Norge

Unge seere dropper «vanlig» TV – bruker like mye tid på strømming

Tradisjonell, kringkastet TV – såkalt lineær TV – taper stadig terreng til nye varianter. De under 40 bruker allerede halvparten av sin TV-tid på strømming.

Unge seere bruker like mye tid på strømming som på tradisjonell, lineær TV. Illustrasjonsfoto: Bendiksby / NTB scanpix

Seertall fra Kantar TNS og NRK Analyse viser at alle så mindre kringkastet TV sist vår. Kvinner ser fortsatt mer på TV enn menn, men flytter seg også i større grad over på nye plattformer, skriver VG.

  • Foreslår å øke NRK-lisensen for å gi mediehjelp

Mellom januar og mai så norske kvinner i snitt 172 minutter tradisjonell TV per dag. 18 minutter mindre enn for et år siden. Menn kuttet TV-tiden fra 172 til 160 minutter.

De unge leder an i overgangen, men de eldre ligger ikke altfor langt bak. Prognoser viser at innen fem år kommer halvparten av alle seere til å være der de yngre seerne er i dag.

– Samtidig ser vi også at seerminuttene for kringkastet TV faller fortere enn seerminuttene for strømme-TV øker. Det betyr at unge mennesker bruker tiden på andre ting, som for eksempel sosiale medier. Vi ser i hvert fall at de har redusert sin TV-seing med en tredel, og det er en utvikling som fortsetter, sier analysesjef Kristian Tolonen i NRK.

For de eldste seerne, de over 65, øker derimot TV-tittingen fortsatt: De ser i snitt 280 minutter «vanlig» TV per dag, sju minutter mer enn i samme periode i fjor.

Les mer om

  1. Strømming
  2. TV
  3. NRK