NRK-streik blant 1700 NJ-ansatte. Kringkastingssjefen beklager overfor publikum.

– Jeg opplever streikeviljen som stor, sier tillitsvalgt i NRK Nyhetsdivisjonen.

1700 journalister i NRK går ut i streik fra klokken 1300 i dag. Partene står langt fra hverandre i lønnsspørsmålene.

Aftenposten i samarbeid med Medier24. Les mer om samarbeidet her.

– Nå som det er klart at det ble streik, så har vi en stormobilisering på Marienlyst der vi informerer om streiken. Alle står her med knyttneven i været og er klare, sier tillitsvalgt Jarle Roheim Håkonsen i NRK Nyhetsdivisjonen til Medier24.

Han forteller at de har «trykket på den store streikeknappen», som de har planlagt en stund.

– Dette er ikke vår streik alene, men er et resultat av diktat og et veldig lite forhandlingsvillig NRK. Det er årsaken til at det i all hovedsak blir hull i eteren, sier han.

– Hvordan er streikeviljen?

– Jeg opplever streikeviljen som stor. Jeg reiste meg opp på en stein her og var redd for at folk skulle være lunkne, men det var skrik for full hals av flere hundre mennesker, så folk er veldig klare.

Streiken gjelder i praksis alle de 1700 NJ-organiserte i NRK.

NRK-ansatte har stilt seg utenfor Marienlyst for å streike. Tillitsvalgt Jarle Roheim Håkonsen i NRK Nyhetsdivisjonen til høyre i bildet.

Kringkastingssjefen: – En veldig lei situasjon

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen uttalte seg om saken tirsdag ettermiddag på en pressekonferanse.

– Det er en veldig lei situasjon, og jeg beklager ovenfor publikum at NRK ikke kommer til å levere det de forventer de neste dagene, sier han.

– At vikarer skal få samme kompetanse som faste ansatte er både av fagforeningens og NRKs interesse. Men vi kan ikke akseptere at NRK-ansatte skal få høyere lønnsvekst enn andre i bransjen, sier Eriksen.

Han legger til at NRK har kommet til enighet med fem av seks fagforeninger.

Forhandlingsleder: – NRK misbruker frontfagsmodellen

– Når vi ikke blir imøtekommet på våre tre viktigste krav, så er det talende i seg selv, sier leder i Norsk Journalistlag i NRK Richard Aune til Aftenposten.

Det blir arrangert et streikemøte for NRKJs medlemmer på Sentrum Scene tirsdag kl. 14.30. Her vil NRK-ansatte få informasjon om hva som skjer videre.

Aune mener at det ikke har vært reelle forhandlinger under meglingen.

– Vi opplever at NRK ikke har rikket seg en tomme gjennom meglingen. NRK misbruker frontfagsmodellen og bruker den som en absolutt grense i et forsøk på å kneble de frie forhandlingene. Dette er et forhandlingsklima vi ikke kan godta. NRK sender dermed 1700 journalister ut i streik, sier Aune.

Richard Aune er forhandlingsleder og leder i Norsk Journalistlag i NRK.

Kan ramme 17. mai-dekningen

Fristen for forhandlingene gikk ut ved midnatt, og partene fortsatte meglingen på overtid under ledelse av riksmegler Torkjel Nesheim frem til like før klokken 1200.

Tirsdag formiddag ble det klart at streiken vil ramme NRKs tilbud på nett, tv og radio. Alle nyhetssendinger på tv faller bort. Mange oppsatte program på radio erstattes av musikk. Nyheter på radio og nett vil være basert på nyhetsdekningen til NTB og andre nyhetsbyråer.

Også 17. mai-dekningen kan bli rammet.

Spekter: – Det er beklagelig

– Det er beklagelig at Norsk Journalistlag velger å ramme publikums tv, radio- og nettilbud med å streike, sier Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter, i en pressemelding.

Hun mener at NRKs økonomi, produktivitet, konkurranseevne og fremtidsutsikter ikke ga grunnlag for å innfri NJ-journalistenes krav.

– Når vi legger disse kriteriene til grunn, er det ingenting som tilsier at Norsk Journalistlags medlemmer i NRK skal ha høyere lønnsvekst enn resten av arbeidslivet i år, sier Bratten.

Brudd i forhandlingene i april

Da det ble brudd i forhandlingene i slutten av april, sto NJs journalister i NRK og Spekter som organiserer NRK langt fra hverandre: Journalistene krevde et lønnstillegg på kroner 19.500, mens NRK tilbød 11.500.

NRKs tilbud lå totalt på 2,8 prosent, samme ramme som frontfagene i LO-NHO tidligere ble enige om.

Frontfagene består av forbund som konkurrerer på verdensmarkedet, og som dermed angir hvor store lønnstillegg norsk økonomi tåler over tid for å beholde konkurranseevnen.

Men bruken av modellen på andre tariffområder er omstridt.

NRK-journalistene er uenige i at resultatet av frontfagsforhandlingene skal være rammen for hva som er mulig å få i et enkelt oppgjør.

NJ krever også tekst-tillegg i avtaleverket om at NRK følger opp sine ansatte og sørger for oppdatert kompetanse. I tillegg krever NJ likebehandling av tilkallingsvikarer og ansatte.

Det ble oppnådd enighet mellom Spekter og LO stat.