Norge

Ble slått fordi han blødde

To av de tre som er tiltalt for ran og mishandling av Kjetil Rusvik (32), innrømmer at de slo ham. - Han sølte blod. Det irriterte oss, sa en 18-åring i retten i går.

 • Karin Bøhm-pedersen

Rusvik er alvorlig og varig hjerneskadet etter volden han ble utsatt for på holdeplassen og inne i en buss på Holmlia i Oslo fredag 7. januar i fjor.32-åringen er fullstendig pleietrengende og nesten ikke i stand til å kommunisere. Derfor kan han heller ikke gi Oslo tingrett sin versjon av hendelsesforløpet. De tiltalte så ned i bordplaten foran seg da Rusvik i ble trillet inn i rettssalen i rullestol i går formiddag. I en times tid satt han ved siden av bistandsadvokat Jan Gunnar Ness for å få med seg deler av de tiltaltes forklaringer. — Hvordan var det å se Kjetil Rusvik bli trillet inn her i dag? spurte forsvarer Harald Stabell klienten sin, en 18 år gammel mann som nekter straffskyld og som sier at han forsøkte å stoppe og forhindre volden. - Det er vanskelig og trist. Jeg vet ikke hvordan og hvorfor det har skjedd, svarte han.Aktor, konstituert statsadvokat Johan Øverberg, varslet i sitt innledningsforedrag at påtalemyndigheten mener å kunne føre bevis for at også hans rolle var annerledes, blant annet med hjelp av vitner og videofilm fra et overvåkingskamera.- De tiltalte var beruset, høyrøstede og utagerende. Mange vitner ble redde. Kjetil Rusvik ble omringet utenfor bussen og fraranet sin lommebok. Angrepet var uprovosert, Rusvik var forsvarsløs da han ble slått og sparket, sa aktor.

Spark i hodet.

De to tiltalte som inrømmer å ha slått, er 18 og 20 år gamle. Begge sa i retten at tredjemann, som nekter all skyld, hadde gitt Rusvik et såkalt "amerikansk fotballspark" i hodet på bussholdeplassen. - Han tok løpefart og sparket ham i hodet. Det så vondt ut, og det rant blod. I fengselet etterpå fortalte han meg flere ganger at dette var et amerikansk fotballspark, sa 20-åringen.Alle tre er tiltalt for ran og grov vold og under særdeles skjerpende omstendigheter. Selv om de i går forklarte seg ulikt på flere punkter, var de enige om hvordan det hele hadde startet, angivelig med at Rusvik hadde tatt fatt i jakken til en fjerde kamerat som var sammen med dem. - Han virket full. Jeg slo for å få ham til å slippe taket, sa 20-åringen.De tiltalte hadde satt seg inn i bussen da den forslåtte Kjetil Rusvik kom etter og spurte etter lommeboken sin. Her ble han slått og sparket igjen. Ett av slagene skal ha vært så kraftig at han falt bakover og ble liggende på gulvet. - Det rant blod fra ham. Jeg dytta ham for å få ham til å gå vekk, men han ville ikke, så da ga jeg ham et slag til, sa 20-åringen.

Kjetil Rusvik (32) er varig hjerneskadet etter volden han ble utsatt for. Harald Stabell (t.h.) forsvarer en av de tiltalte. Foto: TOR G. JARILD

Relevante artikler

 1. OSLO

  33-åring ble invalid etter grov vold på byen. To gjerningsmenn må i fengsel og betale ham 2,5 mill.

 2. NORGE

  Voldstiltalt får politibeskyttelse: Politiet ba meg flytte fra byen

 3. NORGE

  Skallet til mann som tok henne på rumpa – frikjent

 4. NORGE

  Tiltalte: Ble provosert da Mohammed sa «jeg elsker henne»

 5. NORGE

  Sakkyndige i partnerdrapet: – Tiltaltes evner ligger i nedre del av normalnivået

 6. FOTBALL

  Takling havner i retten