Norge

Flagget til topps for Pedersen

SØRVÆR/OSLO (Aftenposten.no): Flagget vaiet til topps og fiskeri- og kystminister Helga Pedersen fikk kraftig applaus av lettede innbyggere i Sørvær.

Flagget vaiet og fiskeri- og kystminister Helga Pedersen ble tatt imot som en helt på folkemøte i Sørvær torsdag der hun informerte om at «Murmansk» skal fjernes. På bildet er hun sammen med ordfører Eva Husby. FOTO: OLE MAGNUS RAPP/GEIR JENSSEN/MERIDIANFOTO.
  • Fred C. Gjestad
Flagget vaiet og fiskeri- og kystminister Helga Pedersen ble tatt imot som en helt på folkemøte i Sørvær torsdag. Her sammen med Ordfører Eva Husby. MMS-FOTO: OLE MAGNUS RAPP.

Pedersen deltar nå på et folkemøte, der hun forteller innbyggerne i den lille bygda at vraket «Murmansk» skal fjernes.

Over 100 personer var møtt frem for å møte fiskeri— og kystminister Helga Pedersen torsdag. Det var en god stemning på folkemøtet i den lille bygda med bare 200 innbyggere.

Flagget vaiet til topps for ministeren, og det var nybakte kaker og vafler til de fremmøtte. Før møtet startet gikk Pedersen rundt og håndhilste på alle de fremmøtte.

Det var en lettelse over snart å bli kvitt vraket som preget de fremmøtte beboerne.

- Det er en stor dag i dag. Vi har levd med denne usikkerheten i snart 15 år og er veldig glade for at usikkerheten nå skal fjernes, sier Are Mikalsen, en av de fremmøtte Sørværingene til Aftenposten.no.

Innbyggerne i Sørvær var på møtet spesielt opptatt av at vraket må fjernes, og at det ikke må være noe «men». Gjentatte ganger gjentok Pedersen at vraket skal fjernes.

Ingen kostnadsgrense

På folkemøtet understreket Pedersen at myndighetene er opptatt av frykten som er i bygda, og at de vil gjøre noe med den.

— Vi skal fortsette undersøkelsene og få flest mulig opplysninger om hva skipet inneholder, sa fiskeri- og kystministeren.

Før møtet startet sa Pedersen til Aftenposten.no at hun er villig til å bruke så mye pengere som det er nødvendig å bruke, for å få fjernet vraket. Nå skal ryddejobben legges ut på anbud.

Snuoperasjon etter 14 år

Fiskeri- og kystminister Pedersen har vært hardt presset de siste ukene, etter at det ble kjent at

Les også

Radioaktivt stoff på avveie

Onsdag gjorde hun en snuoperasjon etter at det i 14 år er blitt hevdet at vraket ikke utgjorde fare for lokalbefolkningen. Onsdag bestemte Pedersen at vraket skulle fjernes. Årsaken var at nå skulle lokalbefolkningens bekymring tas på alvor.

Ministeren understreker at vraket skal bort så fort som mulig, og at Kystverket allerede er i gang med planleggingen av operasjonen.

Etter at Pedersen lovet at «Murmansk» skulle fjernes, har flere andre ordføerer også kommet på banen og krevet at

Les også

Flere ordførere krever vrakhjelp

Les også

  1. Flere ordførere krever vrakhjelp

  2. «Murmansk» heves

  3. Historien bak krysseren «Murmansk»

  4. «Murmansk»: Undersøkelser starter søndag

  5. Kan inneholde asbest, bly og PCB

  6. Gir Thorbjørn Berntsen skylda for Murmansk

I 14 år har det 211 meter lange sovjetiske krigsskipet "Murmansk" ligget grunnstøtt ved bygda Sørvær i Finnmark. FOTO: OLE MAGNUS RAPP.