Norge

Politiet mener den siktede for Majorstuen-drapet reiste hjem til Uppsala

Politiet har fortsatt ikke pågrepet noen for drapet på Majorstuen i Oslo mandag. De mener nå at siktede Makaveli Lindén reiste fra Oslo og hjem til Uppsala.

Politiet har etterlyst en mann fra Uppsala etter knivdrapet på Majorstuen mandag 15. oktober. Her er politiinspektør Grete Lien Metlid under en pressekonferanse fredag.
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

– Det er fortsatt ingen pågrepet i drapssaken. Vi mener å kunne si at den siktede forlot Oslo og Norge samme dag som drapet og ranet skjedde. Vi har observasjon, video og annen informasjon som tilsier at han går på toget som skulle gå klokken 16.56 fra Oslo S til Stockholm. Vi mener også at han dro videre hjem til Uppsala, men ønsker ikke å si noe mer om informasjon og bevegelser etter dette nå, sier politiinspektør Grete Metlid mandag formiddag.

– Politiet mottar fortsatt tips og opplysninger i saken, men vi kan av polititaktiske årsaker ikke være konkrete eller detaljerte på hva vi foretar oss og hvordan vi jobber for å lokalisere og pågripe den siktede, sier Metlid.

  • Bakgrunn: Denne mannen etterlyses etter drapet på Majorstuen

Politiet har gått ut med overvåkingsbilder tatt av den mistenkte på Skøyen mandag formiddag.

Hun understreker at politiet fortsatt ønsker opplysninger og tips i saken.

Kuttet kontakt med tilsynsfører

Lindén er siktet for å ha drept Heikki Bjørklund Paltto (24) i en leilighet i Arbos gate på Majorstuen i Oslo sist mandag. Han er også siktet for et ran i Essendrops gate like i nærheten samme morgen.

Ifølge Aftonbladet sendte Lindén en tekstmelding til sin tilsynsfører så sent som søndag 14. oktober – dagen før ranet og drapet på Majorstuen. Ifølge avisens opplysninger påsto han at han var truet på livet og at han gjemte seg i Tyskland.

Politiinspektør Grete Lien Metlid fastslo allerede søndag at Lindén etter alt å dømme vet at han er etterlyst internasjonalt og at han befinner seg i en vanskelig situasjon.

Hun har bedt folk om ikke å nærme seg den drapssiktede mannen, men isteden å ringe politiet.

Behandling brått avsluttet

Ifølge Aftonbladet slapp Lindén ut fra Skogomeanstalten 10. august etter å ha sonet de nødvendige to tredelene av en straff på ett og et halvt års fengsel for et ran der han tok seg inn gjennom vinduet i en studentbolig og truet til seg penger.

VG skriver at Lindén deretter ble overført til et internat for unge menn mellom 16–21 år med avhengighetsproblemer. Behandlingen i regi av den svenske sosialetjenesten ble ifølge dokumenter avisen har fått tilgang til, «akutt» avsluttet 6. oktober - ni dager før knivdrapet på Majorstuen.

Årsaken var at det skal ha oppstått en konflikt mellom Lindén og andre beboere på behandlingshjemmet. Han skal ha sendt en SMS til friomosrgen 12. oktober om at han hadde reist fra Uppsala til Göteborg fordi han følte seg truet.

Trolig i tredjeland

I forbindelse med at Lindén ble satt fri, skrev den svenske kriminalomsorgen i sin utredning blant annet at 20-åringen har en middels stor risiko for tilbakefall for lovbrudd. Det vises også til «en del grenseoverskridende» oppførsel mot både andre innsatte og ansatte.

Ifølge Aftonbladet har politiet gjennom elektroniske spor klart å lokalisere Makaveli Linden, som tidligere het Christian Bo Lindén, til et tredje land. Både bruk av bankkort og mobiltelefon skal ha gitt verdifull informasjon for politiet.

Les mer om

  1. Drap
  2. Etterforskning