Omstridt imam får fortsette

Nehmat Ali Shah ba for en drapsmann. I dag fikk han støtte av moskeens styre.

Imam Nehmat Ali Shah

— Jeg beklager, sa imam Nehmat Ali Shah i Central Jamat E-Ahl e-Sunnat på en pressekonferanse i ettermiddag i moskeen.

Han beklaget at han hadde deltatt på markeringer for mannen som drepte en liberal guvernør i Pakistan. Styrets leder, Ghulam Sarwar, presiserte at styret har tillit til imamen etter 25 års godt samarbeid.

— Imamen har bedt oss om å ha tillit til ham og å godta hans beklagelse. Det gjør vi. Vi har stor tillit til imamen, sa Sarwar til Aftenposten.

Fortsetter tross krav om avgang

På pressekonferansen presiserte både imamen og styreleder Sarwar at imamen hadde deltatt på markeringen for drapsmannen på eget intiativ.

Styret har fra første stund sagt at det tar avstand fraat imamen har deltatt i markeringer for drapsmannen Mumtaz Qadri som drepte den liberale guvernøren Salman Taseer i Pakistan fordi Taseer hadde tatt til orde for en gjennomgang av blasfemilovene i landet. Flere muslimske ledere i Norge har tidligere krevd at imamen må trekke seg som følge av dette.

Men på dagens pressekonferanse ble det altså klart at imamen fortsetter som moskeens religiøse leder.

Fornøyd med forklaring

Kvelden før pressekonferansen satt styret og imam Shah, som har vært i Pakistan frem til nå, sammen i fem-seks timer for å snakke ut om saken som har fått mye oppmerksomhet den siste tiden.

— Vi tar avstand fra deltagelsen, sier styreleder Sarwar, men sier likevel at de er fornøyd den forklaringen imamen har gitt.

På pressekonferansen snakket imam Shah urdu, sønnen hans Jawad Haider oversatte til norsk. Da bønneropene startet i forbindelse med fredagsbønnen erklærte styrelederen en stille pause i pressekonferansen.

Mumtaz Qadri var ansatt som livvakt for guvernør Salman Taseer.

Mumtaz Qadri er mannen som i 2011 tok livet av den liberale guvernøren Salman Taseer fordi Taseer hadde tatt til orde for å lempe på blasfemilovene i Pakistan.Etter en kort stund fortsatte pressekonferansen med imamens redegjørelse, blant annet om sitt og moskeens gode samarbeidet med ulike etater.

— Vi har tett samarbeid med politiet, leksehjelp i regi av Røde Kors, og god og tett dialog med forskjellige etater. De kjenner til vårt arbeid, sier Shah via tolk.

- Imot å endre blasfemilover

Han fortsetter å fortelle om moskeens arbeid.

— Når det gjelder saken som er under diskusjon. Den har foregått i fem år, siden Salman Taseer ble drept. Da foregikk det forskjellige demonstrasjoner. I løpet av de fem årene har vi ikke uttalt oss om dette, da vi mente at dette ikke berørte oss. Jeg dro privat på en samling da jeg var i Pakistan, sier Shah, og sier det er skapt feil inntrykk av det han sa i Pakistan.

— Det var ingen hyllest, sier Shah om besøket i Pakistan.

Han sier at han ikke støtter Mumtaz Qadri. Samtidig sier imamen at han støtter Pakistans blasfemilover, som drapsofferet Salman Taseer jobbet for å endre.

— En slik lov er en fredsbevarende lov, sier Shah som legger til at det bør være en lov som skjermer det hellige for sjikane.

Etter pressekonferansen gikk han for å lede fredagsbønnen.

- Mye styr

Styreleder Sarwar nøler ikke med å innrømme at det har vært slitsomt med alt styret rundt moskeen og imamen den siste tiden.

— Jeg håper det roer seg nå. Det har vært hardt, sier Sarwar.

Guvernør Salman Taseer ble skutt og drept av livvakten sin, Mumtaz Qadri, i 2011.

Qadri bledømt til døden for drapet og henrettet 29. februar i år, noe som utløste voldsomme demonstrasjoner i Pakistan, men ogsåher i Norge. Den 6. mars deltok imam Shah med en appell utenfor den pakistanske ambassaden på Frogner i Oslo.

Riffat Masood, Pakistans ambassadør i Oslo, mener at nordmenn med pakistansk bakgrunn må være mer opptatt av det som skjer i Norge enn i Pakistan. Det vil være et bidrag til integrering, men hun viser til et urdu-ordtak når hun sier: Det må to hender til for å klappe.

Også Pakistans ambassadør til Norge, Riffat Masood, har gjort det klart at Shahs engasjement er problematisk.Hun har dessuten tatt til orde for at norske imamer bør kunne snakke norsk i fredagsbønn og foredrag. På pressekonferansen fikk imam Shah spørsmål om hvorfor han ikke snakket norsk etter alle årene i Norge. Han svarte at han kan en del norsk, men at han ikke har fått anledning til å bruke det.

— Jeg vil prøve å snakke norsk, lovet imamen.

- Ny imam

Til pressekonferansen var også Mirza Zulfiqar, generalsekretær for Pakistans People Party (PPP) i Norge, kommet. Han er svært kritisk til at Shah har deltatt i minnemarkeringene for mannen som drepte Taseer som nettopp var en leder i PPP. Han har heller ikke mye forståelse for at styret lar imamen fortsette.

— Nå sier han at han beklager. Men styret burde tenke på å ansette en ny imam som kan norsk. Det er helt ille at han ikke svarer journalister på norsk etter 25 år i Norge, sier Zulfiqar.

Les også: