Norge

Leger Uten Grenser: - Vi må inn i det brennende huset

Leger Uten Grenser vet ikke om det blir vanskeligere å rekruttere helsearbeidere til Vest-Afrika, etter at en norsk hjelpearbeider ble smittet av ebola.

Hjelpearbeiderne i Leger uten grenser arbeider med tette vernedrakter og under strenge sikkerhetstiltak. -Vi undersøker nå hvordan hjelpearbeideren kunne bli smittet. Men vi har ingen grunn til å tro at sikkerhetsrutinene ikke ble fulgt, sier generalsekretær Anne Cecilie Kaltenborn i Leger uten grenser.

 • Gunnar Kagge
  Gunnar Kagge

Generalsekretær Anne Cecilie Kaltenborn sier at det er all grunn til å trappe opp innsatsen i de tre landene som er rammet av ebola-epidemien.

På spørsmål om norske myndigheter bør engasjere seg med direkte hjelpeinnsats, siterte hun Leger Uten Grensers internasjonale leder: "For å slukke denne brannen, må man løpe inn i det brennende huset".

Har bedt om militære mannskaper

— Selv om det har sittet langt inne hos oss, har vi til og med bedt om at militære mannskaper blir brukt i denne humanitære katastrofen, sier Kaltenborn.

Budskapet var at epidemien er en så stor trussel at verden må stille opp med alle tilgjengelige midler.

Leger uten grenser har arbeidet med bekjempelse av ebola i Vest-Afrika i et halvt år. Sikkerheten for hjelpearbeiderne har hatt høyeste prioritet.

-Ekstremt slitsomt

— Et av de viktigste sikkerhetstiltakene er at ingen skal arbeide i disse områdene i mer enn fire til seks uker. Det er for at hjelpearbeiderne ikke skal bli for slitne eller slappe i forhold til de strenge vernetiltakene. Ingen er heller inne i de de sonene hvor det er stor smitterisiko i mer enn en time. Høye temperaturer og luftfuktighet sammen med tette vernedrakter gjør det fysiske arbeidet ekstremt slitsomt, sier Kaltenborn.

På pressekonferansen mandag kveld sa hun at det er for tidlig å si om smitten av den norske hjelpearbeideren vil gjøre det vanskeligere å finne nye helsearbeidere som vil reise til Sierra Leone eller de andre landene i regionen.

Nye hjelpearbeidere klar til å reise

Nye hjelpearbeidere står klar i Norge til å reise ut for å avløse dem som har vært i arbeid i Vest-Afrika.

- Alle vet at behovet for hjelp er veldig stort. Vi vil selvsagt ikke legge press på noen. Alle vet også at det er risiko forbundet med dette arbeidet, selv om sikkerheten har høyeste prioritet. Hvis noen ikke ønsker å reise ut etter at en norsk hjelpearbeider nå er smittet, vil vi selvsagt respektere det, sier Kaltenborn.

Hun sier at de vil "snu hver stein" for å finne ut hvordan hjelpearbeideren kunne bli smittet. Leger Uten Grenser har strenge prosedyrer for hvordan helsearbeiderne skal opptre i risikoområdene.

Strenge prosedyrer

Det er svært viktig å passe på at vernedraktene alltid er tette og sitter som de skal, og at de ikke har med seg noe som helst ut av de infiserte områdene. Organisasjonen har også strenge prosedyrer for hvordan draktene skal tas av, slik at arbeiderne ikke smittes av sine egne drakter.

Hjelpearbeiderne arbeider i team to og to, og hjelper hverandre med å ta vernedrakene på og av. De arbeider tett sammen inne i høysmittesonene for å kunne hjelpe hverandre hvis det oppstår uhell eller en av dem blir uvel.

Kaltenborn sier at de ikke har noen grunn til å tro at disse prosedyrene ikke har blitt fulgt.

18 hjelpearbeidere smittet

Siden ebolaepidemien brøt ut, er 18 av Leger Uten Grensers ansatte blitt smittet. To av dem var internasjonale hjelpearbeidere. De 16 andre er ansatt lokalt, av disse har ti mistet livet. Kaltenborn sier at hun tror de lokal ansatte ble smittet i sitt hjemme, ikke mens de var på jobb.

Så langt har organisasjonen sendt 22 nordmenn til regionen, de fleste til Sierra Leone. Organisasjonen har 3000 personer som jobber med bekjempelse av ebolaepidemien i Guinea, Liberia og Sierra Leone.

 1. Les også

  Spansk sykepleier smittet med ebola i Madrid

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  WHO erklærer ebolaepidemi i Kongo

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Spansk topplag krever vest-afrikaner hjem fra landslagsspill

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Lønnen er lav, boforholdene elendige og toalettene uten dør. Likevel jubler Lindis Hurum

 4. KRONIKK
  Publisert:

  Vrangforestillingene om ebola smitter, og konspirasjonsteorier spres

 5. VERDEN
  Publisert:

  Kirkens Nødhjelp i Kongo: – Ebolasituasjonen er en tikkende bombe

 6. VERDEN
  Publisert:

  Lokalbefolkning motarbeider smittetiltak etter nytt ebolautbrudd i Kongo – pårørende stjal likbil