Norge

Fotograferte Østmarka-ulv fra bilen: - Den var svær og virket ikke redd

Den store ulven ble stående rolig og kikke ned på Jane Bekkåsen, der hun satt i bilen sin på Enebakkveien i Ski tirsdag ettermiddag. Også sist helg ble det observert en ulv i dette området.

– Ulven gikk opp på fjellhylla og ble stående og se på meg ganske lenge. Jeg ble veldig fascinert, sier Jane Bekkåsen fra Ski.

  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik

På vei hjem i bilen ved 14-tiden tirsdag, så Bekkåsen noe som løp over veien foran bilen hennes. Hun stoppet, og så da en stor ulv med fyldig pels som gikk opp på en bergknaus over henne.

Ulv i Østmarka har tidligere ført til heftig debatt og også angst blant hundeeiere, som frykter at hundene dere skal bli angrepet og drept av det langt sterkere rovdyret. Men ekspertene mener at det er liten grunn til bekymring.

– Den virket ikke redd

– Den var svær og virket ikke redd. Jeg måtte ta et bilde, noe slikt ville jeg aldri oppleve igjen, sier Bekkåsen. Flere biler stoppet bak henne mens hun så på ulven og vurderte hva hun skulle gjøre. Hun er vant til hunder og tenkte at hun skulle rulle ned vinduet og snakke til den.

Men i mellomtiden ble bilistene bak henne utålmodige og kjørte fordi, mens ulven fulgte med på bilene som kjørte avsted. Dette skjedde på Høgda på Enebakkveien mellom Fjell og Krokhol, like ved avkjøringen til Vangen skistue. Dette ligger bare et par kilometer fra bebyggelsen i Siggerud og litt over fem kilometer fra Kolbotn og Oppegård.

Stortinget i Oslo er ca. 17 kilometer i luftlinje fra stedet der ulven ble fotografert.

– Ble helt satt ut

– Jeg ble helt satt ut. Selv om det er ulv i skogen i nærheten av der jeg bor, hadde jeg aldri ventet at jeg skulle se en. Jeg trodde jo de var veldig sky, så dette var helt merkelig, sier Bekkåsen.

Hun har lest og hørt at en sauebonde i nærheten fikk alle sauene sine drept av ulv, og selv ville hun ikke ha latt barna sine ute med ulv like i nærheten.

– Jeg ble veldig fascinert

– Men jeg var ikke redd, jeg ble veldig fascinert, det var nesten som om jeg fikk kontakt med den. Det var merkelig, fascinerende og en ren naturopplevelse, sier Bekkåsen. Hun la bildet ut på Facebook-kontoen sin. - Første gang jeg ser en ulv og må bare si den var flott!

Rovviltansvarlig Jan Huseklepp Wilberg i Statens Naturoppsyn sier til Aftenposten at det absolutt ser ut som en ulv, og trolig et yngre dyr opp mot to års alder.

– Ulver er vanligvis ganske sky

– Ulver er vanligvis ganske sky, men yngre dyr er uerfarne og litt nysgjerrige og kan dermed opptre så folk kan se dem. Og ville dyr er ofte ikke redd når du kommer i bil og de stikker ikke av uten videre, sier Wilberg.

Det ble sist helg observert en nysgjerrig ulv i samme område, av et par som var ute på tur med hunden sin og som også tok video av den. - Den fulgte etter oss i fem minutter, fortalte paret til VG.

– Hunden hadde løpetid, og ulven kan da bli mer nærgående, sier Wilberg.

Statens Naturoppsyn tok vare på avføring som ble funnet, og funnet vil bli analysert for å få avklart om ulven er den siste som er igjen etter tidligere kull i Østmarka, eller om det er en ung ulv på vandring.

– Ikke gå bort til ville dyr

Og hvis andre skulle støte på ulv, har rovviltekspert Wilberg følgende råd: - Du skal ikke gå bort til ville dyr, enten det er en ulv eller en elg. Ulven har ikke vist tegn på aggressive trekk, men det er best å holde avstand og trekke seg vekk, sier Wilberg.

Les mer om

  1. Ulv
  2. Ski