Norge

Politiet rimelig sikre på identiteten til omkommet småflypilot

Én person omkom da et småfly styrtet i en fjellvegg i Sør-Aurdal i Oppland. Politiet mener de nå kjenner identiteten til piloten som døde.

Et småfly har styrtet i en fjellvegg i Sør-Aurdal kommune tirsdag kveld. Redningsarbeidet fortsetter onsdag morgen.
  • Steinar Dyrnes
    Journalist
  • NTB

– Den omkomne ble i formiddag fraktet ned fra ulykkesstedet. Politiet mener å vite identiteten til den omkomne og antatt pårørende er varslet og i tett kontakt med oss. For å være sikker på identitet vil det skje gjennom obduksjon, opplyser Bård Sørumshaugen, fungerende lensmann i Valdres.

Han forteller videre at politiets kriminalteknikere og Statens havarikommisjon for transport onsdag er i gang med sitt arbeid for å undersøke hendelsesforløp og årsaksforhold. Politihelikopteret vil delta i dette arbeidet onsdag.

Flyet var fra klubb på Romerike

Det var kun én person om bord i det toseters småflyet som tirsdag kveld styrtet i en fjellvegg ved Nordre Dyttholknatten i Vassfaret i Oppland.

Flyet som styrtet i en fjellvegg i Sør-Aurdal i Oppland tirsdag kveld, tilhører Nedre Romerike flyklubb. Flyet var en toseter av typen Aquila, opplyser pressekontakt Thore Nylund i Nedre Romerike flyklubb til NRK.

Den avdøde piloten ble onsdag formiddag fraktet ut med ambulansehelikopter.

Politiet holdt vakt

Området ulykken skjedde i, ligger like ved grensen mot Buskerud – mellom Flå i vest og Nes i øst. Ulykkesstedet er i et bratt terreng, og søket ble derfor avsluttet for natten og politiet holdt vakt rundt åstedet.

– Vi har ikke gjort noe i natt, annet enn å holde åstedet sperret med vakthold. Utover onsdagen vil vi gjenoppta etterforskningen. Flyhavarikommisjonen og politiets egne kriminalteknikere drar opp til stedet for å starte åstedsgransking. Parallelt fortsetter politiets taktiske etterforskning som styres fra Valdres lensmannskontor, sier operasjonsleder Bård Einar Hoft i Innlandet politidistrikt til NTB onsdag morgen.

Politiet fikk melding om ulykken klokken 21.15 tirsdag kveld.

Ifølge NRK skal det ikke ha blitt sendt ut nødsignal fra flyet

Avhører vitner

Restene etter flyet ligger i et område på om lag 200 ganger 200 meter ved Dyttholknatten i Sør-Aurdal. Stedet er bratt og vanskelig tilgjengelig med stein og kratt.

– Politiet i Valdres er i gang med å avhøre vitner som så flyet rett før det styrtet og som kan ha viktig informasjon for å komme fram til hvordan ulykken skjedde, sier Sørumshaugen.

Han sier pårørende til piloten har uttrykt at de ønsker ro i den vanskelig tiden de er i nå. Flyet som styrtet var et toseters fly av typen Aquila A211 og tilhørte Nedre Romerike flyklubb.

Ulykkesstedet ligger i ulendt terreng, og redningsmannskapene brukte tirsdag tre helikoptre.

Vanskelige landingsforhold

Det er ikke veiforbindelse til ulykkesstedet og vanskelige landingsforhold for helikopter. Hjelpemannskapene måtte ta seg frem til ulykkesstedet til fots og var først fremme like før midnatt.

Innsatsleder Bård Sørumshaugen ved porten inn til Vassfaret ca. fem kilometer fra ulykkesstedet i Nordre Dyttholknatten.

«Politiet arbeider nå med å få klarhet i hva type fly det er som har styrtet, hvor flyet kom fra, hvor det skulle og hvor mange personer som var om bord. Vi vet nå at det var et 2-seters fly, men har ikke klarhet i antall personer som var om bord», sa politiet i en pressemelding klokken 23.45.

Redningsmannskapene har oppmøtested ca. fem kilometer fra styrtstedet. Arbeidet fortsetter når det blir lyst onsdag morgen.

Så flammer

Det var øyenvitner i området som skal ha sett flyet styrte og sett flammer som ringte politiet. En mann som er på telttur i området forteller til vg.no at han hørte et smell, men trodde det var torden.

Fjelltoppene i det aktuelle området ligger på 1170–1256 meters høyde.

Hovedredningssentralen i Sør-Norge bekrefter at de er involvert i aksjonen.

– Det er politiet som koordinerer innsatsen. Det er mye ressurser på vei til stedet, sier redningsleder Børge Galta ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

Nordre og Søndre Dyttholknatten er to natturreservat som ligger i Oppland, nær grensen til Buskerud.

Avinor har etter anmodning fra politiet i Innlandet etablert flyforbud som gjelder to nautiske mil over ulykkesstedet.

Les mer om

  1. Ulykker
  2. Sør-Aurdal
  3. Hovedredningssentralen
  4. Avinor