Norge

Norske politikere advares mot utenlandsk hacking

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) utelukker ikke at utenlandske krefter vil forsøke å påvirke årets stortingsvalg. Norske politikere oppfordres til å være forsiktige.

Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

  • NTB

Hackingen av Det demokratiske partiet i USA har ført til at europeiske land, Norge inkludert, forbereder seg på lignende forsøk, skriver VG.

– Alle som har en rolle i valget i Norge i 2017, fra tillitsvalgte og ansatte i partiene til politikerne selv, bør ha i bakhodet at de kan være interessante å påvirke. Den vanligste måten å bli hacket på, er via e-post. Vær derfor varsom når du klikker på lenker i e-poster, sier informasjonssjef Trond Øvstedal i NSM.

Amerikansk etterretning mener Russland står bak hackingen av Demokratene i et forsøk på å hjelpe Donald Trump til makten.

Forfatter Andrej Soldatov står bak en ny bok om russisk hacking, “The Red Web», og mener Europa må forberede seg på lignende fremstøt.

– De som står bak hackingen av Demokratenes server forventet ikke at det skulle bli så mye snakk om dem, og all oppmerksomheten de fikk har inspirert dem til å tro at de kan gjenta «suksessen» i andre land, sier han til avisen.

  • Politiet i Trondheim fikk amerikansk hjelp: FBI hacket seg inn på norske datamaskiner
  • Putin har mistet kontroll med russernes medievaner. Nå prøver Moskva og Beijing å bygge den virkelige store nye muren på internett.

Les mer om

  1. Hacking
  2. Etterretning
  3. USA