Droneaktivitet over kraftanlegg i Sirdal

Politiet er blitt tipset om nattlig droneaktivitet over kraftanlegg i Sirdal.

Statnetts likeretteranlegg på Ertsmyra ved Tonstad i Sirdal. Det går strømkabler til og fra Ertsmyra og Nederland og Tyskland, samt at det er et fordelingsanlegg for strøm mellom Agder og Rogaland her.
  • Frida Almåsstø Syrstad
  • Aleksandra Kosalka

SIRDAL: De siste nettene har politiet fått tips om observasjoner av omfattende droneaktivitet over og ved kraftanlegg.

Avisen Agder skrev først tirsdag at dette gjelder kraftanlegg på Tonstad i Sirdal, men dette vil ikke politiet bekrefte.

– Vi kan ikke gå i detalj på etterforskningsskritt nå, men Sør- Vest politidistrikt etterforsker flere hendelser over en periode på flere måneder. Vi ønsker ikke å si når, eller hvor utover at vi har fått meldinger fra flere operatører. Vi ønsker heller ikke å gå i detalj på hva observasjonene går ut på, skriver seksjonsleder ved Nordsjø- og miljøseksjonen i Sør-Vest politidistrikt, Amund Preede Revheim, i en epost til Fædrelandsvennen.

Ber folk være observante

Sira-Kvina kraftselskap, som har vannkraftverk på Tonstad, bekrefter imidlertid til Fædrelandsvennen at det er observert drone rundt deres anlegg.

– Det jeg kan si er at det er blitt gjort observasjoner av en drone rundt anlegget, sier administrerende direktør i Sira-Kvina kraftselskap, Magne Bratland, til Fædrelandsvennen.

Det var privatpersoner som observerte droneaktiviteten og varslet kraftselskapet.

– Vi har varslet om dette videre i våre kanaler, sier Bratland.

– Ellers er det ikke i vår regi. Vi ber folk være litt ekstra observante og ta kontakt dersom de merker noe lignende, understreker han.

Agder Energi, Statnett og Sira-Kvina har store kraftanlegg på Tonstad.

Politiet i gang med etterforskning

Politiet skal ha fått bilder og videoer, og innhenter dette som en del av etterforskningsarbeidet.

– Vi har fokus på å kontrollere nøyaktigheten i de observasjonene vi har fått inn. Flere observasjoner har vist seg å ikke være droner. Vi har også blant annet gjennomført en del avhør, skriver Revheim.

Videre opplyser Revheim at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har blitt rutinemessig varslet om meldingene som er kommet inn.