Norge

Sanner gir grønt lys for å neglisjere resultatet etter folkeavstemninger

Gardermoen. (Aftenposten) Lindesnes kommune vurderer å ikke lytte til nei-resultatet av den siste folkeavstemningen. Helt greit, synes kommunealminister Jan Tore Sanner (H).

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner sier det er viktig at lokalpolitikerne foretar en avveining av alle hensyn, selv om en folkeavstemning om kommunesammenslåing har gitt et nei-resultat slik som i Lindesnes kommune hos Janne Fardal Kristoffersen. (t.h.) Geir Salvesen

 • Geir Salvesen

Den marskvelden i 2016 ble en kalddusj for kommunetoppene i Lindesnes. Her hadde de arbeidet i flere år for å få til sammenslåing med Mandal og Marnardal, hadde hatt innbyggerundersøkelse og folkeavstemning. Så var det bare 40 prosent som gadd å møte til avstemning. Og da ble det 57 prosent nei, 43 prosent ja. Men siste ord er ikke sagt. 28. mai skal kommunestyret ta det endelige valget. Det kan bli ja, trass i nei.

På Høyres landsmøte møter statsråd Sanner mange ordførere som er midt i sammenslåingsdiskusjonen. Slik som Janne Fardal Kristoffersen fra Lindesnes:

— Vi godtar resultatet, vi har hatt en folkeavstemning, men det er trasig at så få har stilt opp. 40 prosent deltagelse er så lavt at vi må vurdere om vi kan la den avstemningen bli styrende. Jeg tenker at dette er rådgivende og nå må de 21 representantene i Lindesnes vurdere om hva de mener er det beste for våre innbyggere og Lindesnes kommune, sier Kristoffersen. Av de 21 i kommunestyret, var det bare tre som var negative til sammenslåing, hevder hun.

- Så dere er gått i tenkeboksen?

— Ja.

- Hva sier du til kritikere som hevder at dere da overkjører folkemeningen?

— Det er mange måter å se det på. Jeg skjønner at man får kritikk for ikke å følge folket, men på den andre siden har jeg gått på valg på et program hvor vi er krystallklare på sammenslåing. De ca. 35 prosent som har stemt på oss, har stemt på vårt program. Det forplikter. Vi hadde en innbyggerundersøkelse hvor det bare var 22 prosent som var mot. Og så er det hovedargumentet – at faktum er at dette er vårt ansvar til sist. Vi må tørre å se på hele bredden, sier Kristoffersen.

Les også

«Folket» sa nei - ordføreren vil si ja

Sanner støtter revurdering

Kommunalminister Jan Tore Sanner registrerer de siste tallene fra Kommunal Rapport om at 160 kommuner nå har vedtatt intensjonsavtaler.

— Det viser at kommunene rundt i landet ser at dette ikke går over og at de står sterkere sammen, og at alternativet til sentralisering, er å skape sterkere velferdskommuner. Jeg er imponert over lederskapet som vises fra alle partier i alle landsdeler.

- Støtter du vurderingen i Lindesnes om at nei'et i folkeavstemningen kan overprøves?

— I Lindesnes har de hatt en veldig grundig prosess med flere folkemøter, de har hatt to folkeavstemninger, innbyggerne har vært trukket med gjennom hele diskusjonen, og nå er det viktig at lokalpolitikerne foretar en avveining. På den ene siden har de har hatt en folkeavstemning med 40 prosent deltagelse og med nei som resultat, og på den andre så har de hatt innbyggerundersøkelser som har gitt ja. Nå må lokalpolitikerne se hvordan de best kan sikre innbyggerne gode tjenester i årene som kommer, sier Sanner.

Les også

Folkeavstemninger er ikke alltid det riktige svaret på store spørsmål

Det er ingen hemmelighet at Høyre sentralt har jobbet for å basere avgjørelsene rundt sammenslåing på innbyggerundersøkelser og ikke folkeavstemninger.

— Er det lettere å skape motstand enn entusiasme?

— Vi ser at det er lettere å mobilisere mot enn for. Vi mener at innbyggerundersøkelser gir et bedre grunnlag. Det er lokalpolitikerne som til sist skal ta den endelige beslutningen, innbyggerne skal høres, før fylkesmann, storting og regjering og storting skal vurdere.

 1. Les også

  Ap vil gi kommunene mer tid til å slå seg sammen – Sanner sier nei

 2. Les også

  Slik blir det nye Norgeskartet - sjekk om din kommune blir slått sammen med naboen

 3. Les også

  Ålesunds byordfører kan få med seg ni naboer i storkommune

 4. Les også

  Aftenposten mener: Regionalisering er en stor sjanse

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Sanner om at flertallet sa nei til kommunesammenslåing: – Som forventet

 2. POLITIKK

  Fire uker før fristen: Se om din hjemkommune vil slå seg sammen med naboen

 3. POLITIKK

  Å tvinge sammen kommuner er trolig rykket et skritt nærmere

 4. POLITIKK

  Moskenes er på Sanners ja-liste. Mandag stemte 89,5 prosent nei.

 5. POLITIKK

  Kommunenes undersøkelser om sammenslåing får slakt

 6. POLITIKK

  Ekspert: - Det blir ingen frivillig, nasjonal kommunereform