Norge

Arv og alder bør avgjøre valg av kjæledyr

Leger og forskere kvier seg for å gi barnefamilier råd om kjæledyr og astma og allergi. Det fins ikke lenger enkle svar. <br></br>Det beste rådet til folk som er i tvil om de skal øke familien med et hårete lite vesen, er å ta en allergitest. Før de kjøper noe som helst.

 • Forf>
 • <forf>kjersti Mjør <

Valgets kval. Bør familien kvitte seg med katten for å unngå at ungene blir allergiske senere i livet? Eller tvert imot kjøpe hund for å forebygge astma? Forskere og leger har i løpet av det siste tiåret beveget seg fra det ene ytterpunktet til det andre. Først sa de: Unngå kjæledyr hvis du vil unngå astma og allergi hos barna dine. Sent på 90-tallet snudde forskerne på hælen. Ny viten viste tvert om at kjæledyr — særlig hund - kunne forebygge luftveisinfeksjoner. Nå viser internasjonal forskning at begge deler er feil. - Vi kan ikke lenger si at alle bør unngå kjæledyr, eller at alle bør ha. Sammenhengene er langt mer komplekse, sier postdoktor Cecilie Svanes ved Institutt for indremedisin i Bergen.Hun fikk nylig en pris av den europeiske lungelegeforeningen for en artikkel om kjæledyr i tidsskriftet Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Alder og arv avgjørende

Svanes er med i styret for en stor, internasjonal studie om astma og allergi, der totalt 19 000 personer fra Europa, USA, Australia og New Zealand deltar. Forskerne i European Community Respiratory Health Survey (ECRHS) undersøker om miljøforhold i barndommen kan føre til luftveissykdommer i voksen alder. - For noen virker det beskyttende med kjæledyr, viser våre funn, men for andre er dyrehold en risikofaktor. Så vanskelig er det, dessverre. Derfor må vi slutte med feilinformasjon, sier Svanes. - Frem og tilbake er like langt, vil mange hevde? - Nei. Fremskrittet er at vi nå vet at sammenhengene er så komplekse at vi ikke bør gi generelle råd til folk. I stedet må vi stille to viktige spørsmål: "Hvem er du?" og "Hvor gammel er du?". Både genetikk og alder avgjør om kjæledyr beskytter eller fører til allergi. Så langt vi vet er det eksponering i barndommen som teller.

Gentest på trappene

Svanes tror at det i fremtiden vil bli vanlig med en gentest på fastlegens kontor for usikre foreldre. - Slik kan familier få individuelle svar på om medlemmene er arvelig disponert for astma og allergi i forbindelse med kjæledyr eller ikke.Dette mener ECRHS-forskerne at vi kan vite sikkert om dyreraser, astma og allergi:

Hund. Er du arvelig disponert for allergi, kan du ha nytte av å ha hund i barneårene.

Katt. Er du arvelig disponert for astma og allergi, bør du unngå katt i barneårene - med mindre "alle" i nabolaget har katt. For blir du stadig utsatt for katteallergen på skolen eller i barnehagen, kan det være bedre også å ha katt selv.

Fugl. Beskytter ikke mot astma og allergi, og kan gi noe luftveisbesvær.

— Hva bør man svare barn som maser om kjæledyr?- Hvis barnet ikke er tydelig allergisk, mener jeg at det er sunt og godt for barn å ha kjæledyr. Å kose med katten eller gå tur med hunden er en viktig trivselsfaktor og bra for helsen for øvrig.

 1. Les også

  Tobby trenger et nytt hjem

 2. Les også

  Kattekos og hundehår styrker immunforsvaret

Les mer om

 1. Helse

Relevante artikler

 1. NORGE

  Behovet for sykepleiere kan bli doblet innen 2040

 2. NORGE

  Flere unge oppsøker krisehjelp

 3. NORGE

  Sterke reaksjoner på Høies utsettelse: – Vi kan ikke gamble med nyfødtes helse

 4. NORGE

  Norske 15- og 16-åringer røyker minst i Europa

 5. NORGE

  Alderskontroll ved alle solarier fra nyttår

 6. NORGE

  Tillitsvalgte frykter nye Oslo-sykehus vil få for dårlig kapasitet. Slik svarer Helse Sør-Øst på kritikken.