Plantasjen utpekt som «årets versting»

Kjeden solgte møbler laget av truet regnskog.

Plantasjen blir kåret til årets versting av Regnskogsfondet på grunn av at treverk fra regnskog fortsatt brukes av den norske plante- og hagemøbelkjeden.

LES MER:


I sin årlige oversikt over treverket som brukes i norske hagemøbler, kårer Regnskogsfondet den norske plante— og møbelkjeden Plantasjen til "årets verstinger".

Truet regnskog

— Andre kjeder har bestemt seg for å fjerne bruken av regnskogsprodukter som teak og hardwood allerede til neste år, men Plantasjen nekter å gjøre det samme. Det er dumt at Plantasjen alltid skal være den dårligste i klassen, sukker Ranum. I to måneder har han hatt en dialog med Plantasjen for å avdekke hvilke tresorter butikkjeden bruker i møblene sine. Blant annet oppdaget Regnskogsfondet at Plantasjen solgte solsenger som var laget av treverk fra den truede regnskogen i Malaysia. - Det er utrolig at en seriøs forhandler kan forverre sin egen miljøprofil, særlig nå som miljø og regnskogsbevaring har blitt et viktig tema i både Norge og resten av verden. I stedet for å utvide tilbudet av regnskogstømmer bør Plantasjen kutte ut alle tropiske tresorter, sier Ranum.

«Pågående miljøkatastrofe»

Konsernsjef Jaan Ivar Semlitsch i Plantasjen legger seg langflat for kritikken, og opplyser at de 800 solsengene med malaysisk treverk nå er tilbakekalt fra butikkene. - Vi trodde dette var et produkt som kom fra et annet område enn hva den gjorde. Vi beklager sterkt at dette har skjedd, sier han til Aftenposten.no. Han sier at Regnskogsfondets driver med «bra arbeid», og at han setter pris på dialogen han har med dem. Det var Regnskogsfondet som gjorde Plantasjen oppmerksom på at de solgte de omstridte solsengene. Plantasjen kritiseres også for at selskapet ikke har sluttet å bruke teak og hardwood i sine produkter, noe Regnskogsfondet hevder bidrar til en «pågående miljøkatastrofe». - Vi ønsker vi å redusere bruken av teak og til slutt få det helt bort, sier Semlitsch.

Velger en annen butikk

Dette er ikke nok for Nils Hermann Ranum. - Når de først tar en opprydning, er det dumt at de ikke gjør det skikkelig, sier Ranum, og påpeker at han er skuffet over at det er organisasjonen hans, og ikke Plantasjen-sjefene selv, som avdekker bruken av regnskogsmateriale i Plantasjen-møbler. - Semlitsch har et ansvar for eget vareutvalg. Det er feigt og dårlig å skubbe ansvaret over på forbrukerne og oss, slik at vi må løpe etter dem og være sure hele tiden, sier Ranum. Han legger til at han kommer til å velge en annen butikk enn en av Plantasjens mer enn 90 Norden-baserte hagesentre når han skal gå til innkjøp av eget hageutstyr. - Jeg kjøper ikke mine hagemøbler på Plantasjen. Vi har ikke oppfordret til en boikott av kjeden, men selv velger jeg å unngå dem, sier han.