Norge

Gransket for svart arbeid mens de pusset opp Skattedirektoratet

Skatteetaten gransket firmaet for svart arbeid mens oppussingen pågikk, men kunne ikke advare på grunn av taushetsplikten.

 • Siri Gedde-dahl

Aftenposten kan nå avsløre at Skattedirektoratet ble pusset opp av et firma politiet knytter til kriminelle nettverk – til tross for at det skulle være et «hvitt prosjekt».

Oppussingen ble utført med AF Gruppen som hovedentreprenør, med flere underleverandører. Et av disse firmaene er det siktede firmaet Aktiv Maler Service, hvor også innehaveren må svare for en alvorlig siktelse.

Samtidig som skatteetaten gransket Aktiv Maler Service med et bokettersyn, ble det samme selskapet sluppet inn for oppussing av lokalene til Skattedirektoratet.

Skatteetaten sier de ikke kunne gjøre noe med situasjonen på grunn av taushetsplikten.

LES OGSÅ:

Les også

Siktet for grov kriminalitet - pusser opp for regjeringen

Klipp og skattekutt

Finansminister Siv Jensen (Frp) klippet snoren da Skattedirektoratets nyoppussede lokaler på Helsfyr offisielt ble åpnet 1. desember i fjor.

Finansminister Siv Jensen klippet snoren mens skattedirektør Hans Christian Holte hjalp til da direktoratet flyttet inn i nyoppussede lokaler. Finansdepartementet/Bård Brinchmann Løvig

— Vi har som ambisjon å senke skatte- og avgiftsnivået, og da er vi helt avhengige av et godt samarbeid med dere, var Siv Jensens hilsen til Skattedirektoratet under åpningen, ifølge nettstedet bygg.no.I de samme lokalene har det jobbet folk med de samme ambisjonene, men med helt andre metoder for å kutte skatter og avgifter. Dette til tross for at oppussingen av Skattedirektoratet ble fulgt med argusøyne av skatteetaten selv, for at byggeprosjektet skulle fremstå som et «hvitt prosjekt».

Det gikk galt.

 • Animasjonsfilm: Slik finansieres svart arbeid

Avslørende kartlegging

Aftenposten har kartlagt selskaper knyttet til kriminelle nettverk i byggebransjen. Vi har også sett på hvor de har fått jobber som underleverandører.

Aftenposten skrev i går at selskapet Aktiv Maler Service AS, siktet for grov kriminalitet, har hatt flere oppdrag for Malermester Harald Askautrud AS på byggeprosjekter finansiert av norske skattekroner. Ifølge politiet er Aktiv Maler Service sentralt plassert i et av de største kriminelle nettverkene i byggebransjen.

Nå viser det seg at dette firmaet også har pusset opp lokalene til den etaten som skal sjekke at skattekronene kommer inn, og som står fremst i kampen mot svart arbeid.

Etter at Aftenposten konfronterte konserndirektør Morten Grongstad i AF Gruppen med fakta i saken, bekrefter han at de har brukt Aktiv Maler Service som underleverandører på Skattedirektoratet (SKD).

Les også:

Les også

- Vi har ikke kapasitet til å sjekke underleverandører

Vanskelig å få svar

Allerede for fjorten dager siden kontaktet Aftenposten byggherren, statlige Entra, som eier lokalene i Fredrik Selmers vei 4. Vi stilte spørsmål om det hadde vært uregelmessigheter knyttet til oppussingen. Statseide Entra svarte nei.

SKD fikk det samme spørsmålet, men unnlot å svare. Etter purring ti dager etterpå, svarer SKD at Aftenposten må kontakte eieren Entra.

Etter nye purringer kommer det svar fra Entra. Kommunikasjonsdirektør Hege Njå Bjørkmann sier i en e-post at Entra stiller krav om å følge lover og regler for alle leverandører i kontrakter.

Hun viser til at Entra under denne rehabiliteringen har samarbeidet med Skatt øst og Sentralskattekontoret for utenlandssaker for å unngå uregelmessigheter.

Les også:

Les også

«Dette tyder på at mafiaen har fått fotfeste som leverandør til staten»

— Hadde ingen myndighet

Aftenposten forsøker på nytt å få et svar fra SKD. Denne gangen viser de til Skatt øst og til Bjørn Marhaug, seksjonsleder i Skatteetaten og satsingsleder for Eiendom.

- Hvordan kunne dette selskapet slippe til som underleverandør hos etaten som skal kontrollere at skatter og avgifter blir betalt?

— Vi visste at det foregikk et bokettersyn mot dette selskapet, men hadde taushetsplikt. De ble sjekket underveis, og oppfylte alle formelle krav på dette byggeprosjektet, sier Marhaug.

- Hva tenker dere om hvilke signaler dette sender når dere ikke har orden i eget hus?

— Jeg er uenig. Det ville vært verre hvis vi ikke hadde fanget det opp.

— Men dere gjorde ikke noe med den kunnskapen?

— Vi hadde ingen myndighet til å kaste dem ut.

- Dette var et såkalt «hvitt byggeprosjekt» med spesielt tilsyn. Hvordan kunne det gå så galt?

— Jeg synes ikke det gikk så galt.

- Det har tatt fryktelig lang tid å få et svar fra skatteetaten. Hvorfor?

— Det har jeg ingen formening om, svarer Marhaug.

