Norge

Belgisk klubb utfordrer FIFA

Skal landslag få bruke spillere vederlagsfritt? Dette blir tema i en sak som fotballklubben Sporting Charleroi har anlagt mot det internasjonale fotballforbundet FIFA.

  • Aftenposten

Mandag leverte klubben inn en stevning for handelsretten i den belgiske byen Charleroi.

Klubben vil ha prøvet om landslag vederlagsfritt skal kunne bruke spillere fra klubblag. 19. september møtes klubben og det internasjonale fotballforbundet FIFA for å avklare når det blir rettssak.

Det kan ta fra tre til seks måneder før saken kommer opp, og den kommer sikkert til å bli anket videre i rettsapparatet.

— Dette er en prinsippsak for oss, sier presidenten Abbas Bayat i Sporting des Charleroi til Aftenposten.

Dersom den belgiske klubben skulle få medhold i at FIFAs regelverk og makt over fotballen ikke er lovlig, kan det få like store følger for fotballen som den såkalte Bosman-dommen. Jean-Marc Bosman var også en belgisk fotballspiller.

Saken i Charleroi gjelder den marokkanske spilleren, Abdelmajid Oulmers, som 17. november i fjor spilte for Marokko mot Burkina Faso.

Den kampen endte med en langvarig skadeperiode for Oulmers. Først i juli i år kunne kan igjen spille for sin klubb.

— Vi kan ikke nekte en spiller å spille på landslaget. Gjør vi det kan vi bli ilagt bøter eller spilleren får ikke spille. Dette er regler som FIFA har laget, derfor er saken anlagt mot dem og ikke imot det marokkanske landslaget, sier Bayat.

Han understreker at det samme forholdet ville gjort seg gjeldende om en spiller ble skadet under spill for Belgia.

— Dette er en prinsipiell sak og selvsagt en sak med store økonomiske implikasjoner for oss, sier han.

Det er Jean-Louis Dupont som i denne saken er advokat for Sporting des Charleroi. Han var også Bosmans advokat da han i 1995 vant frem med sitt krav om vederlagsfri overgang når kontrakten med en klubb løper ut.

Bosman selv fikk ikke noen nytte av dommen, men den har gitt fotballspillere en betydelig større frihet.

Utviklingen i saken i Charleroi følges nøye av mange av Europas storklubber. Det som kalles G14 - de største og viktigste klubbene i Europa - støtter den belgiske klubben i denne saken.

— Dette handler om rettferdighet, og det handler om FIFAs monopol, sier Bayat.

Sporting Charleroi går til sak mot FIFA etter at Abdelmajid Oulmers ble skadd da han spilte for landslaget til Marokko. Foto: VIRGINIE LEFOUR