Norge

Økonomiprofessor skeptisk til regjeringens oljepengebruk

Professor i økonomisk historie Einar Lie tror regjeringens pengebruk fører til at det de må ty til skatte- og avgiftsøkning for at regnestykket skal gå opp.

Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen under forrige ukes debatt om regjeringsplattformen i Stortinget. I bakgrunnen landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad (KrF) og samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

 • NTB

I et intervju med Dagsavisen er Lie kritisk til den økende pengebruken.

– Jeg synes ikke regjeringen er på riktig vei. Det har vært høy pengebruk – høyere enn man kunne forvente ut fra konjunktursituasjonen. Og det har heller ikke vært klare prioriteringer. Det har økt jevnt hele veien og vært lite reformer som trekker i retning av mer effektiv pengebruk, sier Lie, som er ansatt ved Universitetet i Oslo.

 • Les også: Støre: Høyre åpner for juksebudsjett etter Carl I. Hagens oppskrift

Perspektivmeldingen, som finansminister Siv Jensen (Frp) la frem i 2017, viser at oljepengebruken ikke kan vokse på langt nær så mye fremover som den har gjort i de siste årene. Hvis ikke regjeringen tar grep, må staten fra 2030 måtte kutte fem milliarder kroner årlig på grunn av økte utgifter, særlig til pensjoner og helsesektoren. Lie savner tegn til effektiv pengebruk og tror det er vanskelig å komme utenom økt skatt og økte egenandeler.

– På lang sikt er skattenivået styrt av de offentlige utgiftene. Høyre har fulgt opp med en jevn og sterk vekst i offentlig sektor. Disse utgiftene må finansieres. Det betyr at man må øke skattene på sikt dersom man da ikke skulle lykkes med de vel optimistiske ambisjonene om effektivisering, sier Lie.

Les mer om

 1. Verdensøkonomien
 2. Oljepenger
 3. Finanspolitikk

Flere artikler

 1. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Den økte pengebruken må ikke bli en vane

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Regjeringen spår romslig lønnsoppgjør og doblet vekst i kjøpekraften neste år

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Regjeringen venter trangere budsjett for 2021. Frp varsler kutt i ytelser.

 4. NORGE
  Publisert:

  Siv Jensen langet ut mot «pampete pengebruk» – slik svarer hun om eget partis offentlig finansierte festbudsjett

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  Milliardkutt i skatter og avgifter: – Fremtidige generasjoner må betale

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Folk kjøper flere elbiler enn ventet. Derfor bruker Siv Jensen mer oljepenger.