Regnvær skaper problemer flere steder i landet

Sivilforsvaret i Sogn og Fjordane rykker ut med mannskaper for å bistå med evakuering og trafikksikring. Flere steder i landet er rammet av kraftig uvær.

I Sogn og Fjordane er Nordfjord særlig rammet av regnet natt til mandag.

– Regnet har ført til flere hendelser for politi og nødetater i natt. Det er store vannmengder, som fører til oversvømmelser av hus og kjellere, sier operasjonsleder Kai Henning Myklebust i Vest politidistrikt til NTB.

– I Kvila i Breim ble en enebolig isolert av store vann- og steinmasser, og brannvesenet måtte redde ut to personer, forteller operasjonslederen. I Stryn ble et hus totalskadet i en brann som trolig skyldes lynnedslag.

I 11.30-tiden melder NRK at Sivilforsvaret sender styrker for å bistå dem som er rammet av flommen.

– Per nå har vi sendt 12 personer. Seks til Breim og seks til Utvik. De skal bistå brann og politi med evakuering og trafikksikring, sier sivilforsvarsadjutant Irene Ekrene til NTB. Hun bekrefter at det kan bli aktuelt å sende flere folk utover dagen.

På E39 like før Breim skyller vannmassene nedover en skråning. Fylkesvei 692 mellom Hetle bro og Øvresetkrysset er stengt på grunn av store vannmengder.

Stengte veier

I Utvik i Stryn jobber nødetatene og kommunen med å få kontroll på store vannmengder, der blant annet en garasje er blitt tatt av vannmassene. I Utvik har Storeelva og Brulandselva flommet over. Innbyggerne i Utvik har mistet strømmen, men det er ikke meldt om personskader.

– Bygda er delt i to, skriver Sunnmørsposten.

Flere veier i Sogn og Fjordane er stengt på fire punkter, blant annet E39 vest for Reed.

– Det er mye vann på E39 og lokale veier like vest for Reed. Fare for vannplaning, skriver politiet i Sogn og Fjordane på Twitter.

Fylkesvei 692 i Gloppen og fylkesvei 725 mellom Utvik og Moldreim er også stengt.

– Vi har ikke helt kontroll. Flere hus er evakuert, og vi håper det roer seg snart. Det er ville tilstander. Elva går rett i huset, og flere kjellere er fulle av vann, sier Joar Flølo i brannvesenet i Gloppen kommune til NRK.

Meteorologisk institutt melder på Twitter at flere steder i Sør-Norge opplevde kraftig regnvær natt til mandag. Mandag forventes mindre nedbør, men fortsatt ventes 40–50 millimeter nedbør der de kraftigste bygene treffer.

Store nedbørsmengder fører til flom i Reed i Gloppen kommune.

70 millimeter nedbør

Også lenger øst, i Gudbrandsdalen, har regnet skapt store problemer. Der var E6 stengt mellom Kvam og Frya, men denne strekningen er nå åpen for trafikk.

– Vi hadde mye vann på kort tid, men det gikk over og vannet trakk seg fort tilbake, sier operasjonsleder Kjartan Waage i Innlandet politidistrikt til NTB.

– Det har kommet 70 millimeter med nedbør, og det har gått hardt utover kommunale veier og fylkesveier, sier driftsoperatør Tom Erik Amundsen i Sør-Fron kommune til NRK.

– Nå er det bare å berge det som berges kan. 4–5 gravemaskiner jobber på spreng og graver for å få vannet vekk, sier Amundsen.

Det siste døgnet har det også blitt registrert mye regn og torden på Vestlandet. Spesielt i Sogn og Fjordane ble det registrert mye torden.

Store nedbørsmengder fører til flom i Utvik i Sogn og Fjordane.

Det verste er over

I Fåvang i Oppland har Meteorologisk institutt registrert 28,3 millimeter på én time, mens Alvdal i Hedmark hadde den høyeste timeverdien på 21,8 millimeter.

– Det er ganske høye verdier, sier meteorolog Haldis Berge ved instituttet til NTB. I løpet av 24-timersperioden fra klokken 08 søndag til 08 mandag ble det registrert 61,4 millimeter nedbør i Fåvang i Gudbrandsdalen.

Den største mengden nedbør ble registrert lenger nord, på Venabu. Der målte meteorologene 76,8 millimeter nedbør siste døgn. Det ser imidlertid ut til at regnet gir seg i løpet av dagen.

– I Oppland og Hedmark regner det fortsatt, men det minker. På Vestlandet kommer nedbøren til å fortsette utover formiddagen og ettermiddagen, men er ventet å avta til kvelden, sier Berge tirsdag morgen.

Fremover vil det bli bygevær på Vestlandet og enkelte byger østafjells.

– Men ikke som det har vært i natt, konstaterer meteorologen.