Norge

Brudd på vanningsforbudet kan medføre plombert vannkran. Her er 17 ting du kanskje lurer på.

Anne Eidsem Hansen (72) fikk beskjed av hyttenaboen om at det fra tirsdag er innført vanningsforbud fra slange og spreder. Hun fikk gitt grønnsaksbedene en siste sprut før hun koblet av vannslangen mens Aftenposten var til stede. – Godt at jeg vannet det meste i går kveld, sier Hansen som har vært beboer i hytte nr. 114 i Sogn kolonihage i over 38 år og har aldri opplevd å måtte rasjonere vannet som nå. Foto: Bjørge, Stein

Hageblomstene kan få noen vannskvetter hvis du bruker kanne. Men slange og spreder er fy, fy. I både Oslo og Ski kommuner.

  • Olga Stokke
    Olga Stokke
    Journalist

Alle husstander i Oslo har fått SMS om at det tirsdag ettermiddag ble innført hagevanningsforbud i Oslo kommune. Forbudet gjelder hagevanning med vannslange/spreder.

Her svarer Frode Hult, fungerende avdelingsdirektør i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune på hvorfor det er så viktig å bruke mindre vann. Og hva som skjer, hvis man lurer seg til å skru på vannsprederen.

Vanningsforbudet gjelder også alle innbyggere i Ski kommune, siden Oslo leverer vann til Ski.

1) Er det lov å vanne i hagen hvis du bruker kanne og ikke slange?

– Det er lov til å vanne med kanne, men ikke med slange og vannspreder. En vannspreder bruker 1000 liter i timen, det blir mye vann.

2) Er det lov å bruke vannslange til andre ting som vaske sykkelen eller bilen?

– Det er ikke lov til å bruke vannslange i det hele tatt.

Med hytteveggen full av roser, foruten grønnsakhage, er Anne Eidsem Hansen opptatt av å gi plantene fuktig pleie slik at de skal overleve i varmen. – Men det er bra vi fremdeles kan vanne med kanne, sier hun. Foto: Stein Bjørge

3) Hva skal man gjøre hvis man trenger å vaske bilen da?

– Det aller beste er å unngå bilvask, eller å begrense det til et minimum. Det finnes bilvaskhaller som bruker betraktelig mindre vann enn når man vasker bilen hjemme med slange.

4) Bør vi spare på vannet når vi dusjer?

– Det er dette med mange bekker små. Storforbruket er ved bruk av hageslanger og vannspredere. Men hvis man dusjer kortere og skrur av vannet så det ikke står og renner når man pusser tenner, vil det også hjelpe. Å være bevisst på eget vannforbruk er bra.

5) Hva skjer hvis man blir tatt i hagevanning?

– Vi har mulighet til å kunne plombere kranen til dem som blir tatt.

6) Vil det bli kontroller?

– Vi har vanlige driftslag som arbeider rundt om i byen for å drifte vann- og avløpsanlegget. De styrkene vi har ute, er observante.

7) Risikerer man bøter?

– Nei, det er snakk om plombering. Det er viktig at folk forstår alvoret, hvorfor vi gjør dette. Vi skal ha rent vann til de viktigste behovene i livet: Vann til drikke, matlaging, personlig hygiene, toalettspyling, vaskemaskiner og oppvaskmaskiner.

8) I dag har dere varslet alle i Oslo med SMS. Blir terskelen lavere for å sanksjonere folk fordi de ikke kan unnskylde seg med at de «ikke vet» om forbudet?

– Dette er svært viktig, vi er avhengig av vannet vårt. Det er viktig at informasjonen når ut til alle. Alle skal ha fått SMS, det har vært informasjon i mediene. Det holder ikke å si at man «ikke vet».

  • Hvorfor nekter Oslo kommune folk å vanne i hagen sin? For første gang på 22 år? Som Aftenposten skrev tirsdag: Det skyldes problemer med leveranse av CO₂ til renseanleggene.

9) Hvorfor er det mangel på karbondioksid (C02)?

– Fordi produksjonsanlegget i Norge som leverer C0₂ til oss har hatt en teknisk svikt siden den 17. juni. I tillegg har det vært flere anlegg i Europa som har opplevd det samme, det er stor knapphet på C0₂ i hele Europa. England har prekære problemer. Den C02 som vi får tilkjørt i dag, og den vi er lovet til torsdag, kommer fra Nederland. Leverandøren sier at anlegget skal begynne å produsere igjen den 12. juli.

I Vestgrensa ved Ullevaal stadion har Reidun Gaare (64) fra Lillesand tatt grep om blomstene mens hun passer barnebarna og huset til svigerdatteren. Hun hørte på radioen at alle må være forsiktig med vannforbruket, derfor bruker hun kanne og ikke slange. Foto: Stein Bjørge

10) Greier kommunen å unngå at vi må koke vannet?

– Hvis vi får tilført nok C02 til å ha produksjonskapasitet på vannbehandlingsanlegget, slipper byen å gjennomgå en kokebehandling av drikkevannet.

11) Hvor lenge vil forbudet vare?

– Inntil videre, vi gir beskjed når det er over. Da sender vi ut en ny SMS til alle.

12) Hva må til for at det skal oppheves?

– Da må vi ha en stabil produksjon av CO₂. Nå lever vi på grensen.

13) Men hva med dem som driver jordbruk?

– Vanningsforbudet gjelder alle. Jeg vet ikke hvor mange som driver jordbruk i Oslo og som har vannforsyning fra det kommunale ledningsnettet. Hvis man har privat brønn, kan man vanne så mye man vil.

14) Hvor mye øker vannforbruket i slike varmeperioder?

– I helgen da det var kaldere brukte vi i Oslo 240.000 kubikkmeter vann på et døgn. I det siste varme døgnet brukte vi 270.000 kubikkmeter og den kjempevarme perioden i slutten av mai brukte vi 300.000 kubikkmeter pr. døgn.

15) Kan du forklare hva CO₂ har med rensing av vann å gjøre?

– CO₂ er viktig fordi det vannet som vi tar inn fra Maridalsvannet har en viss pH, altså surhet. For at renseprosessen skal fungere, må vi ha CO₂ for å senke ph’en i vannet slik at det fjerner farge og forurensing ved en kjemisk felling og filtrering. Det rene vannet slipper gjennom.

16) Hvor sikker er dere på at det ikke vil oppstå en ny kritisk situasjon etter at dere har fått karbondioksid mandag?

– Det viktige for oss er å få nok CO₂, og vi er lovet en stor leveranse torsdag. Vi forventer en ny ladning mandag. Hvis vi får den CO₂ som vi er blitt lovet, blir vi mer robuste slik at vi kan produsere rent og trygt drikkevann.

17) Bør vi være bekymret for vannsituasjonen i Oslo?

– Vi har nok vann i magasinet. Det som er kritisk, er at vi trenger nok CO₂ til å behandle vannet. Vi er sårbare fordi 90 prosent av Oslos vannforsyning kommer fra Maridalsvannet. Men vi jobber med å få en ny kilde i Holsfjorden, en delarm av Tyrifjorden, med et nytt vannbehandlingsanlegg på vestkanten i Oslo. Da får vi to kilder og to ulike rensemetoder der den nye er planlagt uten CO₂. Det er pålegg fra Mattilsynet om å ha det på plass før 2028.

Les mer om

  1. Oslo
  2. Ski
  3. Vann og avløp
  4. Mattilsynet