Bedrifter i Norge og Europa rammet av hackerangrep
Hackere har skapt kaos rundt om i Europa tirsdag, og har rammet Ukraina spesielt hardt. Byggevareselskapet Optimera er blant de to rammede selskapene i Norge.
Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) opplyser til NTB at to internasjonale selskaper med forgreninger i Norge er blitt påvirket av cyberangrepet, derav det København-baserte logistikkfirmaet Møller-Mærsk.
– Vi ser at det pågår et globalt løsepengevirus-angrep. Foreløpig er det kun to som er rammet i Norge. Det er ikke fare for at det smitter videre til annen norsk infrastruktur, med mindre ansatte sprer dem, sier kommunikasjonssjef Mona Strøm Arnøy til NTB.
Det norske byggevareselskapet Optimera bekrefter overfor Dagbladet at mailsystemet deres er rammet av angrepet. Det franskeide selskapet står blant annet bak Montér og Trend i Norge.
– Det er kun fire-fem butikker som er påvirket av dette. De fleste kan opereres lokalt, sier selskapets direktør Asbjørn Vennebo til Dagbladet.
Les også: Dataangrep rammet 200.000 ofre i over 150 land i mai
Nytt virus
De som rammes av viruset får skjermbilder der brukerne bes om å betale 300 dollar i bitcoins til en spesifikk nettadresse. På sine nettsider opplyser NSM at angrepet minner om WannaCry, et virus som rammet over 100 land tidligere i år.
I en tidlig fase uttalte flere eksperter at det dreide seg om en modifisert versjon av det såkalte Petya-løsepengeviruset, som også rammet mange i fjor.
Analytikerne ved datasikkerhetsfirmaet Kaspersky Lab har imidlertid kommet frem til at det dreier som et nytt løsepengevirus som man ikke har sett før.
Viruset de har valgt å kalle «NotPetya» har ifølge dataene de så langt har samlet inn rammet rundt 2.000 brukere.
De fastslår at organisasjoner i Russland og Ukraina er hardest rammet, men at de også har registrert at Polen, Italia, Storbritannia, Tyskland, Frankrike og flere andre land er blitt utsatt for cyberangrepet.
– Oppdater programvaren
Mona Strøm Arnøy i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) råder alle til å være varsomme med å åpne e-poster fra ukjente avsenderadresser.
– I tillegg er det viktig å oppdatere programvaren. Det er noe mange utsetter, men med en oppdatert programvare er man mye mer beskyttet mot angrep, sier Strøm Arnøy.
Verst i Ukraina
Det britiske reklamebyrået WPP er også blant dem som sier at IT-systemene deres er blitt forstyrret som en konsekvens av det nye angrepet, skriver BBC.
Talspersoner for myndigheter og firmaer i Ukraina meldte tirsdag om avbrudd og forstyrrelser i kraftforsyning, banker og myndighetskontorer.
Ukrainas visestatsminister Pavlo Rozenko publiserte et bilde av en svart dataskjerm på Twitter, samtidig som han opplyste at regjeringens hovedkontor var ute av drift.
Den russiske oljegiganten Rosneft melder også at de er blitt rammet av hacking.
Rammer flere
Ifølge BBC melder også det britiske reklamefirmaet WPP om problemer. Den spanske matgiganten Mondelez og advokatfirmaet DLA Piper melder om det samme.
Det foreligger foreløpig få opplysninger om hvem som står bak, men teknologieksperter som har analysert skjermbildene som har versert i sosiale medier sier det ser ut til å dreie seg om et løsepengevirus.
Slike virus krypterer data, og holder den dermed som «gissel», for deretter å kreve løsepenger for å frigi dataen.