Norge

Kronprinsparets fond åpner opp om pengegaver

Pengegaver til Kronprinsparets fond skal føres opp i fondets årsregnskap. Fondet vil imidlertid ikke oppgi navn på privatpersoner som gir under 25.000 kroner.

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakons fond har endret retningslinjer for pengegaver.
  • NTB

Det skriver Dagbladet om fondet, som ved utgangen av 2016 hadde en egenkapital på over 22 millioner kroner.

I en pressemelding fra Kronprinsparets fond heter det at det vil føre opp økonomiske bidrag fra næringsliv, offentlige instanser, fond og stiftelser i sitt årsregnskap.

Det samme gjelder prispenger fra organisasjoner, foredragskompensasjoner og økonomiske bidrag fra privatpersoner på over 25.000. Er bidraget under 25.000 kroner i løpet av et år, vil ikke Kronprinsparets fond oppgi navn på giver i årsregnskapet.

«Økonomiske bidrag og gaver til Fondet i forbindelse med testament kan holdes anonyme. En eventuell offentliggjøring av giver gjøres i samråd med testamentsfullbyrder», heter det videre i retningslinjene til fondet.

Les også:

Endringene i retningslinjer kommer etter at fondet i Dagbladet fikk kritikk for manglende åpenhet rundt pengegaver.

Til avisen sier daglig leder Irene Lystrup at Kronprinsparets fond har valgt å legge seg på samme linje som politiske partier når det gjelder åpenhet rundt økonomiske donasjoner.

– For øvrig følger vi de etiske retningslinjene for innsamling utarbeidet av Norges Innsamlingsråd og Stiftelsen Innsamlingskontrollen, sier Irene Lystrup, daglig leder for Kronprinsparets fond, til Dagbladet.

Les mer om

  1. Fond
  2. Stiftelser
  3. Kronprinsesse Mette-Marit
  4. Kronprins Haakon
  5. Kronprinsparet