Kjøp gjeld og tjen penger

Når bankrentene stuper og aksjemarkedet skjelver, kan obligasjoner være noe satse penger på. Men før du investerer, bør du skjønne hva en obligasjon er.


Det siste året har mange vært fristet til å dra sparepengene ut av ulike spareprodukter og investeringer for å putte dem tilbake på en trygg bankkonto. Men når styringsrenten kuttes og spås en ny bunn, kan innskuddsrentene bli små om ambisjonen er avkastning på pengene.

Obligasjonsfond seiler opp som alternativ til aksjefond, og er du litt risikovillig, er det ifølge analytikere nå flere høyrisikofond som kan gi god avkastning.

Les også:

Hva er det?

Når du investerer obligasjoner, kjøper du i praksis en andel av et gjeldsbrev som er utstedt av noen som ønsker å låne penger. Som oftest er dette en stat, et selskap eller en bank.

Din avkastning er kupongrenten, som er det utstederen skal betale innehaveren i hver periode (normalt ett år). Alle obligasjoner har et forfallstidspunkt, som er da utstederen må betale hele lånet til innehaveren av obligasjonen. I mellomtiden kan obligasjonene handles i et annenhåndsmarked.

Og de siste årene har vært en gunstig tid for obligasjonshandlere.

Kjøpte du for eksempel statsobligasjoner for 100000 kroner for tre år siden, har du fått bedre avkastning enn om du satte penger i banken, eller kjøpte aksjer som følger hovedindeksen på Oslo Børs.

Lav bankrente.

–Obligasjoner er et alternativ til å kjøpe rene aksjefond. Sparing i husholdningene går opp nå. Det er trygt med banksparing, men renten blir jo veldig lav. Selv på de beste kontoene er avkastningen bare på 3-4 prosent, forklarer Trond Tømmerås, leder for renteforvaltningen i Alfred Berg.

Les også:

Han får støtte av Pål Ringholm, analysesjef for kredittobligasjoner i First Securities.

–Internasjonalt har ikke obligasjoner vært så billige siden sommeren 1932, forteller Ringholm.

Skal du spare i obligasjonsfond, må du sette deg litt inn hva obligasjoner er. Deretter må du finne en leverandør du stoler på, med nok kunnskap om markedet.

–Det må være en spredd portefølje du går inn i. Ikke alt vil stige i verdi. Noe vil falle. En spredd portefølje gir derfor bedre sikkerhet. Forsøk å finne en leverandør som klarer å lage porteføljer som er attraktive selv i et slikt marked som vi er i nå, sier Tømmerås.

–Hvis det skal være et alternativ til banksparing, må du sjekke at det er god likviditet i fondet og at du får ut pengene raskt, sier Ringholm.

Les også:

Interessert i pengene dine? Meld deg på vårt nyhetsbrev her!

Klikk på grafikken for større versjon.
Klikk på grafikken for større versjon.