaktivitet, faktisk flyttes.

- Må sendes i retur

Regjeringens prosess risikerer å undergrave tilliten til det politiske systemet, fordi den viser at fagetatene blir instruert til å gi definisjoner i tråd med regjeringens ønsker, mener Jensen.

WWF Norge ber nå Stortinget om å sende forvaltningsplanen i retur til regjeringen.

— Vi har etablerte forvaltningsplaner som oppdateres jevnlig. Da innhenter man oppdatert fagkunnskap og gjennomfører høringsrunder med fagetater og organisasjoner som får komme med sine innspill. Alt dette har regjeringen elegant hoppet bukk over nå, sier Jensen.

Sundtoft er uenig

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) reagerer kraftig på utspillet.

— Jeg er dypt uenig i påstandene fra WWF.Oppdateringen av forvaltningsplanens iskant med nye isdata er en teknisk øvelse.Definisjonen og beregningsmåten for iskanten som et særlig verdifullt og sårbart område inngikk i det faglige grunnlagsarbeidet for forvaltningsplanen i 2006. Det er den samme definisjonen vi benytter nå, sier Sundtoft.

Det er kun en begrenset oppdatering av forvaltningsplanen som nå er lagt fram, understreker hun.

— WWF burde også ha fått med seg at oppdateringen er gjort av Norsk Polarinstitutt på grunnlag av de nyeste tilgjengelige og kvalitetssikrede data. Vi har ikke lagt opp til noen ny vurdering eller endring av definisjonen ved denne oppdateringen, sier statsråden.

 1. Les også

  Venstre vil frede Arktis fra oljevirksomhet

 2. Les også

  Ny Statoil-sjef: Norsk sokkel viktig for oss

 3. Les også

  Regjeringen ga tilgang til alle områdene oljeindustrien har bedt om

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Regjeringen trosser miljøråd om iskanten

 2. POLITIKK

  Oljedirektoratets hemmelige forslag til regjeringen: Flytt iskanten lenger nord

 3. POLITIKK

  Delvis seier for Venstre: Iskanten flyttes sørover

 4. POLITIKK

  SV vil endre loven slik at oljeselskaper kan fratas lisenser i miljøutsatte områder

 5. POLITIKK

  Tina Bru vil utlyse 136 nye oljeblokker

 6. POLITIKK

  Sjokkmåling for Venstre: Bare hver femte V-velger fra 2017 vil stemme Venstre i dag