Norge

Obduksjonsrapporten klar etter legevakt-dødsfallet i Oslo

Spesialenheten for politisaker har fått rapporten fra obduksjonen av 35-åringen som døde etter basketak med politiet torsdag. To politibetjenter og en ansatt ved Oslo universitetssykehus er mistenkt i saken.

Spesialenheten har nå fått obduksjonsrapporten etter at en 35-åring døde etter basketak med politiet på Legevakten torsdag kveld.
  • Andreas Slettholm
    Andreas Slettholm
    Kommentator

Det var en etnisk norsk 35-åring som døde torsdag kveld på legevakten etter at politiet la ham i bakken.

— Vi har nå fått en foreløpig obduksjonsrapport. De som var involvert i hendelsen er avhørt, og vi har også foretatt flere vitneavhør fra vitner som fikk med seg hele eller deler av hendelsen, sier jourhavende jurist Liv Øyen i Spesialenheten for politisaker.

35-åringen oppsøkte selv politivakten ved Sentrum politistasjon torsdag kveld, der det ble vurdert at mannen var utagrerende og hadde behov for legetilsyn.

Han ble brakt til legevakten, der det oppsto et basketak ved inngangspartiet. Mannen ble lagt i bakken, og ifølge politiet hadde ikke mannen pust og puls da dette skjedde. Mannen ble erklært død på stedet.

Har video

I tillegg til avhør og obduksjonsrapporten, har spesialenheten gjennomgått lydlogg og overvåkingsbilder fra kameraer på legevakten.

- Vi har video av deler av hendelsen, og begynner å få et bilde av hva som er skjedd, sier Øyen.

Hun vil ikke kommentere detaljer i obduksjonsrapporten, og kan dermed ikke si hva som var dødsårsaken for 35-åringen.

Les også

Feil familie varslet etter dødsfall ved legevakten

— Det er delvis av etterforskningsmessige hensyn, og også hensynet til pårørende, sier Øyen.Mannens identitet ble ikke klarlagt før helgen. Oslo-politiet trodde opprinnelig de hadde identiteten til mannen, og kontaktet natt til fredag feil familie med dødsbudskapet. De har senere beklaget dette, og i løpet av helgen har altså riktig familie blitt varslet.

Tre er mistenkt

Tre personer har nå status som mistenkt i saken.

- Det er to polititjenestemenn som er mistenkt for maktbruk utover det politiet har adgang til. I tillegg er en ansatt ved Oslo universitetssykehus under etterforskning, sier Øyen.

Spesialenheten har i utgangspunktet ikke mandat til å etterforske andre enn politi- og domstolsansatte.

Les også

Politimenn får fortsatt jobbe etter dødsfall

— Men i denne saken ba vi om utvidet mandat fra Riksadvokaten til å også etterforske en tredje person, siden det er snakk om samme hendelse. Det fikk vi anledning til, sier Øyen.

- Alvorlig sak

Øyen utelukker ikke nye etterforskningsskritt til uken.

— Vi tar en oppsummering om status i saken mandag, og ser på hva vi videre skal gjøre. Dette er en alvorlig sak, siden hendelsen hadde en dødelig utgang, sier sier hun.

De to polititjenestemennene er ikke suspendert, opplyste Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold på fredag.

- Slik jeg har vurdert saken så langt har de to opptrådt på en måte som indikerer at de har utført en lovlig og korrekt tjenstehandling, sa Sjøvold til NRK.

Forrige gang politiet var i søkelyset for maktbruk i forbindelse med dødsfall, var i 2006. Da døde Eugene Obiora etter å ha blitt pågrepet av politiet.

Han døde av kvelning, og det ble konkludert med at politifolkene ikke hadde tilstrekkelig kunnskap om eventuelle skader mageleie og grepet som ble brukt kunne føre til. Det ble ikke konkludert med at noen gjorde noe straffbart.

Les også

  1. Overvåkningskamera fanget opp dødsfall etter basketak med politiet

  2. Dødsfall på politicelle

  3. Kan vi stole på alle i politiet?