- Noen få som sutrer

–Dette er en lov som 1,2 millioner mennesker vil ha glede av, og så er det noen få som sutrer fordi de ikke lenger får gjøre som de vil, sier Gjermund Andersen, daglig leder i Naturvernforbundet i Oslo og Akershus

Han er en av pådriverne bak Markaloven, og ser den som en stor seier for friluftslivet.

–Det har vært kjempet for vern av Marka i 70 år. Når vi så endelig får en lov som gjør det mulig å verne Marka av hensyn til friluftslivet, og ikke bare av hensyn til en sjelden busk eller et dyr med et rart latinsk navn, så er det noen særinteresser som går ut og kritiserer. Det har jeg ingen forståelse for. Jeg tror de med vilje misforstår loven, sier Andersen.

Han ser ikke noen konflikt mellom friluftslivet og den nye loven som kan bli vedtatt i løpet av våren.

–Ikke i det hele tatt. Loven støttes da også av Den Norske Turistforening og venneforeningene for de forskjellige markene. Byggerestriksjonene er ikke et forbud mot bygging og utvikling, de sikrer bare at alle de forskjellige interessene blir veiet imot hverandre før noe eventuelt blir iverksatt. Det er mange kryssende hensyn i Marka, hvis alle fritt skulle få fremme sitt hensyn, så ville det til slutt bli lite igjen av Marka. Derfor er loven viktig, sier Andersen.

–Gjør ikke loven alle nye tiltak så dyre og vanskelige å gjennomføre at de i praksis blir forbudt?

–Nei, det blir ikke verre enn det ellers er i byen og kommunene. Poenget er at enkeltinteresser ikke får ture frem, loven sikrer at de forskjellige hensynene blir veiet mot hverandre, sier han.