- Dette er alvorlig

— Dette er alvorlig, men det er Entra som sitter med ansvaret som byggherre, sier finansminister Siv Jensen når vi forteller henne at et siktet selskap jobbet med oppussingen av Skattedirektoratet.

— Kampen mot svart arbeid er viktig. Vi har allerede satt i verk flere tiltak. Det er bra at Aftenposten fokuserer på dette, og oppslaget onsdag viser at politi og skatteetat gjør en jobb, sier Siv Jensen.

Les også:

Les også

Overførte to mill. til rene hvitvaskingsfabrikker

Jobbet også på kulturhuset Kilden

Aftenpostens undersøkelser avdekker at Aktiv Maler Service AS også har jobbet for AF Gruppen under byggingen av kulturhuset Kilden i Kristiansand, samt et boligprosjekt for OBOS i Gladengveien 4–6 i Oslo. Det innrømmer konserndirektør Morten Grongstad i AF Gruppen.

Kilden ble nylig kåret til et av verdens 15 fineste konserthus av CNN. Schrøder, Tor Erik

Byggingen av kulturhuset Kilden til 1,7 milliarder kroner var også et såkalt «hvitt byggeprosjekt», med tilsyn fra skatteetaten. Hensikten var å forebygge svart arbeid. Kilden er finansiert med 408 millioner kroner fra Kulturdepartementet, bidrag fra kommuner, stiftelse samt momskompensasjon.

Dette forhindret ikke at momssvindelsiktede Aktiv Maler Service ble hyret som underleverandør.

— Dette er helt nytt for oss. Vi er ikke kjent med denne saken, sier Christian Jørgensen, hos byggherren, Kilden IKS.

Kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i OBOS viser til at hovedleverandør skal sjekke sine underleverandører.

Les også:

Les også

Malermester Askautrud AS: - Vi har aldri mistenkt svart arbeid

Brøt samarbeidet først etter politiavhør

Nesten ett år etter at alarmen gikk om straffbare forhold i Aktiv Maler Service AS, reagerte AF Gruppen.

Først da konsernsjef Pål Egil Rønn i AF Gruppen ble innkalt til politiet i fjor høst, brøt de samarbeidet med Aktiv Maler Service AS.

 • Først senhøstes 2013 brøt AF Gruppen samarbeidet med Aktiv Maler Service.
  Etter det Aftenposten kjenner til var konsernsjef Pål Egil Rønn i AF Gruppen inne til avhør hos politiet i oktober i fjor.

Flere ledd

 1. desember 2012 ble en av de ansatte i Aktiv Maler Service pågrepet av politiet med falsk ID mens han jobbet for AF Gruppen på OBOS-prosjektet Gladengtunet i Oslo. Han er dømt til tre og et halvt års fengsel for heleri og bruk av to falske ID-er, men dommen er anket.
 1. april 2013 ble eieren av Aktiv Maler Service AS pågrepet, siktet for heleri, brudd på utlendingsloven, momssvindel og grovt bedrageri.

Konserndirektør Morten Grongstad i AF Gruppen vedgår at de brukte det siktede selskapet frem til månedsskiftet oktober/november i fjor høst. Torbjørn Katborg Grønning

Aktiv Maler Service AS var underleverandør til et annet malerfirma, som AF Gruppen benyttet frem til månedsskiftet oktober/november 2013. Det opplyser konserndirektør Morten Grongstad.Han vil ikke kommentere politiets arbeid i saken.

— Vi reagerte selvsagt da en ansatt hos underleverandøren Aktiv Maler Service ble tatt med falsk identitet. Pågripelsen av lederen i selskapet i april kjente vi ikke til. Opplysninger vi satt med på dette tidspunktet, antydet ikke noe mer. Da vi brøt samarbeidet med malerfirmaet, var årsaken summen av alle fakta vi da satt med, sier Grongstad.

Les også:

Les også

Politiet: Dette er svært alvorlig

Skjerpet kontrollen

Grongstad mener de har hatt god kontroll med underleverandører.

— Vi sjekker økonomiske forhold, historikk, byggekort osv. Dessuten får vi fullmakt til selv å innhente skatte- og avgiftsopplysninger om underleverandøren underveis. Det offentlige tilsynet har økt, heldigvis.

- Betyr det at dere lener dere på offentlige kontroller?

- Det skal vi ikke gjøre. Begge deler trengs. Vi opplever nå helt andre aktører, og dette er et bransjeproblem. Utfordringene er større, og vi har forsterket våre kontrollrutiner, sier Grongstad.

Skatteetaten var klar over at det pågikk et bokettersyn hos Aktiv Maler Service AS da de jobbet med å pusse opp lokalene til Skattedirektoratet. STEIN J BJORGEAftenposten, Stein J Bjørge

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Grå økonomi

Grå økonomi

 1. DEBATT

  Statsrådene har forsømt jobben mot arbeidsmiljøkriminalitet i mange år | Per-Kristian Foss

 2. DEBATT

  Einar Haakaas: «Norske byggeplasser utsettes for regelrette ran»

 3. NORGE

  Ti personer pågrepet i storaksjon mot avisbud-nettverk

 4. KOMMENTAR

  En teori om svartmalingens manglende konsekvenser | Andreas Slettholm

 5. NORGE

  Da Einar Haakaas så bildet av mannen som skylder millioner, bestemte han seg for å ta opp jakten

 6. DEBATT

  Legg ned Arbeidstilsynet! | Einar Haakaas