Kongefamilien på ekte. Og i papp.

Solskinn på nyrensede dresser, snorrette slips og blankpussede sko. For en dag det ble.

Balkongene under yret av 17. mai-frokoster. Men på toppen av bygningen i Akersbakken sto kongefamilien og vinket.

For mange er nasjonaldagen årets beste dag, og 17. mai-frokosten årets desidert største, viktigste og mest begivenhetsrike frokost.

Simen, Huyen og Helene Ho Brekken på vei til en klassisk champagnefrokost på St. Hanshaugen.

– Vi er på vei til en god, gammeldags champagnefrokost, forteller Huyen, Simen og Helene Ho Brekken mens de spaserer oppover Ullevålsveien. Noen meter unna sablerer en kar en flaske med bobler mens kameratgjengen jubler. Alle som har feiret 17. mai uten og med barn, vet at det kan være en ørliten forskjell.

Oslo hadde stivpyntet seg. Alle faktorene ingen kan gjøre noe med, bestemte seg for å spille på lag. Litt sur, ekkel vind, javel, og andreverset av «Ja, vi elsker dette landet» ble tatt av vinden utenfor Kristelig Gymnasium midt i Oslo. Men sol som skinner kan varme opp det meste.

Høytidelig stemning utenfor Kristelig Gymnasium med taler og nasjonalsang. Avgangselevene møtte opp selv om de har vært gjennom en slitsom tid.

Om byen hadde refreng denne dagen, var det disse: Den velkjente, poppende lyden av korker som forlot flaskehalser, den kom fra bakgårder, verandaer og små hageflekker over hele Oslo. Dessuten: Lyden av målrettede skritt med høye eller harde og brede hæler, klakk-klakk-klakk mot asfalten, mens skoenes eier bar på en kake, en vinpose, en potetsalat eller noe annet til frokosten.

Champagne og godt vennskap på en balkong i Stensberggata i Oslo. Dagen var ennå ung.

Kongefamilien på ekte. Og i papp.

Nasjonaldagen er jo først og fremst barnas dag. I Oslo kretser mye av oppmerksomheten rundt Slottet. 110 skoler gikk i barnetoget. Glemt og fortrengt virket pandemiårene da absolutt ingen barnetog var i rute. Svarttjern skole fra Romsås fyller 50 år i år, og fikk æren av å gå fremst. Rommen og Lutvann har samme godt voksne alder, og fikk gå som nummer to og tre.

Årets vakreste tog. Barnetoget utenfor Slottet i Oslo. 110 skoler deltok i år.

På slottsbalkongen sto kong Harald, som var tilbake på jobb etter å ha vært sykmeldt i en uke. Sammen med seg hadde han dronning Sonja, kronprinsparet og prins Sverre Magnus. Prinsesse Ingrid Alexandra, russ på Elvebakken videregående skole, hadde gyldig fravær.

Kongefamilien hilser og ser på barnetoget fra slottsbalkongen. Kong Harald var tilbake etter å ha vært sykmeldt i en uke.

Hun var likevel på en slags måte representert på en balkong. På toppen av en boligblokk i Akersbakken på St. Hanshaugen hadde noen stilt opp hele kongefamilien. I papp. Vinkende og blide.

Klokken 12 åpnet utestedene og alkoholserveringen. Vennegjengen Aftenposten møtte på Fyrhuset ved Kubaparken hadde booket bord på forhånd, og kom rett fra frokost. Planen: Feire enda mer, og se Birkelunden mannskor på Grünerløkka etterpå.

– Følelsen er bra. Det er godt bunadsvær og fridag i morgen. Da kan man ta den helt ut i dag. Det er litt farlig også, sier de.

Drikke på bordet, god stemning og fri i morgen. En fin nasjonaldag for f.v.: Rebecca Storm, Martin Lysvik, Vanessa Storm, Key Rosenstock, Aina og Axel Midtskog Brynjalsnes, Bendik Barane og Malin Nordstad.

De fleste hadde fri, men noen måtte jobbe, og gjorde det med et smil. Utenfor restauranten Xin Chao i Møllergata fyrte Kenneth Hoang opp grillen allerede ved 11-tiden, vel vitende om at intens by-trasking ofte skaper sultne mennesker.

Kenneth Hoang har fyrt opp grillen i Møllergata. Han håper på mye å gjøre.

– Jeg håper det blir mye å gjøre. Vi har vært veldig heldig med været, sier Hoang mens han venter på at kullet skal bli varmt.

Torsdag 18. mai kl. 13.35: Artikkelen inneholdt bilder og tekstlinjer fra noen som oppga uriktige opplysninger til Aftenposten, og er derfor endret.