Kong Harald om Durek Verrett: – Vi er enige om å være uenige, for å si det sånn

Kong Harald sier han er lei for at prinsesse Märtha Louise ikke lenger skal representere kongehuset offisielt, men gir uttrykk for at det var nødvendig å finne en løsning. – Han trodde nok at han kunne gjøre hva som helst uten at det ville gå ut over oss, sier kongen om Märtha Louises forlovede Durek Verret.

Tidligere tirsdag ble det kjent at prinsesse Märtha Louise frasier seg sine offisielle oppgaver. Kongeparet møter pressen i kjølvannet av denne nyheten.

Hun frasier seg sine beskytterskap og vil bidra til å gjøre skillet mellom næringsvirksomhet og kongefamilien tydeligere.

Det er kun NTB og NRK har som hadde tilgang til pressemøtet med kongeparet. Aftenposten gjengir innhold fra disse.

Les også

En klok beslutning av Märtha Louise – som alltid vil være kongens datter

– Jeg er lei meg for at prinsessen ikke lenger skal representere kongehuset, sier kong Harald.

– Men sånn er det, sier han videre i intervjuet.

Kongen: - Enige om å være uenige

Kongen sa videre at han tror kongehuset nå har kommet frem til en løsning som de håper og tror vil gi større avstand mellom prinsessens aktivitet og kongehuset.

Kong Harald og dronning Sonja fortalte om bakgrunnen for at prinsesse Märtha Louise frasier seg sine offisielle oppgaver.

– Vi tror dette vil skape en større avstand. Vi er glade for det. Og vi har vært gjennom en prosess i ganske lang tid, flere måneder faktisk, som skyldes at vi er travle mennesker. Men vi har kommet frem til et omforent forslag som vi alle er fornøyde med og håper er bra, sier kongen og legger til:

– Så er det dessuten hyggelig å se at Märtha og Durek har det bra sammen. Det ser man jo godt.

Kongen forteller at han er blitt kjent med Durek og beskriver ham som «en flott fyr som det er morsomt å være sammen med».

– Vi ler masse, også i denne vanskelige tiden. Jeg tror både vi og han har fått større forståelse for denne situasjonen. Vi er enige om å være uenige, for å si det sånn. Vi er ikke enige om alt, men kan leve med våre forskjeller, sier kong Harald.

Märtha Louise skal ikke lenger utføre offisielle oppdrag for kongehuset. Her sammen med sin forlovede Durek Verrett. Bildet er tatt i 2019.

– Amerikanere skjønner jo ikke bæret av dette

Prinsessens kjæreste Durek Verrett har vært en del av prosessen, og kongen sier de har brukt tid til å få Verrett til å forstå hvorfor prinsessetittelen og tilknytningen til kongefamilien ikke kan brukes kommersielt.

– Han trodde nok at han kunne gjøre hva som helst uten at det ville gå ut over oss, sier kong Harald.

– Det er klart at amerikanere skjønner jo ikke bæret av dette. De aner ikke hva et kongehus er, så det er ikke så rart at han ikke skjønte, sier kongen med en liten latter.

Dronning Sonja beskriver det som en fin prosess der familien er kommet nærmere hverandre på en ny måte.

– Det er to kulturer som møtes. Jeg opplever at Durek forstår mer av hva monarkiet og kongehuset står for i et land. Han sier at han har lært mye. Vi har hatt hyggelige stunder og diskutert grundig, sier dronning Sonja. Beslutningen er tatt i gjensidig forståelse, understreker kongeparet.

Støre: Beslutninger som det står respekt av

Jonas Gahr Støre mener dette er et tydelig resultat av en grundig samtale i kongefamilien.

– Det er kongen som avgjør dette spørsmålet i sin familie. Og jeg synes det vitner om at de har lyttet til hverandre og tatt beslutninger som det står respekt av.

– Du tenker at det var et riktig valg?

– Ja, jeg synes vi skal ha respekt for avgjørelsen. Det er basert på slik kongen synes det er riktig i forhold til sin familie og den sterke stillingen de har i Norge.