Norge

- Gartneren får 20 prosent

Illegale innvandrere fra fattige Nord-Vietnam tjener inntil 10 000 kroner i måneden på å pleie cannabisplanter. Det forteller sosialantropolog Whyn Uyen Lam, som forsker på vietnamesiske miljøer i Norge.

Ifølge forsker Whyn Uyen Lam er marihuanafarmene godt kjent i de vietnamesiske miljøene i Norge. Flere skal ha fått spørsmål om de vil leie ut huset sitt. JAN TOMAS ESPADAL

 • Forf>jan Tomas Espedal (foto)
 • <forf>kristin Nilsen Roald Ramsdal Berit E. Baumberger <

I vietnamesiske miljøer i Norge er marihuanafarmene godt kjent. Flere vietnamesere skal ha fått spørsmål om de vil leie ut huset sitt, mot svært god betaling. Whyn Uyen Lam er sosialantropolog og forsker. Hun kom til seks år gammel til Norge som båtflyktning i 1979. Hun er forfatter av boken "Vietnamesere vanker ikke i gjenger". For tiden arbeider hun på et prosjekt om vellykkede vietnamesere. Nettprat: Forskeren om cannabis-avsløringene

Norskvietnamesere leier

. Ifølge det hun er gjort kjent med, er det norskvietnamesere som finner frem til og leier husene som blir omgjort til plantasjer, mens det er illegale vietnamesiske innvandrere som får jobben med å skjøtte avlingen. — Det er lettere å leie for en med tilknytning til Norge. Du har mulighet til å låne penger og det gir økt troverdighet når du kjenner språket, sier hun Det skal være et stort antall illegale vietnamesere i Norge, trolig mer enn tusen, tror Whyn Uyen Lam. Rundt 80 prosent av dem skal komme fra Nord-Vietnam. Alle er på jakt etter å tjene penger, de har familie å forsørge i hjemlandet, og mange har betalt menneskesmuglere store beløp for å komme til Vesten.Ved Oslo-politiet får Aftenposten bekreftet at gartneren i flere av tilfellene som er avdekket, er illegal innvandrer.

Stor gevinst

. Som marihuanagartnere i Norge tjener de i gjennomsnitt 10 000 kroner i måneden, en svimlende sum for dem som mottar pengene i Vietnam. - Virksomheten er svært enkel, gir stor gevinst og virker nærmest risikofri. Dessuten er norske fengsler ikke veldig avskrekkende i forhold til mange andre land, tilføyer hun. - Fortjenesten fordeles i noen tilfeller etter følgende nøkkel: Den som står for opplæringen får 20 prosent, gartneren får 20 prosent, resten går til bakmennene, forteller Whyn Uyen Lam. Hun er blitt fortalt at virksomheten er organisert som et slags franchiseopplegg, der man investerer i et konsept.- Du putter penger inn i et opplegg og får tilbake frø, utstyr og opplæring. Noen får det fra England, andre fra Nederland, sier hun.

Vil hjelpe

. Bakgrunnen for at Whyn Uyen Lam ønsker å gå ut med det hun mener å vite om virksomheten, er et håp om at de illegale innvandrerne kan hjelpes. - De fleste som kommer hit illegalt, har en forestilling om at Vesten er fantastisk. Så opplever de at slik er det ikke, og får problemer. Når de så får et tilbud der de kan tjene store summer, er det lett å si ja, understreker hun.

Ikke fattige.

Menneskerettsaktivist Kieu Tran i Det vietnamesiske flyktningeforbundet kan ikke si hvilke kilder hun har, men bekrefter langt på vei det Whyn Uyen Lam forteller om plantasjene. Hun er imidlertid uenig i at alle "gartnere" er fattige og utnyttes:- Det vil alltid være tilfeller der fattige blir utnyttet, men de er ikke så fattige når de får 10 000 i måneden, sier hun.Tran hevder det er kriminelle med tilknytning til styresmaktene i Vietnam, som er kommet til Norge de siste årene. - Det kan være personer som fikk tillatelse til å reise til Øst-Europa for å studere, og personer som ble brukt som billig arbeidskraft. Det er kriminelle fra den organiserte mafiavirksomheten i Øst-Europa som nå strømmer til Norge i stor skala, ifølge Kieu Tran.

Ser mot utlandet

Kripos ser forbindelser til utlandet i flere av plantasjesakene, men vil fortsatt ikke ha sentralisert etterforskning.- Tilknytningen går på personenes bakgrunn og utstyret som er brukt, uten at vi vil gå i detalj på dette, sier Audun Øvrebø, informasjonssjef i Kripos.

Organisert.

Men selv om Kripos mener det er organisert virksomhet - og ikke utelukker at det kan være felles bakmenn - så ledes og drives etterforskningen fortsatt frem av de enkelte politidistriktene. Kripos har så langt bidratt med etterretning, men vil fremdeles ikke anbefale en sentralisert etterforskning. Den siste plantasjen ble funnet onsdag på Romerrike. Nå involverer saken syv politidistrikt. Kripos inviterer de berørte distriktene til et møte i mars for å finne ut hvordan etterforskningen skal organiseres videre.

 1. Les også

  Fant enda en narkofarm

 2. Les også

  Ser sammenheng mellom cannabis-avsløringer

 3. Les også

  Verdt 100 millioner på gaten

 4. Les også

  Et mønster med vietnamesiske plantasjer

Dette er mannen politiet mistenker for å være &quot;gartneren&quot; i eneboligen i Fredrikstad, der en av plantasjene ble funnet. HANS O. TORGERSEN

Denne cannabisfarmen ble avslørt i en enebolig på Sætre i Hurum denne uken. POLITIET

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  «Jeg er døende og får ikke puste. Elsker dere veldig mye», skrev Pham til moren sin. Noen timer senere ble 39 personer funnet døde.

 2. NORGE

  Slik har de ulovlige pokerklubbene blitt pengemaskiner for kriminelle gjenger

 3. A-MAGASINET

  Mens innvandrere ofte ender i lavlønnsyrker eller uten jobb, kommer barna deres seg opp og frem

 4. NORGE

  Stortinget åpnet Barentshavet med regnefeil på 130 milliarder

 5. NORGE

  Broren til løslatte Kjartan Sekkingstad: – Jeg er glad og lettet

 6. NORGE

  Nå starter påskerushet hjem fra fjellet