Norge

Verdens beste oster går rett i søppelkassen etter oste-VM

Flere tonn ost må kastes etter at World Cheese Awards, verdensmesterskapet for beste oster fant sted i Grieghallen i Bergen i helgen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Etter at 3400 oster fredag konkurrerte om å bli verdens beste i Bergen, kastes nå mellom to og tre tonn ost.

  • og NTB

Det er arrangøren av Oste-VM som bekrefter at mye ost må kastes etter konkurransen i Grieghallen i helgen.

– Det oppleves for mange som litt spesielt. Det er en del av EUs regelverk som vi må forholde oss til. Det er trist og dumt å se at så mye ost blir kastet bort, sier arrangør Bernt Bucher-Johannessen til TV 2.

Han forklarer at problemet oppstår med måten konkurransen gjennomføres på, samt at flere av deltagerne har levert for store mengder ost. Ettersom dommerne i ostekonkurransen ikke skal vite noe på forhånd og ostene skal fremstilles anonymt må den skjæres opp og plasseres ut på mange bord.

  • Bergen lager verdens beste ost: – Dette er bare helt sprøtt

I alt 3472 oster deltok under årets VM og det var den norske Fanaost fra Bergen som vant den gjeveste prisen. Nå som festen er over, er det fremdeles mye ost igjen, men all utenlandsk ost som ble vist frem i Bergen blir nå tatt hånd om av avfallshåndteringen i byen. Den vil i stedet bli omdannet til fjernvarme for Bergens husholdninger.

Jørn Hafslund, Fana Ostegården ble vinner i World Cheese Awards, verdensmesterskapet for beste oster i Grieghallen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Det er strenge regler for matvarer som inneholder animalske produkter, altså det som kommer fra dyr. Hvis osten kommer utenfor EU har de ikke lov til å selge den videre på grunn av regler innad i EU. De som er fra EU, trenger de ikke å kaste, sier avdelingssjef Aslaug Sandvin i Mattilsynet til TV 2.

I alt 175 norske oster deltok også under konkurransen. Disse ostene blir derimot ikke kastet, men delt ut som smaksprøver eller gitt til Kirkens Bymisjon.

Les mer om

  1. Ost
  2. Mat og drikke