Norge

MS-pasient fikk samme behandling som Stordalen i Moskva. Nå håper hun å bli helt frisk.

For tre dager siden kunne Sonja Sørhagen (57) vende tilbake til Norge. Med nytt immunforsvar. Stamcellebehandling kan være et revolusjonerende tilbud for MS-pasienter, ifølge MS-forbundet.

Sonja Sørhagen, som har fått MS-diagnose, har vært igjennom samme behandling som Gunhild Stordalen. Foto: Ingar Storfjell

  • Mala Wang-naveen
    Mala Wang-naveen

— Dette er ikke lenger en eksperimentell behandling. Behandlingen Gunhild Stordalen har vært gjennom, utføres flere steder i verden, forteller MS-pasient Sonja Sørhagen (57) som selv har gjennomgått stamcelletransplantasjon.

Så langt har 35 personer med MS tatt autolog stamcelletransplantasjon i utlandet og betalt for den selv, iflølge MS-forbundet. Mange norske MS-pasienter står på ventelister ved klinikker rundt om i Europa.

Sonja Sørhagen har nettopp vendt tilbake til Norge etter en 29 dager lang behandling i Moskva.

Ville prøve flere alternativer

For tre år siden merket Sørhagen at hun var ustø og at hun fikk problemer med å gå. Nevrologiske undersøkelse viste at hun hadde utviklet MS.

— Jeg ville ikke gå på MS-medisiner resten av livet, sier hun.

Sørhagen reiste til Brasil - til en nevrolog som har utviklet en behandling med meget høye doser D-vitaminer. Hun startet først med denne behandlingen, men etter hvert falt valget på stamcelletransplantasjon.

Behandlingen har en lang stund vært tilgjengelig på offentlige sykehus i Norge, men kun for kreftpasienter. Den gis til et hundretalls kreftpasienter årlig.

Les reportasjen:

Les også

Gunnhild Stordalenskrev testament førbehandlingen startet

Gode resultater på 1000 MS-pasienter

I går skrev Aftenposten at Rikshospitalet i løpet av kort tid vil tilby den samme behandlingen som Gunnhild Stordalen har fått til revmatikere.

Nå håper MS-forbundet tilbudet bygges ut så raskt som mulig, slik at det også MS-pasienter kan få det.

— Stamcelletransplantasjon kan være en revolusjonerende behandling for MS-pasienter. På verdensbasis er dette nå testet på rundt 1000 personer - og resultatene er så langt svært gode, sier Mona Enstad, generalsekretær i MS-forbundet.

Haukeland sykehus er nå iferd med å starte forskningsprosjekt for stamcellebehandling for nettopp denne pasientgruppen.

— På grunn av kapasitetsproblemer ser de for seg å kunne behandle fem MS-pasienter i året. Det er bra vi starter, men behovet er mye større, sier Enstad, og minner om at 350 mennesker får MS-diagnosen hvert år.

Cellegiftkuren skal drepe all MS i kroppen

Omtrent 10.000 nordmenn lever med MS, av dem er 7000 kvinner. Sonja ble én av dem.

Sonja Sørhagen orienterte seg om forskning og behandlingsmuligheter. Valget falt på Moskva.

— De første dagene går de gjennom hele kroppen din for å sjekke om du tåler prosessen. Alt går de gjennom. Så får du et ja eller nei, men de fleste får ja, forteller Sørhagen som vendte tilbake til Norge onsdag denne uken. Etter å ha fått ja til behandling, ble stamcellene høstet.

— Etter at de ble frosset ned, fikk jeg cellegiftkur som skulle drepe all MS i kroppen. Så fikk jeg tilbakeført stamcellene mine. Da skjer det en prosess i kroppen, og da må du i isolasjon, forteller Sørhagen.

Satt i isolat i 11 dager

Mens stamcellene setter igang med å lage et nytt immunforsvar, måtte Sørhagen sitte i isolat i 11 dager. Hun opplevde denne tiden som fantastisk.

— Jeg har aldri følt meg så trygg noe steder. Det var sterilt og rent, og alle var så hyggelige, sier Sørhagen, men innrømmer at det var tøft for kroppen. Attpåtil var hun der alene under behandlingen.

— Jeg er en tøff dame. Jeg var veldig informert og visste akkurat hva jeg gjorde. Jeg har undersøkt mye, og det finnes mye forskning der ute, sier Sørhagen.

Latterlig at Norge ikke tilbyr behandlingen

— For meg var det latterlig at Norge ikke kunne tilby behandling, sier Sørhagen.

Hun er i dag ufør på grunn av sykdommen, men har store forhåpninger om å bli frisk igjen.

Behandlingen kostet 40.000 amerikanske dollar. Det er beløpet både utlendinger og russere må betale fornonmyeloablativ behandling i Moskva.

Identisk med Stordalens behandling

Den lettere formen for stamcelletransplantasjon Sørhagen har gjennomgått, er identisk med den Stordalen har fått.

— Det er en lettere form for stamcelletransplantasjon. Når det gjelder Gunhild Stordalens form for behandling, er den tilpasset hennes sykdom, men likevel den samme, sier Sørhagen.

Som pasient opplever Sørhagen at norske nevrologer har vært tilbakeholdende, mens hematologene er mye mer åpne.

— Her i Norge må man være ganske dårlig, men ikke alt for dårlig, for å få et tilbud, sier Sørhagen.

Hun liker ikke at behandlingen kalles eksperimentell, og mener den er utprøvende.

Les også:

Les også

Nå kan Gunhild Stordalens behandling bli gratis i Norge

Støtter Gunhild Stordalen hundre prosent

Sørhagen synes hun allerede ser små tegn til bedring, og skal ta det med ro mens kroppen bygger opp immunforsvaret igjen. I likhet med Stordalen må hun ta tiden til hjelp for å se det fulle resultatet av transplantasjonen. Hun håper at hun nå blir så frisk at hun kan vende tilbake til arbeidslivet.

— Man må få etablert et ordentlig tilbud i Norge. Dette er den eneste behandlingen som vi ser stopper autoimmune sykdommer. Og det er forsket på dette, sier hun. Derfor er hun veldig glad for at Gunhild Stordalen står frem med sin behandling.

— Jeg synes hun er kjempetøff og jeg støtter henne hundre prosent. Jeg synes det er veldig bra at hun står frem og snakker om det, sier Sørhagen.

— Man må støtte folk som prøver å redde livet sitt.

Les også

  1. Gunhild Stordalen utskrevet fra sykehus

  2. Mangel på sollys kan gi økt MS-risiko