Norge

Mener Tajik-fokus er rasistisk

Hadia Tajik skal sammen med statssekretær Astri Aas-Hansen ha gått bak Storbergets rygg i hijab-saken.
  • Flemming Trondsen
  • Hvis begge hadde vært etnisk norske, ville mediene gått på statssekretæren, mener Frank Aarebrot.

— Jeg synes noe av det mest interessante ved hijab-saken er hvordan mediene fotfølger Hadia Tajik, sier professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, til Aftenposten.no.

Bruker ikke hijab selv

Han understreker at det er viktig å følge hierarkiet i departementet, og der er statssekretæren (Aas-Hansen) overordnet den politiske rådgiveren (Tajik). Men tror du ikke journalistenene fokuserer på Tajik fordi hun er har vært mye fremme i media? - Jo, jeg tror antakelig at det er årsaken. Jeg tror ikke de har rasistiske intensjoner , men resultatet blir likevel rasistisk, sier han.Han sier han føler ubehag ved det.- Blant journalistene savner jeg en reflektert holdning til det de gjør. Hajik fremstilles nå som en person som vil pådytte det norske folk hijab, enda hun ikke bruker hijab selv en gang. At hun ikke bruker hijab, burde vært påpekt av pressen, sier Aarebrot.- Dersom både statssekretær og politisk rådgiver hadde vært etnisk norske, ville mediene fokusert på statssekretæren, mener Aarebrot.

Aas-Hansen kan miste jobben

Den profilerte professoren stiller seg tvilende til at Storberget kan være tjent med en statssekretær som går bak ryggen hans, og tror at Aas-Hansen kan få sparken.- Dersom en av de to må gå, er det statssekretæren, sier Aarebrot, men han utelukker ikke at både Aas-Hansen og Tajik kan måtte finne seg en ny jobb.Hadia Tajik har vært mye omtalt i media, blant annet fordi hun regnes for å være en kommende stjerne innen politikken.25-åringen har pakistanske foreldre, og har flere utdanninger, blant annet som journalist.Hun har fungert som rådgiver for Knut Storberget siden oktober. Tidligere har hun vært politisk rådgiver både i Arbeids- og inkluderingsdepartementet og ved Statsministerens kontor.Hun står på Arbeiderpartilisten til Stortingsvalget senere i år.

  1. Les også

    - Storberget ukjent med hijab-vedtak

  2. Les også

    - Statsrådens problem, ikke Stortingets

Frank Aarebrot føler ubehag ved måten mediene forfølger Hadia Tajik i hijab-saken.