Norge

- Vil ikke bli tvunget til taushet

David Irving kommer til Norsk Litteraturfestival på Lillehammer, til tross for at han ikke er invitert. Her fra februar 2006. Foto: HANS PUNZ/AP

Den kontroversielle britiske historikeren David Irving bekrefter at han kommer til Norsk Litteraturfestival på Lillehammer i slutten av mai, selv om han ikke lenger er invitert.

I fjor høst ble Irving invitert til årets festival, som har temaet «Sannhet». Mange reagerte kraftig på invitasjonen, som deretter ble trukket tilbake.

– Jeg vil ikke bli tvunget til taushet, sier Irving til NRK.

– Alt er organisert, sier Irving, som forteller at han har mottatt mange henvendelser om å holde foredrag fra privatpersoner i Norge etter at festivalinvitasjonen ble trukket tilbake.

Han opplyser at har trolig vil holde foredrag om Hitler, Himmler og Holocaust, fordi det er «noen interessante spørsmål om ansvar» knyttet til dette.

Av sikkerhetsgrunner vil ikke Irving gå i detalj om hvor han skal være

Odd Bjørn Fure, historieprofessor og direktør ved Holocaust-senteret i Oslo, er ikke overrasket over at Irving faktisk kommer.

– Han er en provokatør, og her har han fått en fantastisk mulighet til virkelig å lage en provokasjon som blir lagt merke til, sier Fure, som kaller Irving en «notorisk svindler» og «bedrager som ikke har gjort annet enn å forfalske historien».

Les også

  1. Irving: - Jeg nekter å la meg kneble

  2. Skammeleg av Litteraturfestivalen