Norge

Svindal falt stygt under utfortrening

Aksel Lund Svindal falt stygt etter et hopp i et raskt parti i utfortraseen i Beaver Creek tirsdag og ble fraktet fra bakken på båre.

Aksel Lund Svindal fikk blant annet stygge kuttskader i ansiktet. Foto: REUTERS

Det var like før mål at uhellet var ute for verdenscuplederen. Etter et langt hopp, der farten var veldig stor, gikk han over ende. Han ble raskt tatt hånd om av helsepersonell og kjørt til sykehus.

Rapportene NTB fikk fra målområdet i Beaver Creek tirsdag kveld gikk ut på at det var ansiktet og hodet som hadde fått hardest medfart. Han har pådratt seg sårskader i ansiktet, og slått ut noen tenner i det voldsomme fallet.

Svindal fikk også et 12-13 centimeter langt kutt i venstre skinke. Han måtte på operasjonsbordet på sykehuset i Vail, dit han ble fraktet i ambulanse, på grunn av det svært dype såret. Han fikk det på grunn av at han falt oppå skien.

Helsepersonell var raskt på plass etter at Svindal var gått over ende. Han ble lagt på båre og fraktet ned i målområdet, temmelig blodig og forslått, men i og med at det ikke var TV-dekning fra tirsdagens treningskjøring, var det svært få som så det stygge fallet. Han gikk over ende vel 20 sekunder før målstreken.

Trenger tid

Lege Ola Rønsen sa til NTB tirsdag kveld at Svindal trenger litt tid før han kan kjøre renn igjen. Det betyr at han ikke kommer til å kjøre noen av de fire rennene i Beaver Creek, der det er superkombinasjon torsdag, super-G, utfor og storslalåm resten av uken.

– Jeg kan ikke gi deg noen fullstendig rapport om de skadene Svindal har pådratt seg, for han er fortsatt i undersøkelsesmodus, men det er konstatert tre små brudd i nese og kjeve.

– Kjevebruddet virker stabilt, men en ansiktskirurg vil rette opp neseskaden. I tillegg har han store kutt og sårskader i ansiktet, sa Rønsen til NTB i telefonen fra Vail.

Han kunne fortelle at Svindal ikke har pådratt seg hodeskader utover det som han kunne melde om. Det er heller ingen skade på nakke, rygg eller bekken, men et veldig stort og dypt kutt i venstre skinke bekymrer.

På operasjonsbordet

– Kuttet i skinka er så langt og dypt at legene her på sykehuset i Vail har bestemt seg for å undersøke det mer inngående på operasjonsbordet. De frykter at indre organer kan være skadet, sa Ola Rønsen tirsdag kveld.

– Det som er sikkert er at det ikke kommer til å bli noen kjøring på Svindal her i Beaver Creek, men utover det, er det lite jeg kan si, for jeg har ingen endelig oversikt over skadene han har pådratt seg, fortalte Rønsen.

Svindal kommer til å miste sjansen til å vinne viktige verdenscuppoeng på grunn av fallet og de skadene han har pådratt seg, men det er tidlig i sesongen, så det er ingen krise at han må stå over nå.

I fjor imponerte Svindal stort i Beaver Creek etter å ha hatt en fryktelig start på sesongen. Han misset totalt i Lake Louise, men reiste seg og var med helt i toppen i Beaver Creek, i VM-traseen fra 1999. Det er tydelig at Svindal liker seg der.

Mørbanket

Det var i hvert fall ingen tvil om at verdenscuplederen var temmelig mørbanket, der han lå på båren og ble brakt til sykehus med ambulanse.

Stedet der Svindal gikk over ende heter Golden Eagle Jump. Det ligger ikke mer enn vel 20 sekunders kjøring fra mållinjen. På grunn av lite snø var også løypa uvanlig humpete.

– Det er veldig slagete like etter Golden Eagle-hoppet. Kompresjonen er også tøff, så dersom man er litt uheldig akkurat der, kan det være farlig, sa sveitseren Didier Cuche til nyhetsbyrået AP.

I og med at treningsomgangen ikke ble TV-sendt, var det svært få som så selve fallet til den norske verdenscuplederen.

Aksel Lund Svindal er på topp i den totale verdenscupen etter to seire i løpet av de fire første rennene. Han gikk til topps i storslalåmrennet i verdenscupåpningen i Sölden for en måned siden, og sist helg vant han en suveren seier i super-G-rennet i Lake Louise.

Verdenscuplederen ble fraktet bort på båre etter fallet. Foto: AP

Det er uklart om Lund Svindal kan kjøre de kommende rennene i Beaver Creek. Foto: AP

Aksel Lund Svindal ledet verdenscupen før uhellet tirsdag kveld. Foto: REUTERS